Rotronic Roline USB3.0 HDD Dock

Ovo je USB 3.0 dock za hard diskove, koji podržava 2.5" i 3.5" modele. Iako SATA 6.0Gbps standard nije podržan, diskovi rade solidno brzo i performanse su ograničene USB interfejsom. Dobar odnos cene i performansi ga svrstavaju među best-buy modela ove kategorije.

Rotronic je proizvođač računarskih periferija i već smo imali priliku da vidimo par interesantnih stvari, a na red stiže i jedna vrlo praktična stvarčica: USB 3.0 HDD docking station. O čemu se ovde zapravo radi? U pitanju je eksterni hard disk dock, koji prima 2.5" i 3.5" hard diskove, dok se sa računarom povezuje putem USB 3.0 interfejsa. Ovo naravno nije prvi ovakav dock koji smo testirali, tako da znamo šta se može očekivati. U ovom slučaju, to je uređaj prilično jednostavan za korišćenje, solidnog kvaliteta i dobre cene.

Ključne karakteristike

  • Plastično kućište solidnog kvaliteta
  • Podrška za 2.5" i 3.5" SATA hard diskove
  • Dobra cena
  • Odlična brzina transfera zahvaljujući USB 3.0 interfejsu

Utisak kvare

  • Nije podržan SATA 6Gbps standard

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA I/II Hot Swap
  • Interfejs: USB 3.0

Rotronic Roline USB3.0 HDD Docking Station

Sam dock nije velikih dimenzija i neće zauzeti mnogo prostora na stolu, polukružnog je oblika i deluje prilično neupadljivo. Celu kućište je napravljeno od crne plastike u mat finišu, sa crvenim logom proizvođača i belom oznakom modela. Deluje prilično jednostavno, i sa gornje strane ima poklopac, što možda i ne zvuči toliko bitno, ali će sprečiti skupljanje prašine (što je neminovno), a samim tim potrebu da se kontakti češće čiste. Prateće pakovanje opreme sadrži jedan strujni adapter, kvalitetni USB 3.0 kabl (u karakterističnoj plavoj boji), kao i vrlo kratko papirno uputstvo i CD sa drajverima (koji u najvećem broju slučajeva neće ni biti potrebni).

Instalacija je prilično jednostavna i uključuje priključivanje dock-a na napajanje i spajanje USB kablom sa računarom. Posle automatske ili manuelne instalacije drajvera (u zavisnosti od verzije operativnog sistema koji se koristi), fioka je spremna za korišćenje. Sa prednje strane dock-a imamo Backup taster (čijim se pritiskom aktivira predefinisano kopiranje podataka), Power i Active statusne diode, dok su pozadi konektori za napajanje, USB 3.0 i On/Off prekidač. Po otvaranju poklopca, vidimo unutra prepoznatljive SATA konektore, a hard disk se ubacuje vertikalno, i bez problema staju 2.5" i 3.5" modeli, bez ograničenja u kapacitetu. Na žalost, SATA 6Gbps interfejs nije podržan, tako da će takvi diskovi raditi kao SATA 3Gbps.

Rezime

Performanse su očekivane za jedan USB 3.0 model, što znači da svakako diskovi neće raditi onoliko brzo kao da su priključene na SATA konektor matične ploče, ali će biti višestruko brži od USB 2.0 varijanti, a to je i najbitnije. Nismo imali nikakvih problema sa par diskova koje smo probali, a kako je u pitanju Hot-Swap varijanta, kada se disk odjavi sa sistema, može se vaditi i bez gašenja uređaja, što je vrlo korisno. Ovakav dock je koristan onima koji često menjaju diskove, i neuporedivo je praktičnije od otvaranja kućišta svaki put kada se to radi.

Conclusion

Performance is as expected when it comes to the USB 3.0 model, which means discs will not work as fast as they would when connected to the SATA connector of the motherboard, but they will be many times faster than the USB 2.0 version. We had no problems with a couple of drives we have tried, and bearing in mind it is a Hot-Swap variant, it will not be a problem to remove the disk when it is checked out of the system, without switching the device off. Such a dock will be useful for those who frequently change discs, which is much more practical than opening the case every time when necessary.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Rotronic Roline USB3.0 HDD Docking Station
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs