Xwave Solar 26 power bank

Vrlo interesantan gadget za one koji provode dosta vremena u prirodi, tamo gde ima sunca, i gde ova baterija kapaciteta 2600mAh može stalno da se dopunjuje. Treba samo imati na umu da je solarno punjenje dosta sporije od standardnog, što je posledica slabe efikasnosti postojećih solarnih panela.

Xwave pored raznih modela baterija, sa različitim kapacitetom i opcijama, ima i model sa prefiksom Solar, koji ima na sebi i solarni panel. Generalno zgodna zamisao, koja će najviše odgovarati onima koji dosta vremena provode tamo gde ima sunca. Ono što nigde ne piše i što se može saznati tek neposrednim iskustvom je to da solarni paneli nisu baš previše efikasni, odnosno da ne treba očekivati da će se baterija puniti kao da je priključite na punjač, pa čak ni USB port računara. To ide dosta sporije, međutim ako to nije problem, može biti vrlo zgodan gadget koji će rešiti problem brzog trošenja baterije na telefonu (ili nekom drugom prenosnom uređaju).

Ključne karakteristike

  • Povoljna cena
  • Kapacitet 2600mAh
  • Solarni panel

Utisak kvare

  • Nešto veće dimenzije za kapacitet od samo 2600mAh
  • Veoma sporo punjenje baterije preko solarne energije

Specifikacija

  • Kapacitet: 2600mAh
  • Konekcije: 2x USB, MicroUSB

Xwave Solar 26 power bank

Prvo što smo primetili, i što nam se nije baš mnogo dopalo, jesu dimenzije ove baterije. Naime, za model kapaciteta 2600mAh, ovo su prilično velike dimenzije, pa iako je to posledica toga da je trebalo obezbediti veću površinu za solarni panel, ne možemo a da ne poželimo da je u ovo kućište upakovana baterija većeg kapaciteta. U ponudi su plava, srebrna, crna i zlatna boja. Bilo bi lepo da postoji neka alkica ili privezak, pa da se može zakačiti za ranac recimo, posebno praktično za one koji su često u šetnji odnosno u prirodi. Prateće pakovanje je standardno oskudno, sa običnim USB kablom (USB i MicroUSB konektori).

Iako dimenzije nisu baš male, baterija je dosta tanka, pa može stati u zadnji džep pantalona ako je potrebno, stim što mi to ne bi baš preporučili da se ne bi slučajno slomio solarni panel ako bi se selo dok je u džepu. Sa donje strane, vidimo po jedan MicroUSB i običan USB port, kao i statusnu diodu, a iako nema indikacije o kapacitetu, lampica će označiti da je baterija puna, što jeste korisno. MicroUSB port služi za punjenje same baterije, dok se na običan USB port priključuje uređaj koji treba dopuniti. Punjenje baterije ako se prikači na neki od strujnih punjača traje oko 3-4h, što i nije baš malo za kapacitet od 2600mAh.

Rezime

Ideja da se na prenosnu bateriju stavi solarni punjač je odlična, stim što to ima smisla jedino ako ste u startu svesni činjenice da će punjenje baterije dosta potrajati, te da je najbolje da solarno punjenje bude samo rezerva. Pored toga, kapacitet od 2600mAh je dovoljno da se jednom napuni baterija prosečnog mobilnog telefona, a definitivno bi voleli da je u ovo kućište stala i baterija malo većeg kapaciteta.

Conclusion

Idea to put a solar charger onto portable battery is great, except it only makes sense if you’re initially aware of the fact that charging the battery will take a long time and it's the best that solar charging remains a backup option. In addition, the 2600mAh capacity is enough to charge an average cell phone battery, and we would definitely like to see a higher capacity unit in this case.

Testirani proizvod je uzorak.

NT Company ustupio: Xwave Solar 26 power bank
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.