Tenda 8-portni 10/100 Switch S8

Ovo je jednostavni 8-portni 100M switch, maksimalno jednostavan za upotrebu i sa vrlo dobrom cenom. Generalno, ovakvih switch-eva ima baš dosta na tržištu, i neće biti baš jednostavno izboriti se za mesto pod suncem, posebno pored jeftinih gigabitnih modela.

Stiže još jedan Tenda model, switch u ovom slučaju, a radi se o proizvođaču mrežnih uređaja koji je od nedavno dostupan i kod nas. S8 je model 8-portnog switch-a koji dolazi sa podrškom za 10/100Mbps konekcije. Iako već znamo da postoji solidan broj gigabitnih switch-eva na tržištu i to sa sasvim pristojnom cenom, tako da ostaje pitanje ko će se opredeliti za klasičan 100M varijantu. Ipak, ovde imamo još povoljniju cenu, tako da će onima koji ne jure performanse sigurno i ovako nešto biti dovoljno dobro. Po onome što smo do sada videli, Tenda nudi sasvim dobre performanse i kvalitet uređaja, po sasvim dobroj ceni.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 8x 10/100 Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 2k unosa

Tenda 8-portni 10/100 Switch S8

Što se tiče dimenzija (133mm x 87mm x 24.76mm) i dizajna, S8 se ne razlikuje baš mnogo od nekih drugih modela koje smo već videli, sa kućištem od bele i crne plastike u mat finišu. Možda dizajn i nije originalan (neobično podseća recimo na TP-Link uređaje), no tu su oznaka proizvođača i modela, tako da neće biti zabune. Interesantno je da sa prednje strane imamo samo jednu statusnu diodu, tako da neće vizuelno moći da se isprati stanje pojedinih portova. Prateće pakovanje obuhvata adapter za napajanje, uz vrlo kratko uputstvo koje realno nije ni potrebno, pošto se instalacija svodi na to da treba switch priključiti na struju, a zatim u bilo kom redosledu na njega povezati LAN kablom mrežne uređaje.

Najbolje od sveta je to što se ne mora voditi računa o rasporedu uređaja niti vrsti kablova, pošto su svi portovi sa automatskom MDI/MDI-X crossover detekcijom. Uređaj raspolaže sa 2K Mac Adress tabelom, a svaki port podržava do 200Mbps full duplex protoka. Kao i kod svih novijih switch-eva, podržan je store-and-forwarding forwarding režim rada, uz automatsko ažuriranje MAC adresa, za maksimalne performanse. Konektor za napajanje je smešten sa leve bočne strane, dok zadnju stranu zauzima 8 portova koji se mogu koristiti po bilo kom redosledu. Performanse ovog switch-a su u rangu svih ostalih 100M modela koje smo do sada videli, tako da nema mesta primedbama.

Rezime

Na našem tržištu može da se nađe dosta raznih svičeva, tako da neće biti baš lak zadatak za Tenda model da se nametne, pogotovo pošto je u pitanu 100M model. Najčešće brzina transfera podataka u okviru lokalne mreže jeste bitan faktor, i ako je tako, onda jednostavno nema šta da traži pored gigabitnih modela koji nisu uopšte tako skupi. Sa druge strane, ako ćete switch koristiti za davanje internet konekcije raznim uređajima, pri čemu nije toliko bitan faktor postići maksimalnu brzinu, onda Tenda S8 sigurno ulazi u uži izbor.

Conclusion

A lot of different switches can be found on the local market, so it will not be an easy task for Tenda model to impose, especially since it is a 100M model. Data rate within a local area network is a crucial factor, and if so, there is no future for this model next to gigabit models, which are not expensive at all. On the other hand, if you are going to use the switch to provide internet connection for your devices, regardless to achieving maximum data rate, then Tenda S8 certainly must be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 8€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda 8-portni 10/100 Switch S8
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs