LG WCD-100 Wireless Charger

Originalni LG Wireless punjač za LG G3 model, stim što će naravno raditi i sa bilo kojim drugim telefonom koji podržava Wireless Charging. Naša zamerka je što se u pakovanju ne dobija čak ni običan USB kabl.

Iako Wireless Charging tehnologija nije postala baš dominantna kod mobilnih telefona, ne može se poreći da je stvarno u pitanju sjajna stvar koja nas može konačno rešiti kablova i razmišljanja o punjenju: stavite jedan punjač pored kreveta, jedan na radnom stolu i telefon će uvek biti pune baterije i spreman za ceo dan korišćenja. LG je jedan od proizvođača koji jeste podržao ovaj standard i čiji telefoni mogu da se pune korišćenjem bilo kog kompatibilnog Wireless punjača (a ima ih dosta u ponudi). Ipak, evo jednog originalnog LG modela koji je dizajniran posebno za LG G3 model telefona, stim što će naravno raditi i sa ostalim telefonima koji podržavaju ovaj način punjenja baterije.

Ključne karakteristike

  • Elegantan i jednostavan dizajn
  • Telefon ne može skliznuti sa punjača

Utisak kvare

  • Pored samog punjača, ne dobija se čak ni USB kabl.

Specifikacija

  • Ulaz: DC 5V, 1.8A
  • Izlaz: DC 5V, 1.8A
  • Dimenzije: 100mm (L) x 70mm (W) x 14.7mm (H)
  • Težina: 88g

LG WCD-100 Wireless Charger

Do sada smo videli razne interesantne modele Wireless Chargera, ali nam se prilično dopada minimalistički pristup LG-ja kome je u prvom planu bila fleksibilnost i jednostavnost upotrebe. Charger je napravljen od bele plastike, dimenzija 100x70x14.7mm i sastavljen je praktično od dve ploče spojene zglobom, tako da se može sklopiti radi lakšeg transporta. Vertikalni deo (koji je pod malim uglom u odnosu na vertikalu) ima i dodatak koji služi da zadrži telefon na mestu. Za razliku od raznih flat punjača, odnosno modela kod kojih telefon stoji horizontalno i kod kojih smo više puta videli da telefon ume da sklizna usled vibracija. U ovom slučaju, telefon stoji pod uglom koji će omogućiti i da se koristi dok se puni, ali i da se lakše postavi na sam punjač.

Sa zadnje strane punjača vidimo MicroUSB konektor na koji treba priključiti strujni punjač. Ovde ide praktično i jedina zamerka, a to je da se u pakovanju ne dobija čak ni MicroUSB kabl, a kamoli strujni punjač. Objašnjenje za ovo je u tome što je predviđeno da kao oficijelni LG G3 Wireless Charger koristi strujni punjač koji se dobija uz telefon. Dobra vest je da će raditi bez problema sa bilo kojim strujnim punjačem, a preporučujemo modele sa barem 1.5A izlazom. Ovaj model punjača koristi samo jedan charging coil, koji je pozicioniran tako da se ne može desiti da bilo koji telefon koji podržava Qi Wireless Charging standard ne postigne konekciju.

Rezime

Ono što smo primetli jeste da se telefoni ne greju uopšte dok se pune preko ovog punjača, što nije slučaj sa masom no-name Wireless punjača, tako da ipak ima razlike. Što se tiče brzine punjenja, to će zavisiti primarno od samog telefona, pa zatim i od strujnog punjača koji se koristi. Svakako da će biti sporije nego da se nakači na klasičan strujni punjač, no osetno brže nego kada se koristi USB interfejs sa računara. Iako je broj telefona koji će ovo moći da koriste ne baš veliki, onima koji su siti kablova će biti drago da pređu na sledeću generaciju punjača, i samo je pitanje vremena kada će se i ostali proizvođači prebaciti na Qi Wireless standard.

Conclusion

Phones are not warming at all while recharging via the charger, which is not the case with a great number of no-name wireless chargers, so there are differences indeed. Charging speed depends on the phone and used electric charger. Certainly, it will be slower than in case of using a classic power charger, but considerably faster than when using a computer USB interface. Although the number of phones that will be able to use is small, and those who are tired of using cables will be glad to move on to the next generation of chargers, while is only a matter of time before other manufacturers switch to the Qi Wireless standard.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 34€

Pin Computers ustupio: LG WCD-100 Wireless Charger
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.