Gembird NS-5PM Lan Switch

Veoma jednostavan mrežni uređaj koji je namenjen korisnicima jednostavnih potreba i manjim mrežama kućnog okruženja. Instalacija je krajnje jednostavna a spisak opcija iako kratak, sasvim je dovoljan da pruži dobre performanse u svojoj ciljnoj kategoriji.

Gembird definitivno nije prvo ime koje pada na pamet kada se pomene mrežna oprema, ali to ne znači da manje zahtevni, kućni korisnici ne mogu pronaći uređaje pod ovim imenom koji će im bez problema raditi posao. Kao 5-portni switch, ovaj uređaj neće biti izbor ukoliko su u pitanju nešto veće mreže, pogotovo pošto je spisak podržanih opcija relativno kratak pošto je zamišljen kao što jednostavnije rešenje koje mogu instalirati i koristiti početnici koji tek uče pojmove umrežavanja računara.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno metalno kućište
  • Automatska MDI/MDIX opcija na svim portovima
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gembird NS-5PM Lan Switch - Interfejs: 5x 10/100Mbps MDI/MDIX

  • RAM Buffer: 1MB
  • UP-LINK port Full Duplex: 20Mbps/200Mbps bandwidth

Gembird NS-5PM Lan Switch

Switch je spakovan u kvalitetno metalno kućište crne boje, sa plavom prednjom maskom. Vrlo je kompaktnih dimenzija i neće zauzeti mnogo prostora na stolu, a šteta je što se ne može montirati na zid. Sa bočnih strana se vide otvori za ventilaciju ali i po dva šrafa sa svake strane, čijim se odvrtanjem uređaj otvara. Sa prednje strane se nalazi oznaka uređaja i logo proizvođača, kao i dva reda (Speed i Link) signalnih dioda za status (Power) i svih pet portova. Konektor za napajanje je sa bočne strane, a adapter se dobija u pakovanju u kome se nalazi još samo osnovno korisničko uputsvo.

Pozadi su smešteni portovi, jedan Up-Link koji radi u Full Duplex režimu i obezbeđuje protok u 20Mbps/200Mbps modovima. Na raspolaganju je 5 portova, a treba znati da svi portovi podržavaju automatsku MDI/MDIX detekciju, odnosno prepoznaće da li se koriste obični ili crosslink mrežni kablovi (jedna stvar manje o kojoj treba razmišljati). Na svakom portu se zasebno vrši automatska regulacija brzine transfera podataka, a Store-and-Forward mod i buffer od 1MB bi trebali da pomognu da integritet podataka ostane očuvan. Ovaj Switch ima i QoS (Quality of Servis) podršku tako da će paketi sa prioritetom uvek stići prvi na svoje odredište.

Rezime

Gembird je ovim Switch-em pokušao da napravi uređaj što jednostavniji za korišćenje i instalaciju, što će početnici sigurno umeti da cene. Za manje mreže i jednostavne zahteve, ovakav Switch jeste dobar izbor pošto kombinacija cene i performansi definitivno zaslužuje da mu se ukaže poverenje. Moramo konstatovati da nas je Gembird još jednom iznenadio pristupom i na kraju krajeva rezultatom u oblasti u kojoj nije toliko zastupljen.

Conclusion

With this Switch, Gembird made easy to use and to install device, which the entry-level users will appreciate. For small and easy demands Switch like this is an excellent choice because combination of the price and performances definitely deserves our recommendation. We must say we were very surprised by Gembird’s access and with its results in this field.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, avgustl 2009.): 12€

PCX Computers ustupio: Gembird NS-5PM Lan Switch
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928