Tenda 5-portni 10/100 Switch S5

Tenda 5-portni Switch spada u osnovne modele, sa 10/100Mbps interfejsom. Jednostavan za instalaciju, dobrih karakteristika za svoju kategoriju i prilično povoljne cene, zaslužuje preporuku.

Tenda S5

Još jedan od mrežnih uređaja sa Tenda potpisom, ovoga puta switch koji na raspolaganju ima 5 portova. Switchevi se često koriste kada treba povezati više uređaja i računara, a popularni su iz razloga što je instalacija veoma jednostavna i ne zahteva nikakvo posebno znanje. Tenda ne spada u red najpoznatijih proizvođača mrežne opreme, ali dobrim cenama jeste konkurentna na našem tržištu, a do sada smo mogli da se uverimo u zaista dobre performanse po kojima ni malo ne zaostaje ni za dosta poznatijim imenima.

Tenda S5

Switch je smešten u kompaktno kućište dimenzija 95mm x 87.2mm x 24.5mm, koje se uklapa u dizajn Tenda uređaja koje smo već i ranije videli. Iako nije nešto posebno originalno, ipak ima neki prepoznatljivi vizuelni identitet. Pakovanje je jednostavno i uključuje samo strujni punjač, tako da treba računati na to da moraju da se obezbede potrebni mrežni kablovi. Switch je predviđen da stoji na ravnoj podlozi, bez mogućnosti da se okači na zid, a vidimo i da je donja površina perforirana kako bi se omogućilo što bolje hlađenje.

Sa prednje strane uređaja imamo samo jednu statusnu diodu, dok je zasebna signalizacija po portovima rezervisana za neke malo skuplje i naprednije modele. Bočno imamo konektor za napajanje a pozadi pet 10/100Mbps portova. Dobra vest je da je podržana Auto MDI/MDI-X Crossover detekcija, odnosno da se za svaki port automatski prepoznaje da li je potrebna regularna ili cross-over konekcija. Uz maksimalnu forwarding brzinu od 148800pps, 1Gbps switching kapacitet i 2K tabelu MAC adresa, ovaj model spada u osnovnu kategoriju koja se često koristi i u kancelarijama.

Specifikacija

  • Interfejs: 5x 10/100 Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 2k unosa

Rezime

Kao i kod ostalih switcheva, potrebno je jednom povezati sve uređaje i računare, posle čega će se i zaboraviti da postoji. Nema nikakvih podešavanja, ovo je pasivan uređaj koji automatski radi svoj posao, tako da nikome neće biti potrebna pomoć za instalaciju. Sa cenom od oko 9€, stvarno je povoljna kupovina, pa ukoliko nije previše bitno imati 1Gbps link, svakako ptredstavlja odličan izbor.

Conclusion

As with other switches, it is only necessary to connect all devices and computers just once. No settings are necessary because this is a passive device that operates automatically, so you will need no help for installation. At a price of 9 Euros, this is a great choice if 1Gbps link is not crucial.