D-Link DKVM-4U KVM Switch

Jednostavno "parče" opreme za one kojima treba nešto pomoću čega će sa jednom tastaturom, mišem i monitorom moći da pristupe i kontrolišu do četiri druga računara. Ovaj KVM switch se vrlo jednostavno koristi, tako da zaslužuje preporuku.

KVM (odnosno Keyboard, Video or Visual Display Unit, Mouse) je uređaj koji ima naizgled vrlo jednostavnu ulogu, da više računara istovremeno kontroliše jedna tastatura, miš i monitor. Ovako nešto može biti vrlo zgodno za one koji imaju neki server kome treba pristupiti, no takođe je zgodno za instaliranje i testiranje više konfiguracija. Ideja u suštini nije nova i već ranije se pokušavalo na razne načine, no ovakva funkcionalnost još nije mogla da bude postignuta. Prvi modeli KVM switch-eva su bili sa PS/2 interefejsom, pošto su i većina tastatura i miševa takođe bili ovog interfejsa, dok model DKVM-4U koristi USB konekcije, što je i logično pošto je ova tehnologija postala dominantna za periferije.

Ključne karakteristike

  • Instalacija je veoma jednostavna
  • Nema nikakvih drajvera niti softvera
  • Pamte se stanja Num, Caps i Scroll lock
  • Menjanje aktivne stanice preko zasebnog tastera ili shortcut-a na tastaturi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Broj portova: 4
  • Interfejs: USB, D-Sub
  • Video rezolucija: do 2048 x 1536 piksela

D-Link DKVM-4U KVM Switch

Pošto je 4-portni model, nije nešto velikih dimenzija: 17,7x10.4x3 cm, teži 275g i može se postaviti na ravnu podlogu kao što je sto, ili montirati čak i na zid pošto sa donje strane ima proreze za šrafove i vertikalnu montažu. Kućište je kompaktno i napravljeno od kvalitetne plastike u dve nijanse sive, sa prepoznatljivim logom proizvođača na gornjoj strani. Gore se nalazi i jedan taster za prebacivanje aktivne veze. Postoje i statusne diode koje su sa bočne strane (svaki link ima po jednu lampicu). Tastatura, miš i monitor se povezuju na portove označene kao Console, dok se računari na switch povezuju posebnim kablovima (od četiri moguća, dobijaju se 2 kompleta u pakovanju). Povezivanje je krajnje jednostavno i ne zahteva nikakvo posebno znanje. Svi priključeni računari mogu raditi do maksimalne rezolucije displeja od 2048x1536 piksela, bez gubljenja kvaliteta slike.

Kao prvu interesantnu stvar, treba pomenuti da ne mora biti aktivan link ka jednom od računara da bi se podigao sistem pošto switch emulira prisutnost tastature i miša, što možda ne zvuči kao toliko bitna stvar, ali se neko ipak dosetio. Pošto su USB veze u pitanju, nije problem ni povezivati "na živo" bez restarta, što će uštedeti vremena. Pored tastera na samom switch-u, aktivan link se može odabrati i definisanim shortcut-om na samoj tastaturi, a svaka promena će pored LED signalizacije imati i zvučnu (integrisan je i biper). Pošto se svakih 10s skenira stanje priključenih računara, nema kašnjenja niti gubljenja vremena, a još jednu prednost USB interfejsa predstavlja i mogućnost da se kablovi ili periferije isključe (recimo da bi se priključio neki drugi miš ili tastatura) dok sve radi, što sa PS/2 modelima nije bilo moguće a da se računar ne zakuca.

Rezime

Ovaj D-Link KVM switch radi baš onako kako i treba, nema nikakvog čekanja, seckanja ili bilo kakve druge nepravlinosti i nije nam se desilo da bilo šta zaglavi. Da bi se koristila sva četiri porta, potrebno je nabaviti još dva kabla (inače, dužina kablova iz pakovanja je oko 2m), no to neće predstavljati neku veću investiciju. Kvalitet izrade i stabilnost u radu zaslužuju pohvalu, a DKVM-4U ima preporuku za sve koji traže 4-porno rešenje. D-Link u ponudi ima naravno i neke daleko naprednije modele, ali većini korisnika je ipak najportebnija ova osnovna varijanta.

Conclusion

D-Link KVM switch works just as it should, there is no delay or any deviations, and everything is working smoothly. To use all four ports, you need two more cables (the length of cables from the package is 2 meters), but that is not a large investment. The build quality and stability of the work deserve all the praise, and the DKVM-4U is recommended for all those users who are looking for 4-port solution. D-Link offers advanced models, but most users still need the basic variant.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, maj 2010.): 60€

Gigatron ustupio: D-Link DKVM-4U KVM Switch
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79