Gembird USB docking station

Vrlo jednostavan gadget koji će mnogima dosta olakšati posao kada treba neki SATA hard disk priključiti na sistem, bez otvaranja kućišta. Iako je brzina transfera ograničena USB 2.0 interfejsom, ovo jeste vrlo praktična periferija koju treba imati pri ruci.

Pored klasičnih eksternih kućišta za hard diskove, kod Gembirda nalazimo i posebne HDD dock-ove koji će dobro doći onima koji često priključuju diskove u svom računaru. Koncept je već dobro poznat, ovo je USB uređaj koji će omogućiti da bilo koji SATA hard disk priključite na sistem bez otvaranja kućišta i komplikacija sa kablovima. Praktično i jednostavno, sa jednom napomenom, a to je da će i brzina transfera biti ograničena USB interfejsom, no u svakom slučaju je funkcionalnost na prvom mestu ispred brzine.

Ključne karakteristike

  • Kompatibilan sa svim 2.5" i 3.5" SATA hard diskovima
  • Jednostavan za korišćenje

Utisak kvare

  • Nije podržan USB 3.0 standard

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA I/II, Parallel ATA
  • Interfejs: USB 2.0/1.1
  • Dimenzije: 172 x 90 x 75 mm
  • Težina: 260g

Gembird USB docking station HD32-U2S-3

Ovaj eksterni dock je dimenzija 172x90x75 mm i ne zauzima baš puno prostora na radnom stolu, sa širinom tek nešto većom od samog diska. Kvalitet izrade je pristojan, a proizvođač je koristio mat plastiku u crnoj boji, što možda ne deluje mnogo atraktivno, ali kao što smo već rekli, ovde je očigledno funkcionalnost na prvom mestu. U pratećem pakovanju dolazi eksterni adapter za napajanje, USB kabl i kratko korisničko uputstvo koje većini zaista neće ni biti potrebno. Rekli bi smo da je ovaj model kompletno fool-proof, odnosno da se stvarno teško može desiti da u bilo kom koraku kod postavljanja ili vađenja diska pogrešite.

Na dock-u nalazimo Power i HDD (Transfer) statusne diode sa prednje strane, dok su pozadi konektor za napajanje, Power taster i USB konektor za povezivanje na računar. Hard disk se postavlja vertikalno, sa konektorom na dole, i u slučaju da je u pitanju 3.5" model, on će graničnik za 2.5" modele potisnuti na dole, što je jednostavan i zgodan trik da se obezbedi univerzalna kompatibilnost. Prilikom prvog priključivanja na računar, biće potrebno par trenutaka da sistem prepozna i instalira potrebne drajvere, posle čega se bez ikakvih problema može odmah koristiti, bez restarta. Dodatno, pošto se radi o USB uređaju, praktično ima i Hot Swap funkciju gde je potrebno prvo hard disk odjaviti sa sistema, isključiti dock i izvaditi ga, bez gašenja računara.

Rezime

Kao što smo i očekivali, performanse su ograničene USB 2.0 interfejsom, te se mogu porediti sa bilo kojim sličnim USB 2.0 modelom, stim što naravno zavisi i od toga kakav se hard disk koristi. Jednostavnog dizajna, solidnog kvaliteta izrade i dobrom cenom, ovo je gadget ili periferija koja će biti odličan izbor za sve one koji često priključuju diskove na sistem, pošto sada neće morati da otvaraju kućište, već će ceo postupak biti daleko brži i efikasniji.

Conclusion

As we expected, the performance is limited due to USB 2.0 interface and is comparable to any similar USB 2.0 model, except that, of course, much depends on the fact which hard drive is used. Simple design, solid build quality, and a reasonable price makes it an excellent choice for those who often connect drives to the system, because now they will not have to open the case, but the whole process is much faster and more efficient.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 18€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird USB docking station HD32-U2S-3
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs