RaidSonic IB-RD3219StU3

Veoma interesantan eksterni rack kompanije RaidSonic, koji pored izuzetno kvalitetne izrade i atraktivnog dizajna odlikuje i jednostavna upotreba. USB 3.0 interfejs će doneti odlične performanse, a cena je prilično povoljna i to bi trebalo da bude više nego dovoljno za većinu kupaca.

RaidSonic nije toliko novo ime na našem tržištu, i već smo imali priliku da vidimo razne rack-ove i eksterna kućišta za hard diskove. Ovoga puta, na test je stigao jedan vrlo interesantan proizvod koji je namenjen onima koji više nemaju prostora u kućištu za nove hard diskove, a planiraju dalje proširenje. Iako bi se na prvi pogled moglo tako pomisliti, ne radi se o klasičnom NAS rešenju, pošto jednostavno nema LAN priključaka, već se koristi samo USB interfejs. Iako to u startu može mnoge odvratiti, ipak se radi o vrlo praktičnom uređaju koji će biti dobar izbor za početnike, koji ne žele da se bave nekim komplikovanim podešavanjima.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetne aluminijumsko kućište
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 2x 2.5" SATA I/II/III do 3TB (po disku), RAID 0, 1, JBOD
  • Dimenzije: 200x130x80 mm

RaidSonic IB-RD3219StU3

Uređaj je dimenzija 200x130x80 mm, što znači da će se naći mesta na stolu bez većih problema, a sudeći po izuzetno atraktivnom dizajnu, verujemo da će potencijalni kupci jedva dočekati da ga postave negde na vidno mesto. Ceo uređaj je spakovan u interesantno kućište napravljeno od aluminijuma, sa vrlo elegantnim postoljem. U pitanju je brušeni aluminijum crne boje, sa crnom rešetkom napred i srebrnim okvirom sa prednje strane. U pakovanju nam dolazi kompaktni adapter za napajanje, USB 3.0 kabl i kratko korisničko uputstvo. Interesantno je da sa prednje strane uređaja nema vidljivih tastera ni bilo kakvog displeja. Statusne diode su vešto sakrivene ispod rešetkaste maske, i predstavljaju jedini pokazatelj diskova i stanja uređaja (čak je i alarm vizuelni).

Sa zadnje strane uređaja vidimo konektor za napajanje, On/Off prekidač, USB 3.0 port i dva prekidača sa tasterom iznad. Ovi prekidači služe za postavljanje diskova u željeni RAID režim, i kratko uputstvo se nalazi na nalepnici pozadi. Korisnicima su dostupni RAID 0, 1 i JBOD, i instalacija je krajnje jednostavna, postave se prekidači u željeni položaj i pritisne taster. Instalacija diskova je takođe vrlo jednostavna i zahteva skidanje celog poklopca (drži se pomoću četiri šrafa), posle čega samo treba postaviti diskove u odgovarajuće ležište. Uređaj koristi SIL5923 + AS Media ASM1051 procesore, što je sasvim dovoljno za vrlo pristojne performanse. Sa računarom se povezuje običnim USB 3.0 kablom, a dobra vest je da je kompatibilan sa Windows, MAC i Linux računarima.

Rezime

Ovaj uređaj podržava SATA diskove do 3TB kapaciteta, i ne bi trebalo da bude problema sa bilo kojim modelom, no kako na sajtu proizvođača nema spiska kompatibilnih modela, možda ipak nije loše isprobati konkretne diskove pre kupovine. Performanse su dosta dobre, i generalno i dalje ograničene USB interfejsom koji je doduše u 3.0 verziji dosta brži od USB 2.0 interfejsa, ali i dalje sporiji od onoga što bolji diskovi mogu da postignu. Ipak, ovo je eksterni rack odlične cene i sa opcijom da se diskovi postave u RAID režim, što mnogim korisnicima može biti veoma korisno.

Conclusion

This device supports SATA drives up to 3TB capacity, and there should be no problems with any model, but bearing in mind the fact the manufacturer has not provide a list of compatible models on its Web site, perhaps it is not a bad thing to try discs before purchase. Performance is quite good, and generally remains limited due to USB 3.0 interface that is indeed much faster than the USB 2.0 interface, but still slower than the best drives can achieve. However, this is an external rack at excellent price offering option to set the drives in RAID mode, which many users can find useful.

Testirani proizvod je uzorak.

ComputerLand ustupio: RaidSonic IB-RD3219StU3
zvanični sajt: pyramid.rs