Gembird DSC-HDMI-VGA

Jednostavan adapter, koji digitalni HDMI audio-video signal prevodi u analogni D-Sub i 3.5mm audio, tako da oni koji imaju neki od starijih monitora ne moraju još da ih menjaju. Kvalitet slike se čuva, a na izlazu se dobijaista rezolucija kao na ulazu.

Iako nekome ovakvi adapteri i gadgeti mogu delovati beskorisno, svako je pre ili kasnije došao u situaciju da baš fali neki specifičan adapter. Već smo videli da Gembird u svom programu ima i proizvode kompanije Energenie, i imali smo priliku da proverimo kako rade recimo HDMI spliteri, a sada je red i na adapter koji će pomoći onima koji imaju nešto stariji monitor sa D-Sub interfejsom da mogu da koriste i novije uređaje i grafičke kartice sa HDMI konekcijama. Iako adapter nije baš mnogo jeftin, opet je jeftiniji od kupovine novog monitora sa HDMI ulazom, a ukoliko ima onih koji su dovoljno zadovoljni svojim starim monitorom, ovako nešto bi moglo biti odlično rešenje.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: HDMI, D-Sub + 3.5mm audio
  • Rezolucija: do 1080p
  • Dimenzije: 113 mm x 84 mm x 28 mm

Gembird DSC-HDMI-VGA

Adapter stiže u metalnoj kutiji dimenzija 113x84x28mm, i teži malo više od 200g, tako da neće zauzeti mnogo prostora niti smetati. Konstrukcija je čvrsta i veoma kvalitetna, nalik na ostale modele ovog proizvođača, a jedino što nam eventualno fali jeste mogućnost kačenja na zid, no to se može prilično jednostavno rešiti ako je baš neophodno. Pakovanje nije previše bogato, ali se dobija sve ono što je potrebno: kratko uputstvo i adapter za napajanje. Ono što se ne dobija su kablovi, tako da to treba obezbedti dodatno. Dopalo nam se to što nije u pitanju samo video konverter, već se i zvuk koji ide preko HDMI-ja dobija, tako da je u pitanju kompletno audio-video rešenje.

Sa strane gde je ulaz, potrebno je povezati HDMI kabl (pozlaćeni konektor), a tu je i priključak za napajanje, kao i statusna dioda koja će označiti da je sve povezano i da adapter radi. Sa strane izlaza, imamo klasični 15-pinski VGA konektor i zaseban 3.5mm konektor za zvuk. Ovo znači da se zvuk može proslediti do zvučne kartice (audio-in) ili zvučnika. Ovaj adapter podržava HDMI u 1.3 verziji i na izlazu se dobija slika iste rezolucije kao i ulazna, što je dobro za one koji imaju neki monitor veće dijagonale. Pošto nema nikakve instalacije drajvera, niti mogućnosti da se pogrešno poveže, bilo ko će umeti da priključi ovaj adapter između monitora i izvora slike (može biti recimo računar, neka digitalna kamera, multimedijalni plejer).

Rezime

Pre i posle svega, kvalitet slike je najbitniji, tako da će taj segment mnoge najviše i zanimati. Koliko smo uspeli da primetimo, velikih razlika nema, i to će možda najviše zavisiti od samog monitora, ali ono što se može sa sigurnošću reći je da se dobija slika visokog kvaliteta, i da zamerke neće imati ni profesionalci. Poslebno nam se dopada to što proizvođač nije izostavio zvuk. Kada se podvuče crta, ispada da cena i nije toliko visoka, pogotovo što sličnih adaptera i rešenja nema po povoljnijoj ceni.

Conclusion

Above all, the picture quality is crucial, so this segment is the most interesting. There are no big differences, it mostly depends on the monitor, but the sure thing is that high quality images are provided so no one will have any objection. In particularly we do like the fact the manufacturer didn’t forget the sound. Overall, it turns out that the price is not so high; especially taking into account the fact there are no similar adapters and solutions at lower prices.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2012.): 42€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird DSC-HDMI-VGA
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs