Tenda S108

Vrlo jednostavan uređaj koji će odlično poslužiti u kancelarijama gde treba povezati veći broj uređaja i računara u mreži. Nema nikakvih podešavanja, već sve radi stabilno i bez seckanja, što uz sjajnu cenu čini vrlo dobru ponudu.

Stigao nam je još jedan mrežni uređaj kompanije Tenda koja je skoro počela sa probijanjem na našem tržištu. Iako se radi o proizvođaču iz Kine, za šta uvek postoji velika rezerva, poznato je da se proizvodi najpoznatijih kompanija takođe tamo proizvode. Tenda je fokusirana na mrežne uređaje, i ono što se nudi jesu kvalitetne komponente, moderan dizajn i odlične performanse, po ceni koja spada u ekonomsku klasu. Ovo jeste dobro pošto se za manje novca može doći do proizvoda za koje poznatiji proizvođači naplaćuju više, iako realno ne nude ništa posebno bolji kvalitet niti performanse. Sa druge strane, činjenica je i na tržištu mrežnih uređaja već dugo suvereno vladaju poznati proizvođači, pa neće biti ni malo lako izboriti se za dobru poziciju.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 8x 10/100Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 5k unosa

Tenda S108

Tenda S108 je klasičan 8-portni svič, koji će se najverovatnije koristiti u kancelarijskom okruženju. Dizajn je u skladu sa ostalim Tenda uređajima i dosta podseća na TP-Link, sa kućištem od bele i crne plastike, kao i zakrivljenim linijama sa prednje strane. Kod svičeva nema neke posebne filozofije i mahom su u pitanju veoma slični uređaji, pa tako i S108 napred ima statusne diode za napajanje i svai port pojedinačno, tako da se prilično jednostavno može videti da li priključeni portovi rade kako treba. Pošto je u pitanju pasivna mrežna oprema, nema nikakvog podešavanja, već se na portove običnim LAN kablovima (podržava Auto MDI/MDIX) povezuju računari, a sav mrežni saobračaj automatski reguliše.

Sa bočne strane imamo konektor za napajanje (eksterni adapter se dobija u pakovanju), dok su pozadi celom dužinom raspoređeni LAN konektori. Ovaj svič kroz auto-sensing tehnologiju sam prepoznaje brzinu priključenog interfejsa (10/100M), a regulisanje saobraćaja se obavlja po Store&Forward principu. Maksimalna Filtering/Forwarding brzina je 148800bps po portu (14880bps za 10Mbitne interfejse), što uz tabelu od 5K za Mac adrese i 2MB bafera čini sasvim dobru osnovu za rad bez zastajkivanja i seckanja. Činjenica da nema nikakvih podešavanja i dodatno olakšava upgade i zamenu sviča, pošto samo treba priključiti kablove.

Rezime

Gledajući specifikacije, ovaj svič spada u modele srednje kategorije, a pošto ima 8 portova, odgovaraće manjim kancelarijama kojima treba jednostavan način da povežu veći broj računara i mrežnih uređaja. Cena nije visoka i predstavlja odličnu ponudu za sve one koji nemaju neke posebne zahteve. Kao i kod svih svičeva, kada se jednom sve poveže, obično se zaboravi da postoji, što je odličan pokazatelj da radi kako treba.

Conclusion

Looking at the specs, this switch belongs to the category of midsize models, and since there are 8 ports, will be good for smaller offices that need an easy way to connect more computers and network devices. Price is not high and this is a great offer for those who do not have any special requests. As with all switches, once when everything is connected, users usually it exists, which is an excellent indicator of proper work.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 15€

Asbis ustupio: Tenda S108
zvanični sajt: asbis.rs