Netis ST-3105 i ST-3108

Dva modela svičeva sa 5 i 8 portova, vrlo jednostavnog dizajna i funkcionalnosti koja se može porediti sa praktično svim ostalim modelima koje smo videli. Ovo je pasivna mrežna oprema, tako da nema instalacije drajvera niti podešavanja, samo se priključi i ostavi. Dobre performanse idu

Netis je novo ime koje se može videti na našem tržištu, ali već smo imali prilike da testiramo neke od proizvoda, sa zaključkom da su cene dosta povoljne za ono što se dobija. Kada je mrežna oprema u pitanju, nije baš tako jednostavno da se novo ime umeša u već postojeće stanje gde neki dosta poznatiji proizvođači dominiraju već duže vreme, no uz dovoljno vremena, ne bi trebalo da bude problema da Netis dođe do svoje pozicije u entry level segmentu. Svičevi kao pasivna mrežna oprema odgovaraju vrlo specifičnom krugu korisnika, odnosno nameni, a već smo ranije mogli da vidimo razne modele sa kojima se ST-3105 i ST-3108 mogu porediti.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Odlična cena
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 5/8x 10/100Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 2k unosa

Netis ST-3105 i ST-3108

Oba modela sviča su praktično identičnog dizajna, u jednostavnim plastičnim kućištima bele boje, sa oznakama proizvođača i modela sa gornje strane. Tu su i statusne diode za Power i svaki port pojedinačno, i to je manje više ono što i većina drugih modela ima, pošto se ipak radi o najjednostavnijim mrežnim uređajima. U pakovanju stižu kratko korisničko uputstvo i eksterni adapter za napajanje, dok će za LAN kablove korisnici morati sami da se postaraju. Kao što je poznato, za svič nema neke posebne instalacije niti softvera, potrebno je samo LAN kablovima povezati uređaje koji se umrežavaju, kao i izvor interneta, ukoliko je takva mreža, i sav saobraćaj se automatski reguliše.

Sa bočne strane se nalazi konektor za napajanje, a sa zadnje pet (ST-3105) odnosno osam (ST-3108) LAN portova. Svi portovi podržavaju Auto MDI/MDIX funkciju, a u pitanju su 10/100Mbps portovi što bi većini trebalo da bude sasvim dovoljno. Uređaj radi u Full/Half-Duplex režimu, i podržava 2K MAC adresa uz 384k bafera. Ovo u praksi znači da će izdržati do oko 200Mbps saobraćaja po portu. Ovi uređaji koriste Store & Forward arhitekturu, uz forwarding i filtering podataka, što je uostalom i sasvim uobičajeno za ovu kategoriju. Nismo imali nikakvih problema u korišćenju, i generalno svičevi su deo opreme koji se postavi i zaboravi, bez ikakve potrebe za podešavanjem.

Rezime

U poređenju sa nekim poznatijim modelima, stvarno nema šta da se zameri, radi se o osnovnim 100Mb svičevima sa 5 i 8 portova koji će odlično obaviti posao, a čija je cena vrlo povoljna u odnosu na konkurenciju. Ukoliko tražite što jednostaviji i povoljniji svič, obavezno treba pogledati ove Netis modele pošto po odličnoj ceni nude sve ono što se inače mora i više platiti.

Conclusion

In comparison with models that are more famous, everything is beyond reproach. These are basic 100Mb switches with 5 ports and 8 ports that will do the job, and whose price is very reasonable compared to the competition. If you are looking for a simple and cheap switch, be sure to take into account these NETIS models that offered many things at affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2013):

Netis ST-3105 8€
Netis ST-3108 10€

Sampro ustupio: Netis ST-3105 i ST-3108
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs