SilverStone Treasure TS06B

Vrlo interesantan komplet adaptera koji stiže iz SilverStone-a. Radi se o kućištu koje klasičnu slim optiku sa laptopa pretvara u eksterni uređaj, kao i adapteru za instalaciju hard diska 2.5" formata u slot optike na laptopu.

Već smo mogli da vidimo šta sve SilverStone ima u ponudi i da konstatujemo da se radi o proizvođaču kvalitetnih komponenti i periferija. Ovoga puta smo pronašli nešto vrlo zanimljivo, a radi se o posebnom adapteru i eksternom kućištu koji su namenjeni korisnicima laptop računara koji ne koriste toliko ugrađeni optički uređaj, a palo im je na pamet da ga zamene hard diskom. U eri sve popularnijih SSD diskova, ovako nešto može biti odličan način da se laptop dosta ubrza, a da se zadrži već postojeći standardni hard disk nešto većeg kapaciteta. Dodatno, tu je i kućište tako da se optika koja se izvadi iz laptopa pretvara u eksternu, za slučaj da u nekom trenutku ipak zatreba.

Ključne karakteristike

  • Jednostavanost instalacije hard disk tray-a će zavisiti od laptopa
  • Podrška za slim optike do debljine od 12.7mm i hard diskove do 9.5mm

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dimenzije: 132mm(W) x 17mm(H) x 140mm(D) ODD, 128mm(W) x 13mm(H) x 128mm(D) tray
  • ODD interfejs i podrška: 13Pin slimline SATA, 12.7mm optical disc drive, USB 2.0
  • Conversion tray: 9.5mm 2.5” SSD ili HDD, 22Pin SATA, 13Pin Slimline SATA

SilverStone Treasure TS06B

U pakovanju stižu praktično dve zasebne periferije, jedno eksterno kućište za optiku i adapter za hard disk. Dodatno, tu je i USB kabl za napajanje (koji najčešće neće ni morati da se koristi) kao i set šrafova za adapter. Zamisao je sledeća, optički uređaj se sve ređe koristi, tako da zauzima prilično dragoceni prostor u laptopu koji bi mogao i drugačije da se iskoristi. Ukoliko malo potražite uputstva po internetu, proces skidanja optičkog uređaja može biti vrlo jednostavan, u protivnom će vam to završiti bilo koji lokalni servis računara. U svakom slučaju, izvađenu slim optiku (ukoliko je do 12.7mm debljine) možete vrlo lako ubaciti i priključiti na SATA konektor kućišta, kome samo treba skinuti poklopac. Srećom, proizvođač daje vrlo konkretna i jasna upustva za to. Na kraju, samo treba samo skinuti front plate sa optike (koji je i prilagođen konturama laptopa) i staviti tanak i ravan front plate koji se dobija u pakovanju.

Što se tiče adaptera za hard disk, on prima 2.5" diskove do debljine od 9.5mm što će značiti da mogu da se koriste i SSD-ovi i klasični hard diskovi ovog formata. Disk se ubacuje u svoje ležište u adapteru, priključuje na SATA konektor i fiksira šrafovima. Zatim, obrnuto od procesa vađenja optike, ovaj adapter se zajedno sa diskom vraća u laptop i fiksira na odgovarajući način. Rezultat je da sada u laptopu imate dodatni hard disk, a sa strane i eksternu optiku koja se vrlo lako priključuje na sistem preko USB interfejsa. Zgodan dodatak jeste USB kabl za zadnje strane koji se izvlači po potrebi, odnosno sakriva u kućište kada nije potreban. Dodatni kabl za napajanje nije potreban pošto se u većini slučajeva dobija sasvim dovoljno struje preko USB 2.0 interfejsa, no za svaki slučaj ga treba imati pri ruci ako bude zatrebao prilikom priključivanja na neki drugi računar.

Rezime

Ovaj komplet je namenjen onima koji žele da dodaju još jedan hard disk na svoj laptop, a sa druge strane ipak žele da zadrže i optički uređaj. Ideja je vrlo jednostavna, pa iako vađenje i vraćanje optičkog uređaja iz laptopa najčeše nije baš previše jednostavna procedura, no to će već zavisiti od samog laptopa ali i iskustva onoga ko to radi. Ipak, to definitivno ne umanjuje vrednost Treasure TS06B kompleta koji će pomoći da jednostavno udahnete laptopu novi život pomoću nekog SSD diska.

Conclusion

This kit is designed for those who want to add another hard drive on its laptop, but also want to keep the optical drive. The idea is simple, and although removing and replacing the optical drive from the laptop is not a simple procedure, something like that depends on the laptop and the experience of the person who does it. However, it certainly does not diminish the value of the Treasure TS06B kit that will help you to freshen up your laptop with a SSD drive.

Testirani proizvod je uzorak.

Microsystems ustupio: SilverStone Treasure TS06B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.