Gembird DSC-SCART-HDMI

Interesantan dodatak za one koji imaju neki stariji video plejer ili drugi AV uređaj, a koji žele da mu produže život povezivanjem na TV novije generacije. Ovo je sigurno jedno od najjednostavnijih rešenja koje smo do sada videli.

Verovatno nema baš puno onih koji imaju na raspolaganju neke starije SCART uređaje, no to ne znači da i oni ne treba da dobiju priliku da ih koriste. Noviji televizori najčešće imaju HDMI interfejs, uz eventualno dodatni kompozitni AV, no SCART je kako se čini već uveliko otišao u penziju. Ipak, ako se malo bolje pogleda, mogu se naći razni adapteri i dodaci pomoću kojih će to biti moguće. Jedan od njih dolazi iz Gembirda i radi se o modelu DSC-SCART-HDMI, i u pitanju je jednostavni adapter koji postojeći SCART signal pretvara u HDMI. Iako ovaj adapter nije baš nešto mnogo jeftin, ipak ima sigurno onih koji se neće tako lako odreći svojih uređaja ako još uvek mogu da ih iskoriste.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet slike
  • Vrlo jednostavna upotreba

Utisak kvare

  • Zvuk ide preko zasebnog 3.5mm audio konektora

Specifikacija

  • Interfejs: 1x SCART, 1x HDMI, 1 x 3.5 mm
  • Video formati: HDMI (720p/1080p)

Gembird DSC-SCART-HDMI

Ovaj adapter je deo energenie serije Gembirda, za koju znamo da proizvodi veoma kvalitetne adaptere najrazličitijih namena. I ovaj model dolazi u metalnom kućištu dimenzija 150 mm x 84 mm x 28 mm i teži čak oko 265g, no dovoljno je kompaktan da se može lako skloniti negde iza TV-a tako da se i ne vidi. Prateće pakovanje je standardno oskudno, i dobija se veoma šturo korisničko uputstvo, kao i eksterni adapter za napajanje. Sa druge strane, i bez uputstva nema nikakve dileme o tome kako se koristi, tako da se ne može reći da je proizvođač mogao još nešto da ubaci u pakovanje.

Sa jedne strane vidimo SCART ulazni konektor, koji se povezuje na izlaz uređaja koji će se koristiti (recimo bilo koji video rekorder, set top box ili nešto treće). Sa druge strane vidimo HDMI pozlaćeni konektor, 3.5mm audio izlaz i dodatni konektor za napajanje (mora se koristiti napajanje) uz jednu malu statusnu diodu. Interesantno je da imamo i prekidač za 720p/1080p režim rada, što se već setuje prema TV-u odnosno njegovoj maksimalnoj rezoluciji. Dobra stvar je da se frekvencija osvežavanja ekrana (50/60 Hz) i video sistem (PAL/NTSC) automatski detektuju i koriste, tako da jedino što treba uraditi jeste povezati kablove i odabrati rezoluciju koja će se pustiti na HDMI izlaz.

Rezime

Ono što treba odmah reći je i to da se preko HDMI-ja dobija samo slika, dok zvuk ide preko dodatnog 3.5mm konektora, što je pomalo neobično i što može biti problem ukoliko TV nema analogni audio ulaz, već će morati da se koriste neki eksterni zvučnici ili priključi na receiver ili pojačalo (naravno ako je dostupno). Ipak, ovakav adapter predstavlja veoma jednostavno rešenje za sve one koji su planirali da nekom od svojih starijih AV uređaja udahnu malo života.

Conclusion

HDMI provides only picture while the sound goes through an additional 3.5mm connector, which is unusual and may be a problem if the TV does not have an analog audio input, so the users will have to use some external speakers or to connect this adapter to the receiver or an amplifier (if available). However, this adapter is a simple solution for those who are planning to refresh some of their old AV devices.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 55€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird DSC-SCART-HDMI
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs