Cablexpert NCT-2 i NCT-4

Ovo su dva testera kablova: NCT-2 za LAN i USB kablove, NCT-4 za HDMI kablove. Veoma su jednostavni za upotrebu i u roku od par sekundi se može preoveriti da li je kabl ispravan. Cene su prilično povoljne za ovakve uređaje, a njihova upotrebna vrednost ne dovodi u pitanje.

Kompanija Gambird u svojoj ponudi ima i razne adaptere i kablove koje potpisuje Cablexpert, a radi se o poznatom imenu za koje vezujemo prilično kvalitetne uređaje od kojih smo neke imali priliku da vidimo. Posle raznih HDMI splitera i drugih adaptera, predstavićemo dva testera kablova. Ovo nije nešto što će prosečan korisnik držati u fioci za svaki slučaj, ali jeste prilično dobre cene i predstavlja vrlo jednostavan način da proverite da li u slučaju da nešto ne radi kako treba, postoji problem sa kablovima ili ne. Model NTC-2 je namenjen testiranju mrežnih i USB kablova, dok je NCT-4 napravljen da proveri HDMI kablove.

Ključne karakteristike

  • Jednostavni i intuitivni za upotrebu
  • Dobre cene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Cablexpert NCT-2 - Testira: USB (A/A), USB (A/B), 100Base-TX, 1000Base-TX, Token Ring, EIA/TIA568A/568B and RJ11/RJ12 modular cables

  • Napajanje: baterija 9V

    Cablexpert NCT-4 - Konektori: tester HDMI A master socket, tester remote HDMI A socket; remote unit HDMI A socket

  • Napajanje: baterija 9V
  • Detektuje: open circuit, short circuit, reverse connection, crossover or cross-talk interference

Cablexpert NCT-2 i NCT-4

NCT-2 tester kablova se sastoji iz dva dela od kojih je jedan Remote Terminal. Da bi sve radilo kako treba, potrebno je kupiti i postaviti 9V bateriju, a kako nije veliki potrošač, neće biti potrebno često menjati bateriju. Ono što nam se nije mnogo dopalo jeste to što je kućište napravljeno od plastike koja nekako ne uliva poverenje i ne deluje previše kvalitetno niti otporno, mada sa druge strane, stvarno je teško zamisliti da se nešto pokvari pošto nema pokretnih niti mehaničkih delova. Zgodno je što se u pakovanju dobija i torbica za nošenje. Na raspolaganju su LAN i USB konektori, na glavnoj i Remote jedinici. Treba znati samo da se ovaj uređaj koristi samo za testiranje kablova, ne i drugih uređaja, pa kabl treba biti isključen sa bilo kog drugog uređaja pre priključivanja i testiranja. Bitno je reći i da uređaj podržava Remote i Loop-back testiranje kabla, kao i da će praćenje sekvence paljenja dioda lako vizuelno označiti ispravnost odnosno neispravnost kabla. Jedina podešavanja koja postoje su Test taster kojim se pokreće manuelno testiranje, kao i prekidač za biranje režina rada uređaja: Off/Test/Auto. Postoje i dve dodatne diode Power i Test koje će označiti da je uređaj uključen i da je test u toku.

NCT-4 je tester za type A HDMI kablove, takođe dolazi sa futrolom za nošenje i sastoji se iz dva dela, glavne i Remote jedinice. Napaja ga jedna 9V baterija koja po deklaraciji treba da potraje oko 50 radnih sati, tako da se neće tako brzo potrošiti. Od kontrola, tu je On/Off prekidač i Test taster, a za svaku žicu postoji posebna LED dioda, kao i za pass ako je kabl ispravan, ali i za open circuit, short circuit, jumper wire situacije. Uređaj automatski prelazi u Sleep režim posle 1 minuta neaktivnosti, tako da nema bojazni da će se baterija isprazniti ako slučaju ostavite uključen tester. Upotreba je jednostavna i kabl treba prikačiti na odgovarajući način za remote i loop-back test, pritisnuti test taster i proveriti sekvencu paljenja signalnih dioda.

Rezime

Ovakvi testeri su veoma korisni onima koji održavaju mreže ili jednostavno imaju malo kompleksniju mrežu kod kuće, pošto se u par sekundi na veoma jednostavan način može proveriti ispravnost kablova koja itekako može uticati na rad mreže. Nije potrebno nikakvo posebno predznanje, već samo kablove treba povezati na pravi način, što sigurno neće biti problem. Cene ovih testera nisu visoke i pretpostavljamo da će se, ako već i nisu, brzo naći u opremi svih malo zahtevnijih i naprednijih korisnika.

Conclusion

These testers are useful for network technicians, or those having a complex home network, since it is possible to check the validity of cables in a few seconds that can certainly affect the operation of the network. No special knowledge is required, it is only necessary to connect cables properly, which certainly will not be a problem. These testers are available at affordable prices and we assume the more advanced users will quickly adopt them.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.):

Cablexpert NCT-2: 11€
Cablexpert NCT-4: 20€

Gembird d.o.o ustupio: Cablexpert NCT-2 i NCT-4
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs