Mophie PowerStation XL 12.000mAh

Mophie je jedna od poznatijih kompanija koja proizvodi eksterne baterije u raznim varijantama, a do nas je stigao model PowerStation XL, kapaciteta 12000mAh. Iako košta malo više, dobija se odličan kvalitet i baterija koja će dugo služiti.

Kompanija Mophie je verovatno najpoznatija po specifičnim battery case-ovima za razne modele telefona, gde su posebno Apple modeli podržani, a mi imamo priliku da isprobamo jednu od eksternih baterija ove kompanije. U pitanju je model PowerStation XL, model kapaciteta 12000mAh, što će biti dovoljno da jedan ili više uređaja dopunite više puta, odnosno dobar izbor za one koji vole da imaju uvek rezervu pri ruci, bez obzira na dimenzije. Ono što treba u startu reći je da je cena za ovaj model prilično visoka, pogotovo pošto postoji prilično velika konkurencija.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Kapacitet 12000mAh
  • Dolazi sa Lightning kablom

Utisak kvare

  • Malo veća cena

Specifikacija

  • Kapacitet: 12000mAh
  • Izlaz: 2x max 2.1A
  • Konekcije: 2x USB, MicroUSB
  • Dimenzije: 11.5 x 7.1 x 2.4 cm

Mophie PowerStation XL 12.000mAh

Iako smo definitivno viđali i dosta kompaktnije varijante, ova baterija je malo kabastija i dimenzija 11.5x7.1x2.4 cm i malo teža u odnosu na konkurenciju (439g). Možda nije baš džep friendly, ali će biti sasvim ok za one koji inače ovako nešto nose u rancu ili torbi. Kutija je napravljena od crne mat plastike, soft-touch gumiranog finiša prijatnog na dodir koji ne skuplja prašinu niti otiske prstiju, sa srebrnim bočnim okvirom. Postoji samo jedan taster sa bočne strane koji će upaliti statusne LED lampice sa gornje strane, kojih ima četiri i zelene su boje. U pratećem pakovanju dolazi samo jedna stvar, a to je kvalitetan Lightning kabl.

Na bateriji postoje tri porta: dva regularna USB i jedan MicroUSB, i kao i obično, vrlo je jednostavno šta čemu služi. MicroUSB služi za punjenje same baterije i koristi se tako što se baterija poveže na bilo koji regularni strujni punjač ili računar, stim što toplo savetujemo da se koristi neki jači punjač (minimum 2A) kako bi i punjenje bilo što brže (regularno, traje oko 5-7h za ceo kapacitet baterije). Dva USB porta imaju na raspolaganju 2.1A za punjenje drugih uređaja, stim što treba napomenuti da će puna brzina raditi samo ako se koristi jedan port, dok će u slučaju da se koriste oba porta paralelno dobiti po 1A na svakom portu, što je šteta.

Rezime

Sa jedne strane imamo nešto veće dimenzije (što neće svima odgovarati) i činjenicu da u pakovanju recimo nema MicroUSB kabla, kao i cenu koja je prilično visoka za 12000mAh. Dodatno, 2.1A na izlazu može da se dobije samo ako se puni samo jedan uređaj. Sa druge strane je kvalitetna izrada, kao i provereno kvalitetna baterija (što ne može da se kaže za većinu jeftine konkurencije), tako da ukoliko vam je bitno da vas ovakva baterija služi neko duže vreme i ne smeta vam da za to platite malo više, Mophie PoweStation XL svakako jeste dobar izbor.

Conclusion

On the one hand, there are slightly larger dimensions (which will not suit everyone) and the fact that MicroUSB cable does not come with the package, as well as high price for 12000mAh. In addition, the 2.1A output can be obtained if charging only one device. On the other hand, the high build quality and proven high quality battery (which cannot be said for most of the cheap competition models), so if you find it important for you that the battery is used for a long time and you do not mind to pay a little more, Mophie PoweStation XL is a good choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 165€

iL!ke ustupio: Mophie PowerStation XL 12.000mAh
zvanični sajt: iL!ke