LogiLink Universal Solar Charger

Interesantan gadget koji ipak na žalost praktičnije deluje na papiru nego u praksi. Radi se o eksternoj 2600mAh bateriji, sa dodatnim solarnim panelom. Iako u teoriji, može da se koristi gde god ima malo sunca, punjenje korišćenjem panela je izuzetno sporo da bi bilo upotrebljivo.

Evo jednog interesantnog gadgeta za one koji dosta vremena provode u prirodi. Već znamo da veliki broj raznih eksternih baterija koje pomažu kada se isprazni telefon ili tablet, ali šta raditi kada se i baterija isprazni? Ovo je eksterna baterija manjeg kapaciteta koja dolazi sa integrisanom solarnim panelom, tako da se može dopunjavati i kada okolo nema dostupne strujne utičnice, a ima dovoljno sunca. Pozitivno je to što se ovako nešto može koristiti uvek kada ima sunca, a negativna to što se koristi očigledno vrlo neefikasan panel, te je i punjenje vrlo sporo.

Ključne karakteristike

  • Relativno kompaktne dimenzije
  • Praktičan set adaptera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kapacitet: 2600 mAh
  • Izlaz: 5.5V / max. 800 mA
  • Ulaz: 5.5V / 500 mA
  • Solarni panel: 0.7W
  • Konekcije: 2x USB, MicroUSB
  • Dimenzije: 11.5 x 7.1 x 2.4 cm

LogiLink Universal Solar Charger

Ova eksterna baterija je dimenzija 11.5 x 7.1 x 2.4 cm, a ovakav oblike je odabran da bi se dobila i što veća površina koja je iskorišćena za solarni panel. Naravno, postoje i dosta kompaktnije eksterne baterije kapaciteta 2600mAh, a mi samo mislimo da je u ove dimenzije mogla da se upakuje i malo veća baterije. Kućište je od mat crne plastike, deluje prilično izdržljivo i jedina zamerka je to što nema nikakve alkice da bi se baterija mogla okačiti na ranac recimo (što smo videli da neki drugi modeli već imaju). Dodatno, ne bi bilo loše da u pakovanju ide i neka futrola kako bi se solarni panel zaštitio od habanja i oštećenja.

Od dodatne opreme, tu su dva USB kabla, jedan sa MiniUSB konektorom (za dopunjavanje baterije) a drugi sa posebnim konektorom za set od šest konektora. Oni pokrivaju one najčešće korišćene priključne za mobilne telefone. Sa jedne strane baterije nalazimo LED lampicu (vrlo praktično), MiniUSB konektor za punjenje baterije (500mA) i jedan regularan, izlazni USB port za punjenje drugih uređaja (800mA). Na žalost, ovo znači i da će punjenje kako baterije tako i eksternih uređaja biti dosta sporije. Proizvođač daje podatke o vremenu potrebnom za punjenje cele baterije: 6-8h ako se koristi strujni punjač, odnosno 8-12h za solarni panel.

Rezime

U praksi to na žalost i nije baš tako, a mislimo na solarni panel na kojem treba računati dosta vremena da bi se napunila baterija od 2600mAh. Nije loše sa vremena na vreme obrisati panel nekom krpicom, a naravno, treba voditi računa i o pozicioniranju kako bi se što više sunca uhvatilo. Ovo definitivno nije prvo ovakav gadget koji smo videli, a kod svih je zaključak da je ideja odlična, ali realizacija zahvaljujući tehnologiji koja nije toliko efikasna, ipak nije toliko praktična.

Conclusion

The solar panel is quite inefficient, because it takes a lot of time to charge a 2600mAh battery. Panel periodically should be cleaned using a soft cloth, and it should take into account the positioning in order to capture as much sunlight as possible. This is not the first such gadget we have seen, and the conclusion is that the idea is excellent, but the implementation is not practical at all.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 19€

Sampro ustupio: LogiLink Universal Solar Charger
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs