Gembird 90W universal power adapter

Ovo je univerzalni adapter za napajanje za laptop, sa izlaznom snagom od 90W, što odgovara najvećem broju aktuelnim modela. Dolazi u pakovanju sa 10 različitih adaptera za laptopove i podržava automatsku regulaciju izlaznog napona.

Za Gembird već mnogi znaju, a radi se o prilično interesantnom proizvođaču brojnih periferija i to impresivno široke ponude, gde možete naći najrazličitije gadgete i veoma korisne uređaje. Za one kojima se pokvario adapter za napajanje od laptopa, rešenje je da potraže originalni, što najčešće nije lako naći a i uglavnom znači i da će morati da se solidno plati. Alternativno, može se potražiti neki od dostupnih univerzalnih adaptera kao što je Gembird 90W NPA-AC1D. U pitanju je model maksimalne izlazne snage od 90W, sa čak 10 različitih adaptera koji odgovaraju najvećem broju aktuelnih laptopova.

Ključne karakteristike

  • Automatska regulacija izlaznog napona
  • Dolazi sa 10 adaptera za različite modele laptopova

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ulaz: 100 - 240 V AC, 50/60 Hz
  • Izlazni napon i jačina struje: 15V/16V/18V/19V/19.5/20V DC at 4.5 A max
  • Dimenzije: 135 x 60 x 33 mm
  • Konektori: 10 različitih nastavaka

Gembird 90W universal notebook power adaptor NPA-AC1D

Kao i većina univerzalnih notebook adaptera za napajanje, model NPA-AC1D je dimenzija 135x60x33 mm, što odgovara dimenzijama standardnih adaptera, popularno nazvanih cigla. Ono što nam se dopalo jeste to da je kvalitet izrade kućišta ovog adaptera sjajna, odnosno da je daleko iznad onoga što se u proseku može videti i za to Gembird zaslužuje pohvalu. U pakovanju stižu sam adapter sa karakterističnim 3-pinskim konektorom, naponski kabl i set od 10 ugaonih konektora. U pratećem uputstvu će moći da se pronađe koji konektor odgovara kom proizvođaču laptopova, stim što je recimo izostao pljosnati konektor za novije Lenovo modele.

Ono što je bitno jeste da su podržani izlazni naponi od 15V pa do 20V, uz maksimalnu struju od 4.5A. Pošto je u pitanju automatska regulacija napona, korisnim samo treba da brine o odabiru odgovarajućeg konektora, i nema nikakvih tastera ili selektora napona, što je i najelegantnije rešenje. Ono što je dobro je da ovaj model ima ugrađenu Overload, Temperature i zaštitu od kratkog spoja, što se može videti kod kvalitetnijih modela. Sa gornje strane adaptera postoji samo jedna statusna dioda koja će signalizirati da sve radi kako treba, i ovo je praktično plug and play varijanta.

Rezime

Na tržištu postoji par sličnih modela, međutim ono što možemo da potvrdimo je da ovaj Gembird adapter deluje dosta kvalitetnije, plus ima ugrađenu zaštitu od pregrevanja, kratkog spoja i naponskog udara (na 6A izbacuje osigurač). Sve ovo, plus automatska selekcija napona svakako vredi dodatne investicije pošto je ovaj model za nijansu skuplji od onoga što najčešće viđamo.

Conclusion

There are a few similar models on the market, but this Gembird adapter seems much better, plus it has a built-in overheat, short circuit and voltage shock protections (max. 6A). All this, plus automatic voltage selection is certainly worth to invest more because this model is a bit more expensive than what we see most often.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 22€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird 90W universal notebook power adaptor NPA-AC1D
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs