Intex Jumbo IT-250SA HDD Rack

Jedno od brojnih eksternih kućišta za hard diskove koje se može pronaći kod nas na tržištu, dolazi u kompaktnom 2.5" formatu, sa kvalitetnim aluminijumskim kućištem i odličnim kvalitetom izrade. Podržava USB 2.0 interfejs i ima veoma povoljnu cenu.

Za slučaj da imate neki 2.5" hard disk viška ili da tek planirate kupovinu hard diska koji ćete koristiti za prenos podataka, treba potražiti i adekvatnu eksternu hdd fioku odnosno rack. U ponudi ima baš dosta raznih modela, u raznim kategorijama i različitih cena, pa mnogima neće biti baš lako da odaberu. Intex je proizvođač brojnih periferija, između ostalog i pomenutih dodataka za hard diskove. Model pod oznakom IT-250SA je jedan od jednostavnijih, u 2.5" formatu i sa najrasprostranjenijim USB 2.0 interfejsom, što sa sobom nosi i veoma povoljnu cenu od ispod 10€.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 2.5" SATA hard diskove

Utisak kvare

  • Nije podržan USB 3.0 standard

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5" SATA I/II, do debljine od 9.5mm
  • Interfejs: USB 2.0

Intex Jumbo IT-250SA

Za razliku od brojnih modela čije je kućište napravljeno od plastike, IT-250SA dolazi u aluminijumskom oklopu, sa samo prednjom i zadnjom maskom od plastike. Pored čvrstine, aluminijum izgleda dosta atraktivnije od plastike, ali i bolje odnosno efikasnije provodi toplotu. Iako se 2.5" ne zagrevaju toliko kao njihovi 3.5" rođaci, ipak hlađenje jeste bitna stvar i tu nema nikakve dileme. Gornja površina kućišta je u obliku talasa, što i dodatno dodaje na veoma pozitivan vizuelni utisak: iako se radi o načelno jeftinom modelu, kvalitet izrade i dizajn daju potpuno drugačiju sliku.

Sa zadnje strane kućišta možemo videti samo statusni LED i Mini USB konektor. Da bi se ubacio i instalirao hard disk, potrebno je odšrafiti dva mala krstasta šrafa, a da ne bude problema, u pakovanju se pored USB kabla dobija i mali šrafciger. Kada se skine zadnja strana, vidimo tu štampanu ploču i svu elektroniku, kao i SATA konektor na koji se hard disk nakači. Podržani su svi 2.5" SATA diskovi do debljine od 9.5mm. Posle prvog priključivanja na računar, treba sačekati par trenutaka da operativni sistem detektuje i instalira potrebne drajvere (nema skidanja i instaliranja posebnog softvera niti drajvera), a vredi pomenuti da su, barem zvanično, podržane sve aktuelne verzije Windows i Mac OS operativnih sistema.

Rezime

Ovo eksterno kućište svakako spada u red najjeftinijih na tržištu, ali je prilično dobrog kvaliteta izrade, odličnih performansi (u rangu onoga što i očekujemo od USB 2.0 standarda) i generalno atraktivnog dizajna. Na tržištu postoje slične opcije, to nije tajna, a po ovome što smo videli, ukoliko USB 3.0 nije obavezan preduslov, Intex Jumbo IT250SA svakako vredi kupovine i zaslužuje preporuku.

Conclusion

This external case is one of the cheapest on the market, offering high build quality, excellent performance (in the range of what we expect from the USB 2.0 standard) and an attractive design. There are similar options on the market, but according to what we have seen, if USB 3.0 is not a mandatory prerequisite, Intex Jumbo IT250SA deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 8€

Gigatron ustupio: Intex Jumbo IT-250SA
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com