Nosači za telefon i tablet

Ukoliko tražite nosač za kola ili bicikl da postavite telefon ili tablet, vredi isprobati ova četiri modela koja se odlikuju veoma povoljnim cenama i jednostavnom instalacijom.

Videćemo par interesantnih nosača za telefone i tablete, koji će dobro doći u kolima ali i na biciklu. Nije baš uvek lako naći dovoljno kvalitetan nosač za telefon ili tablet, a iako se čini da ima dosta raznih modela u ponudi, najčešće nije ni malo lako pronaći odgovarajući, pa ćemo se potruditi da proverimo šta četiri modela koje smo isprobali tačno donose i koliko se isplate. Među njima, tri modela su iz Gembird ponude, dok je jedan sa BasciXL potpisom. I jedan i drugi proizvođač su poznati po brojnim periferijama, pre svega modelima vrlo povoljnih cena, tako da pretpostavljamo da će i u ovom slučaju odnos uloženog i dobijenog biti odličan.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljne cene
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Kvalitet plastike bi mogao biti i malo bolji

Specifikacija

Gembird TA-CH-001 Car smartphone holder with flexible neck - Dužina držača: 190mm

  • Širina hvataljke: 40-100mm
  • Dimenzije: 100 x 70 mm

    Gembird TA-CH-002 Car tablet holder - Širina adaptera za naslon: 75 - 165 mm

  • Širina hvataljke: 140 - 250 mm
  • Dimenzije: 195 x 146 mm

    Gembird TA-CH-003 Car smartphone holder with charger - Izlaz: USB 2.1A

  • Širina hvataljke: 58 - 85mm
  • Dimenzije: 100 x 70 mm

    BasicXL BXL-HOLDER30 Universal Mobile Phone Holder for Bicycles - Širina hvataljke: 35 - 83 mm

Gembird TA-CH-001, Gembird TA-CH-002, Gembird TA-CH-003 i BasicXL BXL-HOLDER30

Prvi na listi je Gembird TA-CH-001 Car smartphone holder with flexible neck, postolje za kola vrlo jednostavnog dizajna. Nešto slično smo već dosta puta videli i generalno, ovde nema ničega posebno originalnog. Postolje se sastoji iz dva dela: samog postolja koje se kači vakumskim nosačem na vetrobransko staklo i dela u koji se postavlja telefon. Ono što je bitno su sledeće stvari: sa dužinom od 190mm i fleksibilnom konstrukcijom, postolje se vrlo lako postavlja u željeni položaj. Štipaljka hvata sve uređaje do dijagonale od 6", odnosno preciznije, do širine od 100mm. Bočni delovi koji se pomeraju su postavljeni mekanim materijalom tako da ne oštete telefon, a sam mehanizam za fiksiranje i oslobađanje telefona je jednostavan, stim što zahteva obe ruke.

Model TA-CH-002 je nosač za tablet i on izgleda najkomplikovanije. Ipak, sama montaža je vrlo laka i potrebno je postolje zakačiti na vertikalne metalne nosače naslona za glavu prednjih sedišta, a u ovom slučaju može da se podešava razmak između njih. Tu su dva plastična šrafa kojima se postolje fiksira, stim što treba obratiti pažnju da se ne stegne previše pošto je ipak u pitanju plastika. Posle toga, tablet se postavlja u postolje (potrebno je podesiti nosač po dimenzijama tableta, po visini i dubini, posle čega može da počne odmah i da se koristi. Ovaj nosač deluje solidno čvrsto, ali iz iskustva, ovakvi nosači umeju lako da se slome ukoliko se pretera sa silom prilikom montaže.

Model oznake TA-CH-003 je nešto interesantniji pošto kombinuje nosač i punjač za kola. Potrebno je priključiti postolje na 12V adapter za upaljač u kolima. Na raspolaganju je jedan USB port sa izlazom od 2.1A i statusnom lampicom, tako da će biti potreban i kabl (što kraći, očigledno) za punjenje telefona. Podržani su telefoni širine od 58-85mm, a širina adaptera se lako podešava, a bočne stranice su postavljene mekanim materijalom koji će zaštititi telefon od habanja. Za ovo će biti potrebne dve ruke, ali posle inicijalnog podešavanja i fiksiranja zgloba koji drži postolje, oni veštiji će moći da telefon postave i jednom rukom.

Ljubitelji bicikala su se verovatno već sreli sa raznim nosačima telefona, a evo i jednog koji nismo do sada videli. Princip je jednostavan: na volan bicikla se kači osnova, a sam nosač telefona ima svoje postolje koje se kači za osnovu. Podržani su telefoni širine od 35mm do 83 mm, a i ovde su svi delovi sa kojima je telefon u dodiru postavljeni tankim slojem sunđera koji će sprečiti habanje i oštećivanje površina. Ovde će moći da se lako jednom rukom postavi i skine telefon, što je svakako bitna stvar vozačima bicikla. Najveći deo ovog modela jeste od plastike, tako da ostaje da se proveri koliko dugo može da izdrži intenzivnu upotrebu u realnim uslovima.

Rezime

Sva četiri modela nosača su interesantna, prvenstveno zbog toga što cena ne prelazi 10€, a donose jednostavna rešenja za kačenje telefona i tableta u kolima i na bicikl. Verovatno postoje i modeli poznatijih proizvođača koji su malo kvalitetnije izrade i finalne obrade, ali to sa sobom nosi definitivno i veću cenu. Ukoliko vam treba što povoljnija varijanta koja se može naći u našim prodavnicama, ova četiri modela svakako treba uzeti u obzir.

Conclusion

All four models are interesting; the price does not exceed 10 Euros while bringing a simple solution for hanging phones or tablets in the car or a bicycle. There are also models of well-known manufacturers offering high build quality and final processing but at a higher price. If you need an affordable option that can be found in local stores, these four models should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.):

Gembird TA-CH-001 6€
Gembird TA-CH-002 9€
Gembird TA-CH-003 10€
BasicXL BXL-HOLDER30 7€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird TA-CH-001, Gembird TA-CH-002, Gembird TA-CH-003 i Basic XL BXL-Holder30
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs