LogiLink Quickport USB3.0 QP0017

Jednostavan i praktičan dodatak koji će dobro doći onima koji često dodaju nove diskove na sistem, a ne žele svaki put da gase i otvaraju računar. Podržani su 2.5" i 3.5" diskovi, jednostavno se instaliraju i skidaju, bez potrebe da se računar gasi.

LogiLink u svojoj ponudi ima dosta širok spektar raznih periferija, i neke od njih smo i uspeli da vidimo i isprobamo, sa zaključkom da se radi o prilično kvalitetnim i povoljnim gadgetima. Ovoga puta, videćemo još jedan docking station namenenjen 2.5" i 3.5" hard diskovima, koji koristi USB 3.0 interfejs za vezu sa računarom. Ovakvi dockovi najviše koriste onima koji često menjaju diskove, i znatno olakšavaju posao da ne bi moralo kućište svaki put da se otvara, a računar gasi.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • USB 3.0
  • Podrška za 2.5" i 3.5" SATA hard diskove

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA
  • Interfejs: USB 3.0

LogiLink Quickport USB3.0 QP0017

Model QP001 je kompaktnih dimenzija, tako da neće zauzimati puno prostora na stolu. U ponudi je više različitih boja, a do nas je došla ona najklasičnija: crno-bela. U pakovanju stiže sam docking station, CD sa drajverima, kratko korisničko uputstvo, USB 3.0 kabl (u prepoznatljivoj plavoj boji) i strujni punjač, koji je mogao biti i za nijansu manjih dimenzija. Još jedna mala napomena, USB kabl iz pakovanja je prilično kratak, tako da treba na vreme razmisliti o eventualnoj alternativi. Dock deluje prilično jednostavnog dizajna, bez nekih detalja koji privlače puno pažnje, stim što recimo primećujemo gumirane stope sa donje strane, koje će pomoći da se ne kliza na stolu.

Sa gornje strane docka se nalaze poklopci koji su fiksirani sa jedne strane, a koji se otvaraju i zatvaraju kada se disk ubaci i izvadi. Jednostavan mehanizam koji smo već više puta videli i koji besprekorno funkcioniše. Kako je kompatibilan sa 2.5" i 3.5" diskovima, sa gornje strane vidimo i otvore koji odgovaraju dimenzijama diskova iz ovih kategorija. Sa prednje strane docka se nalazi poseban taster (sa statusnom lampicom) za One-Touch-Copy funkciju, a ideja je da se disk ubaci i pritiskom na taster jednostavno pokrene kopiranje, odnosno backup fajlova. Sa zadnje strane docka su konektor za napajanje i USB 3.0 port, kao i On/off taster.

Rezime

Gledajući specifikacije, vidimo da dock podržava SATA modele I i II generacije, međutim pošto su SATA III diskovi unazad kompatibilni sa prethodnim verzijama interfejsa, jedino što će možda brzina transfera biti niža u odnosu na SATA III specifikaciju. U svakom slučaju, USB 3.0 interfejs ima propusni opseg od 5Mbps (naravno, teoretski), no u proseku se dobijaju oko 3 puta veće brzine u odnosu na USB 2.0. S obzirom na vrlo povoljnu cenu ovog docka, definitivno dobija preporuku kao jednostavno rešenje za one koji često menjaju diskove, a žele da pojednostave i skrate postupak.

Conclusion

Dock supports SATA models of I and II generation, however, since the SATA III drives are compatible with previous versions of the interface, the transfer rate could be lower than within the SATA III specification. USB 3.0 interface offers 5Mbps bandwidth (theoretically), but on average, it is 3 times faster compared to USB 2.0. Given the affordable price, we do recommend it as a simple solution for those who often change disks and want to simplify the procedure as much as possible.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: LogiLink Quickport USB3.0 QP0017
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs