Silverstone SDP09

Jednostavan adapter-rack koji služi za instalaciju 2.5" diska u 3.5" ležište. Ovo je dosta kvalitetno i robustno napravljen uređaj koji će pomoći da se iskoriste 3.5" slotovi u kućištu za nove 2.5" SSD diskove. Iako može biti malo nezgodno fiksirati sam disk šrafovima, ipak nije toliko komplikovano ako se zna da treba nabaviti šrafciger sa namagnetisanom glavom.

Sa pojavom i popularizacijom 2.5" SSD diskova, postavilo se pitanje kako ih instalirati u klasično kućište, pošto tek noviji modeli imaju posebno ležište za ovaj format, a i to samo jedno. U prodavnicama sa vremena na vreme mogu da se pronađu i adapteri za montažu, no uglavnom su u pitanju manje kvalitetna rešenja. Mi smo zato pogledali šta Silverstone ima da ponudi po tom pitanju. Model SPD09 je rack koji staje u standardno 3.5" ležište, i služi za (relativno) laku montažu 2.5" diska. Ovako nešto može biti izuzetno korisno za one koji imaju više diskova za instalaciju, a ne žele da menjaju kućište. Silverstone nam je dobro poznat po izuzetno dobrim kućištima, pa nemamo sumnje da će i ovaj prilično jednostavan uređaj biti ništa manje kvalitetan.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna konstrukcija
  • Kvalitetna izrada
  • Odlične performanse SATAIII interfejsa

Utisak kvare

  • Instalacija može biti malo komplikovanija

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5" (regularni ili SSD)
  • Intefejs: SATAIII (6Gbps)
  • Dimenzije: 101.6 mm (w) x 25.4 mm (h) x 146 mm(d)
  • Težina: 220g
  • Materijal: 1mm poniklovani lim

Silverstone SDP09

Kada se pogleda spolja, SPD09 nas najviše podseća na neke od modela hladnjaka za hard diskove. Celo kućište je napravljeno od poniklovanog čeličnog lima debljine 1mm u osnovnoj boji, što daje odličnu čvrstinu ali i teži preko 200g. Kućište je otvoreno sa donje strane, čime se ostvaruje i odličan protok vazduha pošto inače nema aktivnog hlađenja. Ipak, 2.5" diskovi se ne greju baš mnogo, a SSD ni malo, tako da ovo i nije neko previše bitno pitanje, no ukoliko je u pitanju neko kućište sa dosta klasičnih 3.5" diskova, nije loše imati pristojan protok vazduha, za svaki slučaj. U pakovanju se dobijaju kratko korisničko uputstvo i set šrafova za montažu diska i celog rack-a u kućište.

Ceo postupak je u suštini jednostavan, hard disk se priključi na konektore sa unutrašnje strane rack-a, pri čemu naleže na dve sunđeraste stope. E sad, dolazi na red najkomplikovaniji korak, a to je fiksiranje diska bočnim šrafovima (ima ih četiri) za šta će biti potreban namagnetisani šrafciger, ili neko dete koje ima dovoljno tanke prste da pridrži šrafove je prilično nezgodno postavljen lim na kome se nalaze otvori za njih, uvučen unutra u odnosu na spoljašnji deo rack-a. Ipak, sa odgovarajućim šrafcigerom neće biti mnogo problema. Posle ovoga, sam rack se fiksira šrafovima u 3.5" ležište, što nije ni malo komplikovano. Pre nego što se ubaci u kućište, potrebno je samo priključiti SATA i naponski kabl spolja, kao i kod instalacije klasičnog rack adaptera.

Rezime

Ovaj rack je dosta kvalitetne izrade, napravljen od nešto debljeg lima koji je poniklovan, a iako nema ugrađen ventilator, ipak pruža dovoljno dobar protok vazduha (donja stranica je otvorena) tako da neće morati da se brine o zagrevanju diska. Ukoliko je potreban neki dobar adapter za montažu 2.5" diska u 3.5" ležište, SPD09 je odličan kandidat. Iako je možda mogao da se malo i pojednostavi sistem montaže odnosno fiksiranja samog diska, potrebno je samo imati šrafciger sa namagnetisanom glavom. Cena nije visoka, i ko god želi da instalira više 2.5" modela u kućište na prostor koji je predviđen za 3.5" modele, sigurno neće pogrešiti ako se opredeli za Silverstone rešenje.

Conclusion

This rack is characterized by high build quality, it is made of thicker nickel-plated metal, and although there is no built-in fan, it provides a good airflow (the lower side is open) so you will not have to worry about heating of the disk. If you need a good mounting adapter for 2.5" disks in the 3.5" drive bay, SPD09 is an excellent candidate. Although the system of installation, i.e. fixing the disk could be simplified, the only tool you will need is a magnetized head screwdriver. Price is not high, and whoever wants to install several 2.5" models in case using space provided for 3.5" models, certainly will not make a mistake if chooses Silverstone solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2011.): 20€

Microsystems ustupio: Silverstone SDP09
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.