Linksys SE2500

Ovo je 5-portni gigabitni switch, atraktivnog dizajna, koji košta malo više od proseka. Ipak, zahvaljujući odličnim performansama, nije teško zaključiti da se razlika u ceni svakako isplati.

Linksys je jedan od najpoznatijih proizvođača mrežne opreme, i nema baš puno kupaca koji još uvek nisu čuli za njega. Kao što to obično i biva, poznatiji proizvođači imaju i nešto jače cene, tako da ovaj gigabitni 5-portni switch košta oko 5600 dinara, što i nije malo, ali za kvalitet uglavnom mora da se malo više plati. Svičevi su pasivna mrežna oprema koja ima jednostavan zadatak u mreži, a to je da upravlja međusobnom vezom više računara, kao i pristupu interneta. Pošto je u pitanju gigabitni model, dobro će poslužiti u situacijama gde je dosta bitna brzina transfera u okviru lokalne mreže.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 5x 10/100/1000Mbps, Auto MDI/MDIX

Linksys SE2500

Nismo navikli da svičevi izgledaju mnogo atraktivno i najčešće su u pitanju ružnjikave metalne kutije, međutim, Linksys se odlučio za dizajn koji odgovara modelima novije generacije. Velika gornja površina sakriva ceo uređaj ispod, i osim oznake proizvođača i modela nema šta posebno da se vidi. Ispod je sakriveno kućište sa otvorima za ventilaciju, dok su sa zadnje strane postavljeni On/Off (sa statusnom diodom) i taster za kontrolu LED lampica, priključak za napajanje kao i pet gigabitnih LAN portova sa automatskom MDI/MDIX detekcijom. Kao klasičan primer Plug and Play uređaja, jedino što korisnik treba da uradi je da spoji uređaje LAN kablom sa svičem, bez ikakvog podešanja ili instalacije drajvera.

Prateće pakovanje je standardno jednostavno i dobija se samo eksterni adapter za napajanje kao i CD sa uputstvima. Pošto je podržana Auto-sensing tehnologija, brzina protoka će se optimizovati prema vrsti uređaja koja su priključeni, uz Quality of Service kojim se obezbeđuje da recimo video uvek ide glatko i bez seckanja, odnosno da se prioritet pruži servisima koji su bitniji. Ovaj model donosi i dosta interesantne Power Saving opcije, kao što je automatsko detektovanje i gašenje portova koji nisu aktivni, prebacivanje celog uređaja u Sleep mod posle perioda neaktivnosti, taster za gašenje LED lampica, kao i detektovanje dužine LAN kablova povezanih uređaja i optimizacija jačine signala.

Rezime

Ovaj Linksys svič postiže odlične performanse, i sigurno je da će biti odličan izbor i za malo zahtevnije kućne ili poslovne korisnike. Na raspolaganju su 5 gigabitnih LAN portova, QoS servis i napredne tehnike uštede energije. Iako je cena nešto veća u odnosu na konkurenciju, definitivno se isplati pošto se radi o uređaju koji se jednom postavi i zaboravi, a koji je napravljen da izdrži visoki intenzitet saobraćaja.

Conclusion

The Linksys switch achieves excellent performance, and is a great choice for the demanding home or small business users. There are 5 Gigabit LAN ports available, QoS, service and advanced techniques to save energy. Although the price is slightly higher than the average, it's definitely justified because it's a device designed to withstand high traffic intensity.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 45€

Gigatron ustupio: Linksys SE2500
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com