Transcend USB 3.0 adapteri

Dva veoma praktična adaptera za USB 3.0 interfejs. Jedan je interni i koristi PCIe x1 slot, dok je drugi namenjen lapotop računarima i koristi ExpressCard/34 slot. Performanse su praktično identične i dosta bolje od vremešnog USB 2.0 interfejsa.

Iako sve veći broj najnovijih modela matičnih ploča ima integrisan USB 3.0 kontroler, ipak nemaju svi nove matične ploče, a ovaj standard polako ali sigurno dolazi do nas. Samo ćemo ukratko da podsetimo da je USB 3.0 do 10 puta brži od USB 2.0 interfejsa, tako da i ne čudi ogromno interesovanje koje vlada za ovakve periferije (kojih ruku na srce nema baš previše još uvek). Da ne bi morala da se kupuje nova ploča (koja onda sa sobom povlači verovatno i upgrade procesora i memorije), Transcend je napravio USB 3.0 adaptere pomoću kojih se vrlo lako dobija mogućnost da novije periferije rade punom brzinom. Ovom prilikom, u pitanju su dva adaptera koji su namenjeni desktop i laptop računarima, a oba sa praktično identičnom konfiguracijom.

Ključne karakteristike

  • Jednostavnost instalacije
  • Po dva USB 3.0 porta
  • Impresivne brzine transfera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Transcend TS-PDU3 - Dimenzije: 80x69 mm

  • Konektori: 2x USB 3.0
  • PC interfejs: PCI Express 2.0 single lane (x1)
  • Bandwidth: do 5Gbit/s

    Transcend TS-PNU3 - Dimenzije: 116x40x14 mm

  • Konektori: 2x USB 3.0
  • PC interfejs: ExpressCard/34
  • Bandwidth: do 5Gbit/s

Transcend TS-PDU3 i TS-PNU3

Transcend TS-PDU3 je add-on kartica koja se instalira u slobodan PCI Express 2.0 x1 slot, prilično malih dimenzija od svega 80x69 mm. Kartica se lako instalira i jedino što vlasnici nešto starijih ploča treba da provere jeste da li imaju PCIe x1 slot slobodan. Bitno je reći da postoji i 4-pinski Molex priključak za napajanje na samoj kartici, što je neophodno da bi portovi isporučivali dovoljno struje periferijama (5V DC, 900mA po portu). Nema nikakve instalacije drajvera ili komplikacija, jedino treba postaviti karticu u slobodan slot, a operativni sistem će sam obaviti sva potrebna podešavanja. Ono što je najbitnije, performanse su identične onima koje se dobijaju kada je kontroler integrisan direktno na matičnu ploču.

Drugi adapter je namenjen vlasnicima laptop računara koji moraju imati slobodan ExpressCard/34 slot. Treba znati da ovaj adapter podržava Plug and Play i Hot Swap mogućnosti, tako da se može instalirati bez gašenja računara. Zanimljivo je da na njemu postoji i dodatni konektor za napajanje, za slučaj da laptop ne isporučuje dovoljno struje, no to na novijim laptopovima neće biti slučaj. Ono što nam se nije dopalo jeste to da su dimenzije takve da će USB portovi malo viriti sa strane. Performanse su impresivne, u odnosu na USB 2.0 interfejs, i nije ni čudo što USB 3.0 uređaji privlače toliko pažnje. Vlasnicima laptopa je pored performansi bitno i to da ne troši previše energije, a dosta efikasni Power Management sistem u ovom slučaju radi posao odlično i neće biti mnogo uticaja na autonomiju laptopa.

Rezime

Na našem tržištu su se pojavili prvi USB 3.0 prenosni hard diskovi i deluje nam da je vreme došlo da već vremešni USB 2.0 polako ide u zasluženu penziju. Ovakvi adapteri će pomoći onima koji imaju nešto starije ploče da im još malo produže život, odnosno da ne moraju da razmišljaju o kompatibilnosti kada budu kupovali sledeću periferiju. Najveća prednost USB 3.0 interfejsa je svakako brzina, a u praksi se ova prednost pokazala stvarno fantastično. Ovakvi adapteri ne koštaju mnogo, tako da neće ni morati mnogo da se razmišlja.

Conclusion

First USB 3.0 portable hard drives appeared at local market, and it seems to us it is time for aging USB 2.0 to go to the well-deserved retirement. These adapters will help those who have some older boards to extend their life cycle, i.e., they do not need to think about compatibility when they bought the next peripheral. The biggest advantage of USB 3.0 interface is definitely the speed; this advantage is proved fantastic in practice. Such adapters do not cost much, so you will not have much to think over.

Testirani proizvodi su uzorci.

Pin Computers ustupio: Transcend TS-PDU3 i TS-PNU3
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.