SilverStone Treasure TS08

Adapter za one koji planiraju da ugrade još jedan hard disk u svoj laptop, mesto postojećeg optičkog uređaja. Potrebno je pronaći uputstvo za skidanje optike sa laptopa ukoliko već ne znate kako se to radi, ili jednostavno pronaći nekoga ko to zna.

U ponudi kompanije SilverStone smo videli dosta interesantnih periferija, ali i neka odlična napajanja, kućište i ventilatore, a imali smo priliku da se upoznamo i sa dodatnom opremom u koju spada i Treasure TS08. Ovo je jednostavni adapter koji je namenjen onima koji ne koriste toliko optički uređaj svog laptopa, a daleko korisnije zvuči ideja da dobiju dodatno ležište za hard disk. Ovo pogotovo ima smisla pošto znamo da većina laptopova i dalje ne koristi SSD diskove, tako da se na ovaj način relativno lako mogu upgrade-ovati uz veliki dobitak na brzini. Iako će za ovaj poduhvat trebati malo strpljenja, to je i najjednostavniji način da na svoj laptop dodate još jedan hard disk (interni).

Ključne karakteristike

  • Jednostavanost instalacije hard disk tray-a će zavisiti od laptopa
  • Podrška za hard diskove do 9.5mm

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dimenzije: 128mm(W)x10mm(H)x131mm(D)
  • Interfejs i podrška: 13Pin slimline SATA, 9.5mm 2.5” SSD ili HDD

SilverStone Treasure TS08

Kada se kutija otpakuje, dočekuje nas prilično jednostavno parče plastike, konkretno, ovo je slim adapter koji ima veoma jednostavnu ulogu. Iz nekog razloga, proizvođač se opredelio za belu boju, mada kako se neće ni videti, to ne pravi neku bitnu razliku. Ipak, treba znati da u pakovanju ne stiže faceplate, tako da će morati da se iskoristi poklopac sa optike, ili da se nabavi poseban plastični poklopac koji neki proizvođači laptopova nude dodatno. U svakom slučaju, naš adapter je dimenzija koje savršeno odgovaraju slim optičkom uređaju, uz visinu od 10mm i dimenzije osnove od 128x131 mm. Plastika od koje je adapter napravljen nije punog profila, već je sa donje strane šuplja, tako da se odmah vidi minijaturna štampana ploča sa SATA konektorom, kao i kabl koji vodi do plave statusne diode.

Postupak instalacije započinje skidanjem optike sa laptopa, a ukoliko niste previše vični sličnim zahvatima, preporučujemo da nađete nekog ko jeste ili jednostavno posetite obližnji laptop servis. Za većinu laptopova može da se pronađe uputstvo na internetu pomoću koga ovo neće biti komplikovano. Adapter podržava klasične i SSD 2.5" modele do visine od 9.5mm, a ukoliko recimo imate 7mm SSD, nije problem nabaviti pločicu-adapter za montažu 7mm diskova u 9.5mm ležište, čak i neki diskovi dolaze sa njima. Disk se priključuje na konektor, a posle toga fiksira šrafovima sa strane. Posle toga treba zakačiti faceplate, a zatim vratiti adapter nazad u slot na laptopu.

Rezime

Iako se radi o vrlo jednostavnog adapteru, ponekad zafali baš tako nešto i nije ga tako lako naći u prodavnicama. Za one koji hoće da ubace još jedan hard disk u svoj laptop, ovo je sigurno i jedna od najjednostavnijih varijanti, stim što još jednom napominjemo, vađenje optike i instalacija adaptera nazad u laptop možda i nije najjednostavnija procedura koju može svako uraditi.

Conclusion

Although this is a simple adapter, sometimes is necessary and it is not so easy to find it in stores. For those who want to put another hard drive in the laptop, this is certainly one of the simplest versions, but bear in mind the fact that process of removing optics and installing the adapter back into the laptop is not a simple procedure that anyone can do.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2013.): 21.5€

Microsystems ustupio: SilverStone Treasure TS08
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.