Asus GigaX1005B

Jednostavan 5-portni switch namenjen kućnim korisnicima koji je dizajniran tako da ne zahteva nikakvo posebno podešavanje. Po Plug and Play principu, potrebno je priključiti računare i napajanje, što može da uradi i neko ko nema baš previše iskustva. Asus se potrudio da pokrije i ovaj deo tržišta i pored matičnih ploča i grafičkih kartica ponudi i mrežne uređaje odličnog kvaliteta.

Već smo videli dosta proizvoda kompanije Asus koji spadaju u mrežnu opremu, nešto po čemu Asus nije baš previše poznat. Sigurno da nema puno ljudi koji nisu čuli za matične ploče, grafičke kartice, laptopove, čitavu seriju Eee PC računara. Mrežna oprema nije glavna u Asus ponudi, ali već sada postoji priličan broj raznih rutera (običnih i sa AP-om), svičeva i kada se malo bolje pogleda, spisak nije ni tako kratak. Asus se očigledno potrudio da korisnicima ponudi praktično sve ono što može zatrebati za jednostavno ili nešto naprednije mrežno okruženje. Uređaj koji ćemo predstaviti je 5-portni switch, namenjen primarno kućnim i SOHO (Small Office Home Office) korisnicima.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Nema dodatnih podešavanja
  • Može se postaviti na zid

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus GigaX1005B - Interfejs: 5x 10/100Mbps

  • MAC Address Table Size: 1k
  • Switch Fabric: 1Gbps Forwarding Capacity
  • Address Aging Timer: Automatic Update
  • Dimenzije: 3.6x13.5x9.1cm
  • Težina: 164g

Asus GigaX1005B

Uređaj je spakovan u prilično kompaktnu ( 3.6x13.5x9.1cm) kutiju koja je dizajnirana kao i većina Asus mrežnih uređaja ove klase, plastika je bele boje, sa središnjim delom od poluprovidne srebrnkaste plastike. Osim desktop položaja, može se postaviti i na zid za šta postoje prorezi sa donje strane, a interesantno je da se može postaviti i u horizontalnom i u vertikalnom položaju. Ovaj switch nema aktivno hlađenje, već samo otvore za ventilaciju sa bočnih i gornje strane, što u prevodu znači potpuno nečujni rad i praktično odsustvo zagrevanja, što opet sa druge strane govori da će vrlo verovatno dosta dugo raditi bez ikakvih problema. Pakovanje je osnovno, sa adapterom za napajanje i CD-om sa uputstvom za korišćenje (koje se praktično svodi na priključivanje naponskog i mrežnih kablova).

Sa prednje strane se nalazi oznaka modela, Power dioda i statusne diode za svih pet portova, pa se vrlo lako može videti da li sve funkcioniše kako bi trebalo. Pozadi su konektor za napajanje i pet 10/100Mbps portova. Na žalost, nije u pitanju gigabitni interfejs, no većini kućnih korisnika to i ne bi trebalo da predstavlja neki poseban problem. Portovi rade u automatskom duplex modu, što znači da je zaista u pitanju potpuno Plug and Play uređaj koji se ne treba podešavati (sve i da neko hoće, podešavanja jednostavno nema). Pošto postoji automatsko MDI/MDIX detektovanje, uređaj će čak i prepoznati da li ste priključili običan ili cross-over mrežni kabl. Kao što se i pretpostavlja, zaista treba samo priključiti željene računare i obaviti inicijalna podešavanja u okviru operativnih sistema.

Rezime

Asus je ponudio krajnje jednostavan mrežni uređaj koji je namenjen uglavnom kućnim korisnicima, sa minimumom podešavanja (konkretno, sam switch je Plug and Play) i performansama koje su dovoljno dobre za manje mreže. Iako nije previše zvučno ime kada su mrežni uređaji u pitanju, Asus polako popunjava i ovaj segment jednostavnim uređajima poput ovog switch-a, pa nas ne bi previše čudilo da to samo priprema teren da i ozbiljnije nastupi u poslovnom segmentu.

Conclusion

Asus offered us simple network device geared towards home users with minimalistic settings (Plug & Play switch) and performances good enough for smaller networks. Although Asus isn’t popular in the field of network devices, this company slowly take over this segment too with its simple devices like this switch is, so it wouldn’t be surprising if Asus just prepare the way for some serious engaging in the field of business users.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): 20€

KimTec ustupio: Asus GigaX1005B
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [kimtec.co.yu/gdedakupim]( http://www.kimtec.co.rs/gdedakupim) ComTrade Shop ustupio: Asus GigaX1005B
Spisak maloprodaja na sajtu ComTrade Shop-a.