Gembird MP3A-UC-CAR3

Ovo je USB adapter koji koristi 12V konektor za upaljač na kolima. Prednosti su minijaturne dimenzije, lakoća instalacije i korišćenja, kao i univerzalni dizajn koji omogućava da se bilo koji USB uređaj poveže kablom za napajanje.

Sve je više uređaja koji se koriste u kolima (uprkos tome što to nije baš najbezbednije), pa se postavlja pitanje kako napajati sve te silne telefone, GPS-ove, plejere i ostale gadgete. Jedna od opcija, koja je i najjednostavnija, jesu punjači koji koriste napajanje iz adaptera za upaljač. Auto punjači nisu toliko novi na tržištu, no sve češće se nameće potreba za nekim univerzalnim rešenjem, pa iako većina uređaja koristi Mini i Micro USB konektore za punjenje baterije, ipak je daleko praktičnije neko univerzalno rešenje. Upravo tu dolaze na red USB auto adapteri, kao što je i Gembird MP3A-UC-CAR3, koji spada u kompaktnije modele, samim tim nam je bio na prvi pogled i vrlo interesantan.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Jednostavno korišćenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dimenzije: 40 mm x 12 mm x 12 mm
  • Težina: 12g
  • Ulaz: 2 V DC do 14 V DC
  • Izlaz: USB 5 V DC, max 1 A

Gembird MP3A-UC-CAR3

Sa dimenzijama od 40x12x12mm, ovaj adapter je tek nešto veći od upaljača za kola, i teži svega 12g, što je stvarno impresivno. U pakovanju se ne dobija ništa dodatno, a nema ni potrebe pošto će korisnici sami dokupiti kabl koji im odgovara. Instalacija je vrlo jednostavna, izvadi se upaljač iz svoj adaptera u kolima i ubaci MP3A-UC-CAR3. Primetili smo dve stvari, jedna je da su metalne opruge sa bočnih strana koje služe da fiksiraju adapter u konektoru, nešto tvrđe i da će im trebati malo vremena da se razrade, a drugo je da se može desiti da određeni modeli automobila nisu kompatibilni, odnosno konkretnije da konektori za upaljač nisu kompatibilni. Ovo se da lako proveriti pošto dno konektora za upaljač mora biti potpuno ravno, bez delova koji ga sužavaju, naravno ne računajući priključak na samoj sredini.

Sa gornje strane ovog adaptera imamo jedan plastični prsten koji služi za lakše vađenje iz konektora za upaljač, a bilo bi lepo da je plastika malo bolje obrađena i zaobljena, pošto se ovako može desiti da malo nažulja prst dok se vadi. Tu je i regularan USB port i jedna statusna dioda koja svetli plavom bojom kada ima napona. Sve što je potrebno uraditi jeste priključiti odgovarajući USB kabl za uređaj koji će se napajati, a ono što je bitno reći jeste da se dobija izlazni napon od 5V, odnosno struja maksimalne jačine od 1A. Ne treba očekivati da će se baterija bilo kog uređaja napuniti onoliko brzo kao kada se koriste obični strujni punjači, ali no to niko nije ni očekivao.

Rezime

Ovakav adapter će najviše odgovarati onima koji ne žele da imaju neku budžu koja će mnogo viriti iz konektora za upaljač, a univerzalni dizajn omogućava da se priključi bilo koji uređaj koji se dopunjuje preko USB-a. Najbolje od svega je to što je cena ovog modela veoma povoljna, tako da može biti sjajan poklon svima koji vole da koriste gadgete u kolima. Još jednom, treba samo proveriti da li pasuje kako treba u konektor upaljača, pošto zaslužuje toplu preporuku.

Conclusion

This adapter will suit those who do not want to have bulkier equipment that will stick out of the cigarette lighter socket, and universal design allows connecting any USB charging device. Best of all, the price of this model is affordable, so it can be a great gift to all of those who love to use gadgets in the car. Once again, it is necessary only to check whether it will fit for a cigarette lighter socket, as it deserves a warm recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 5€

PCX Computers ustupio: Gembird MP3A-UC-CAR3
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928
zvanični sajt: pcx.rs