Intex IT-350SA HDD Rack

Ovo je hard disk rack za 3.5" hard diskove sa SATA i PATA interfejsom. Koristi se USB interfejs za vezu sa računarom, a u pitanju je Plug and Play varijanta koja ne zahteva instalaciju posebnih drajvera. Pasivno se hladi, pa treba izbegavati diskove koji se inače dosta greju.

Na našem tržištu postoji solidan broj raznih fioka za hard diskove, od kompaktnih i prenosnih 2.5" varijanti, pa do 3.5" desktop varijanti. Za Intex smo i navikli da vidimo razne gadgete i periferije koje ne koštaju mnogo, tako da nas ovako nešto i nije iznenadilo, posebno pošto se radi o proizvodu koji je već neko vreme dostupan kod nas. U pitanju je USB eksterno kućište za hard disk, koje podržava kako standardne SATA diskove tako i nešto starije modele sa ATA interfejsom. Za one koji imaju neke od ovih starijih diskova ali i noviju matičnu ploču koja ne podržava taj standard, ovo može biti sjajno rešenje.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 3.5" SATA i PATA hard diskove

Utisak kvare

  • Nije podržan USB 3.0 standard
  • Ume dobro da se ugreje

Specifikacija

  • Hard disk: 3.5" SATA I/II, Parallel ATA
  • Interfejs: USB 2.0

Intex IT-350SA HDD Rack

Dimenzije ovog Rack-a su standardne za desktop model 3.5" formata i tu nije bilo nikakvih iznenađenja. Ovo nije fioka koja je predviđena za nošenje, već svoju poziciju naći na radnom stolu, odnosno blizu računara. U pakovanju se dobija dosta toga osim samog rack-a, kratko korisničko uputstvo, plastično postolje (da može stajati i uspravno), USB kabl, kabl za napajanje sa eksternim adapterom (popularni cigla model), SATA adapter za napajanje (može se birati između SATA i Molex konektora za napajanje, u zavisnosti koji se hard disk bude koristio), te na kraju i šrafciger za lakšu instalaciju.

Kućište je inače napravljeno od aluminijuma u osnovnoj boji, dok su prednja i zadnja maska od plastike u hromiranom finišu. Kvalitet izrade je prosečan a finalna obrada ne baš impresivna, ali generalno, to za uređaj ove cenovne kategorije i nije toliko neobično. Sa prednje strane je samo crna plastična maska, dok su pozadi USB konektor za računar, dve statusne diode (Power i Transfer, crvene i zelene boje), 4-pinski Power konektor (priključak je specifičan i ne bi bilo dobro da se ispravljač za napajanje zagubi), On/Off prekidač. Za instalaciju, potrebno je odvrnuti dva šrafa sa zadnje strane, posle čega se izvlači šasija sa štampanom pločom na kojoj je su potrebna elektronika, plus konektori za sam disk. Unutra su već montiran Molex kabl-adapter za napajanje i ATA data kabl (SATA kabl se mora obezbediti u sopstvenoj režiji ukoliko je potreban). Što se diska tiče, njega je potrebno fiksirati šrafovima sa bočne strane za šasiju.

Rezime

Ovaj rack je Plug and Play uređaj koji će sistem prepoznati i automatski instalirati drajvere bez problema na sve aktuelne verzije popularnih operativnih sistema, uz konstataciju da se koristi USB 2.0 interfejs pa je i brzina transfera ograničena na očekivanih 30tak MB/s. Ono što treba znati jeste to da je ovo pasivno hlađen rack gde samo aluminijumsko kućište disipira toplotu, te treba izbegavati korišćenje diskova koji su poznati po većem zagrevanju. Kada se sve uzme u obzir, ovo je dobra stvarčica za one kojima stoje neki stariji PATA diskovi sa kojima ne znaju šta će, pa će ih ovako barem uposliti još neko vreme za backup podataka.

Conclusion

This rack is a Plug and Play device that the system will automatically detect and install the drivers for all current versions of popular operating systems. USB 2.0 interface is used so the transfer rate is limited to the expected 30MB/s. This is passively cooled rack where only aluminum case dissipates heat, so you should avoid using drives that are known by a greater warming. This is a good thing for those who have some older PATA drives with whom they do not know what to do so they could use them for data backup.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 19€

Gigatron ustupio: Intex IT-350SA HDD Rack
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com