Tenda S16 16-Port 10/100Mbps Switch

Tenda pored ostale mrežne opreme u ponudi ima i svičeve, a mi smo videli 16-portni model iz osnovne kategorije. Dobija se jednostavan i kvalitetan uređaj, upakovan u kompaktne dimenzije i kućište od fire-proof plastike, a sve to po veoma dobroj ceni.

Za sve one koji traže što povoljniji i jednostavniji switch, evo dobrog rešenja koje dolazi sa Tenda potpisom. Radi se o osnovnoj verziji 10/100M sviča sa 16 portova, koji je namenjen manje zahtevnim korisnicima koji gledaju da što više uštede. Sa 16 portova, najverovatnije će se koristiti u kancelarijskom okruženju, a do sada smo imali priliku da vidimo 8-portni model iz iste serije, tako da ne verujemo da će biti ikakvih iznenađenja. Svičevi su jednostavni za instalaciju i najveći deo posla će odraditi sami, a korisnici imaju na raspolaganju veći broj modela raznih proizvođača, koji se pored specifikacija dosta razlikuju i po ceni.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 16x 10/100 Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 4k unosa
  • Dimenzije: 218mm x 135mm x 41.6mm

Tenda S16 16-Port 10/100Mbps Switch

Proizvođač je uspeo da ceo ruter spakuje u prilično kompaktno kućište dimenzija 218x135x41.6mm, koje spolja izgleda bukvalno identično mnogim drugim modelima Tenda mrežne opreme. Kućište je napravljeno od kombinacije bele i crne plastike, sa dosta otvora za ventilaciju (sa bočnih i donje strane), a može se postaviti i na zid ukoliko to bude potrebno. Zanimljivo je da ovo nije obična plastika, već fire-proof varijanta, što se obično sreće kod malo naprednijih modela iz enterprise kategorije. U svakom slučaju, to zaista nije nešto što se često vidi u ovom cenovnom razredu.

Sa prednje strane možemo da vidimo ceo red statusnih dioda (Power i po jedna za svaki LAN port), dok su pozadi pored naponskog konektora (adapter je eksterni) smešteni i LAN konektori sa Auto MDI/MDI-X crossover detekcijom. Uređaj alocira 4K unosa (MAC address table), uz svičing kapacitet od 3.2GB/s, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za sve osim ukoliko se ne koristi u sistemu gde je konstantan visoki protok podataka, a gde će ipak biti bolje opredeliti se za neki od Gigabitnih modela svičeva.

Rezime

Kao što to obično i biva kod svičeva, instalacija je vrlo jednostavna i potrebno je samo LAN kablom povezati odgovarajuće uređaje i računare, posle čega odmah može da počne da se koristi, bez ikakvih dodatnih podešavanja. Ukoliko se koristi konfiguracija sa više računara i uređaja sa LAN interfejsom gde nije najbitnije da se postigne maksimalna brzina transfera, 10/100Mbps varijanta sviča će sasvim lepo raditi posao i što se toga tiče, Tenda nudi zaista odličan odnos cene i kvaliteta.

Conclusion

Installation is simple and requires only a LAN cable for connecting appropriate devices and computers, and it is ready for use, with no additional setup. If the configuration is used with multiple computers and devices with a LAN interface where it is not essential to achieve maximum transfer speed, 10/100Mbps switch will be great, and Tenda offers excellent price/quality ratio.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 22.7€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda S16 16-Port 10/100Mbps Switch
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs