G-Cube Lux Leopard 4-port USB hub

Jednostavan USB 2.0 hub sa četiri dostupna porta, koji ima opciju dodatnog napajanja (na žalost, ne i adapter za napajanje u pakovanju). Prosečnog kvaliteta izrade, ali i vrlo povoljne cene, ovaj hub spada u osnovne i pristupačnije modele.

G-Cube je jedan od brojnih proizvođača raznih periferija i u skorije vreme smo videli dosta toga interesantnog što se može nabaviti po odličnim cenama. Na test nam je stigao USB hub, jedna od stvari koja verovatno svima treba, a koja na najjednostavniji način rešava pitanje manjka slobodnih USB portova, sa čim se svako pre ili kasnije sretne. Gledajući dimenzije, ovo možda nije baš nešto što će vlasnici laptop računara nositi u torbi, već je pre namenjen za klasične desktop računare. U svakom slučaju, za malo para se jedan USB port transformiše u četiri, što je svakako dovoljno praktično za široki krug korisnika.

Ključne karakteristike

  • Četiri dodatna USB 2.0 porta
  • Jednostavan za instalaciju i korišćenje

Utisak kvare

  • Ima mogućnost dodatnog napajanja, ali nema adapter za napajanje

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0

G-Cube Lux Leopard GUL-54P

Iako Lux Leopard možda nekoga zavara, ovaj hub nema leopard print. Dolazi spakovan u kućište koje bi možda moglo biti i malo manje, sa USB kablom u pakovanju, koji će poslužiti za povezivanje na računar. Kućište huba izgleda zanimljivo, u crno-roze kombinaciji boja, sa zaštitnim slojem providne plastike. Ovako nešto će verovatno stajati na radnom stolu, pa šteta što sa donje strane nema gumiranih stopa koje bi sprečile proklizavanje. Kvalitet izrade je prosečan, a plastika nas nešto i nije baš oduševila, mada za ovu cenu bi zaista bilo mnogo očekivati nešto mnogo bolje.

Sa jedne strane huba vidimo Mini-USB konektor koji služi da se hub poveže na računar, dok sa sa druge bočne strane imamo naponski konektor. Ovo će možda nekoga i zbuniti, pa da odmah razjasnimo da se preko USB interfejsa dobija dovoljno napajanja za regularnu upotrebu, no ima periferija koje zahtevaju i dodatnu struju, ali na žalost, nemamo na raspolaganju adapter za napajanje, kao ni tačne specifikacije koje treba da zadovolji, tako da možda neće biti baš tako jednostavno ovo rešiti. Ipak, najveći broj USB periferija zaista ne zahteva dodatno napajanje.

Rezime

Ovaj hub koristi USB 2.0 interfejs, što znači da neće moći da se računa na sjajne brzine koje smo videli na USB 3.0, no još uvek nisu svi prešli na matične ploče sa USB 3.0 kontrolerima, tako da će većini i ovako nešto raditi posao bez ikakvih problema. Cena je vrlo povoljna i za to se dobija jednostavan uređaj koji će jedan USB port pretvoriti u četiri. Nema nikakve razlike između povezivanja periferija direktno na računar i na hub, što je i najbolja preporuka.

Conclusion

This hub uses a USB 2.0 interface, which means it does not offer great speed as USB 3.0 does, but not all users have motherboards with USB 3.0 controllers, so for most of them this is going to be good. The price is affordable and includes simple device that will convert a single USB port into four ports. There is no difference between connecting peripherals directly to the computer and the hub, which is the best recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 4.5€

Gembird d.o.o ustupio: G-Cube Lux Leopard GUL-54P
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs