Gembird Universal AC-DC adapter

Univerzalni adapter za napajanje kod koga se izlazni napon manuelno bira, kao i odgovarajući adapteri odnosno konektori. Jednostavan je za upotrebu i odlično će poslužiti svima koji traže jednostavno i povoljno rešenje.

Gembird ima u svojoj ponudi neke vrlo interesantne i praktične periferije, razne adaptere i kablove i dosta raznih gadgeta koji mogu biti veoma korisni. Univerzalni adapteri za napajanje su one stvari o kojima mnogi ne razmišljaju, ali se pre ili kasnije nađe razlog zašto ih je zgodno imati u rezervi. Ovo je kompaktan model koji pokriva opseg od 3V pa sve do 12V, uz maksimalnu jačinu struje od 2A. Ovakav adapter se može koristiti za razne namene, od recimo napajanja bežičnog telefona, pa do eksternog hard diska. U pakovanju se dobijaju različiti adapteri, pa nije loše u svakom slučaju proveriti da li odgovaraju onima sa originalnih adaptera koji planirate da promenite.

Ključne karakteristike

  • Manuelna regulacija izlaznog napona
  • Dolazi sa 8 adaptera za različite uređaja
  • Short circuit i over-voltage zaštita

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ulaz: 100 - 240 V AC, 50/60 Hz, 0.4 A max
  • Izlazni napon i jačina struje: 3, 4.5, 5, 6, 7.5, 9, 12 +/- 0.1 , 2 A max
  • Dimenzije: 74 mm x 50 mm x 33 mm
  • Težina: 136g
  • Konektori: Jack 3.5 mm, Jack 2.5 mm, 3.5x1.35x10 mm, 5.0x2.1x10 mm, 5.5x2.5x10 mm, 2.35x0.75x10 mm, 4.0x1.7x10 mm
  • Zaštita: OCP, OPP, OTP, SCP

Gembird Universal AC-DC adapter EG-MC-008

Ovo liči na klasičan adapter za napajanje standardnih dimenzija (74 mm x 50 mm x 33 mm) i težine od oko 140g. Kabl je fiksiran i dužine 1.2m, sa posebnim 2-pinskim konektorom na koji se priključuju adapteri koji se dobijaju u pakovanju. Konektora ima ukupno osam, i dolaze zakačeni na nosač (zgodno da se ne zagube). Priključci su različitih dimenzija i promera, i dobro treba proveriti da li i koliko odgovaraju uređaju koji planirate da priključite na izvor struje na ovaj način. Kvalitet izrade je solidan, svakako za par kategorija bolji od raznih no-name varijanti koje se mogu kupiti za par stotina dinara, a koje retko kad imaju ovoliku fleksibilnost što se tiče kompatibilnosti sa različitim naponima i uređajima.

Pošto se odabere odgovarajući adapter, potrebno je podesiti izlazni napon prema onome što je potrebno. Za to, najbolje je proveriti specifikaciju adaptera za napajanje koji se menja, a na kome postoji specifikacija. Sa bočne strane, nalazi se selektor napona kojim se bira 3, 4.5, 5, 6, 7.5, 9 ili 12V, uz maksimalno 2A na 12V. Veoma je bitno odvojiti koji trenutak za odabir pravog napona, pošto se vrlo lako može oštetiti uređaj koji se koristi. Sa prednje strane imamo samo jednu statusnu diodu, koja će označiti da adapter radi kako treba.

Rezime

Na tržištu u raznim prodavnicama može da se nađe veliki broj raznih sličnih adaptera, ali se najčešće radi o modelima lošeg kvaliteta koji se najćešće vrlo brzo kvare, tako da se definitivno isplati investirati koji dinar više. Gembird ima u ponudi sjajne periferije koje su kvalitetne, ali istovremeno zadržavaju odlične cene, što je veoma bitno. Iako verovatno mnogi za Gembird nisu čuli, do sada smo uvek bili pozitivno iznenađeni kvalitetom proizvoda, po ceni koja je osetno niža od poznatijih brendova. Ovakav adapter se uglavnom ne primećuje dok se ne pokvari, a ako se tako nešto desi, ovo je dovoljno dobro rešenje za široki spektar raznih uređaja.

Conclusion

Various similar adapters can be found on the market, but those are mostly poor quality models, which quickly fail, so it is good to pay a higher price. Gembird offers high quality peripherals at affordable prices, which is very important. So far, we have always been positively surprised by the quality of the Gembird products, although this manufacturer is not well-known. This adapter is usually not noticed until it fails and if something like that happens, it's good enough solution for a wide range of different devices.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 6.5€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird Universal AC-DC adapter EG-MC-008
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs