Anker 2nd Gen Astro E5 16000mAh

Anker je ime koje kod nas nije prisutno, ali se radi o prilično poznatoj kompaniji koja pravi sjajne punjače, eksterne baterije i druge gadgete. Modle 2ndGen Astro E5 je bez mnogo dileme jedna od najkvalitetnijih eksternih baterija koje som do sada imali priliku da probamo.

Anker, na našu veliku žalost, još uvek nije deo ponude domaćih distributera, a zaista se nadamo da će se to uskoro promeniti pošto se radi o kompaniji koja u svom programu ima najviše eksternih baterija i adaptera za napajanje mobilnih uređaja. Iako postoji stvarno ne mali broj raznoraznih adaptera i punjača za sve moguće različite uređaje, nije tajna da razlike itetako ima. Dovoljno je reći da su Anker gadgeti već duže vreme među najprodavanijima na Amazon-u, te pogledati review-eve korisnika da bi se dobila ideja zašto i da li se isplati nabaviti nešto ovako. U ovom slučaju, isprobali smo eksternu bateriju, model Astro E5 druge generacije, koja dolazi sa baterijom kapaciteta 16000mAh.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Kapacitet 16000mAh
  • PowerIQ tehnologija

Utisak kvare

  • Još uvek ne može da se nabavi kod nas

Specifikacija

  • Kapacitet: 16000mAh
  • Izlaz: 2x max 3A
  • Konekcije: 2x USB, MicroUSB

Anker 2nd Gen Astro E5 16000mAh

Ova eksterna baterija je dimenzija 15 × 6.4 × 2.3 cm, što najbliže odgovara recimo tvrdoj futroli za naočare. Kućište je od crne glossy plastike i zaobljeno tako da vizuelno deluje i malo manje. Dodatno, zbog svojih kontura vrlo lepo leži u ruci (dovoljno je uzana), a težina od ispod 300g je taman dovoljna da neće biti preveliki teret za nošenje. Iako je činjenica da će zbog sjajne plastične površine otisci prstiju biti dovoljno dobri i za policiju kao i to da će se vrlo lako izgrebati i pohabati, proizvođač je u pakovanje ubacio i vrlo zgodnu i kvalitetnu mekanu futrolu za nošenje. Ipak, neće baš tako lako stati u džep pantalona, no sa 16000mAh to sigurno niko nije ni očekivao. Prateća oprema uključuje još i jedan USB kabl (USB na MicroUSB), što je jedino još i potrebno da bi se baterija sama punila kao i za punjenje drugih periferija.

Dizajn je prilinčo jednostavan i ono što nalazimo jesu četiri statusne, plave LED lampice koje označavaju preostali kapacitet baterije (po jedna lampica za svakih 25%), taster kojim se proverava stanje baterije i uključuje LED baterijska lampa, kao i jedan MicroUSB port za punjenje baterije i dva izlazna regularna USB porta. Nema podataka o tome kolika je ulazna amperaža, ali treba računati na to da će za puni ciklus punjenja baterije ovakvog kapaciteta biti potrebno barem 9-10h, što takođe zavisi i od punjača koji se bude koristio (preporučujemo što kvalitetniji punjač od barem 2A). Što se izlaznih portova tiče, oni na raspolaganju imaju maksimalno 3A, što se dinamički alocira prema tome koliko priključeni uređaji mogu da povuku struje, a o čemu se brine PowerIQ tehnologija, kojom su opremljeni svi noviji Anker uređaji, uključujući i strujne punjače.

Rezime

Ono što znamo je da Anker bira i koristi najkvalitetnije baterije koje su dostupne na tržištu, što znači visoki stepen iskorišćenja i dug radni vek. Drugo je to što PowerIQ radi sjajno i isporučuje maksimum struje koju uređaj može da primi. Dodatno, ukoliko se potrudite i nabavite neke od Charge Only USB kablova (mogu se koristiti samo za punjenje, ne i prenos podataka), dobijaju se performanse u rangu boljih strujnih punjača. Baterija od 16000mAh je dovoljna da par prosečnih uređaja napuni po par puta, tako da može biti sjajan izbor za one koji nose sa sobom više uređaja ili jednostavno za neki odmor ili porodicu koja ne može bez svojih gadgeta. Iako se kod nas ne može još uvek nabaviti, definitivno se radi o jednoj od najkvalitetnijih eksternih baterija koje smo do sada isprobali.

Conclusion

Anker selects and uses the highest quality batteries available on the market, which means high efficiency and long life cycle, and PowerIQ works great and delivers maximum power that the device can receive. If you try to get some of the Charge Only USB cables (can be used for charging only, not the data transfer), you can get better performance in line of the better power chargers. 16000mAh battery is sufficient to fill the average devices couple of times, so it's a great choice for those who carry several devices with them, for a holiday, or a family who cannot live without their gadgets. Although it is not yet available on the local market, it's definitely one of the highest quality external batteries that we have tried.

Testirani proizvod je uzorak.