Gembird External USB 3.0 enclosure

Kvalitetan rack napravljen najvećim delom od aluminijuma. Kompatibilan je sa SATA diskovima 3.5" formata, dok za vezu sa računarom koristi brzi USB 3.0 interfejs. Odličan opcija za one koji traže kvalitetan rack koji ne košta mnogo.

Već duže vreme znamo da Gembird ima u ponudi razne periferije i već smo mogli da vidimo dosta toga interesantnog, što nas je uverilo da se radi o spoju dosta dobrog kvaliteta i još boljih cena. Na test nam je stigla eksterna fioka za hard disk, koja podržava sve SATA diskove 3.5" formata. Ono što je novina u odnosu na prethodne modele jeste podrška za USB 3.0, što je dobrodošla promena i što će dosta uticati na brzinu transfera podataka, što je najvećem broju korisnika i najbitnije.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 3.5" SATA hard diskove
  • USB 3.0 interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 3.5" SATA
  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 198 x 110 x 30 mm
  • Težina: 235g

Gembird EE3-U3S-2 External USB 3.0 enclosure

Ovaj eksterni rack je dimenzija 198x110x30 mm i konstrukcija je aluminijumska, što je uvek odličan izbor pošto je aluminijum dosta izdržljiviji od plastike uz dosta bolji transfer toplote, što će doprineti efikasnijem hlađenju. Iako se većina aktuelnih 3.5" hard diskova i ne greje mnogo, svakako da nije na odmet razmišljati i o tome. U pratećem pakovanju stižu kratko korisničko uputstvo, nešto veći eksterni (popularna cigla) adapter za napajanje, USB 3.0 kabl (prepoznatljivo plave boje), kao i mali šrafciger koji je potreban za otvaranje kućišta (naravno, može se koristiti bilo koji drugi sa Philips glavom).

Kao i kod većine sličnih rackova, otvaranje i instalacija diska su prilično jednostavni, i posle odvrtanja para šrafova sa bočne strane se vadi zadnji deo. Odmah vidimo štampanu pločicu sa elektronikom i konektorima za disk (data+power). Disk se jednostavno ubacuje unutra i debljina kućišta je takva da nema potrebe da se fiksira drugačije. Naravno, ukoliko rešite da ubacite 2.5" disk, nije loše nabaviti i adaptere sa 2.5" na 3.5", kako bi disk stajao čvrsto i bez pomeranja unutra. Sa zadnje strane, vidimo konektor za napajanje, On/Off prekidač, USB 3.0 konektor i statusnu diodu.

Rezime

Glavna prednost ovog racka u odnosu na konkurenciju jeste USB 3.0 interfejs koji omogućava dosta brži protok informacija u odnosu na USB 2.0. Dodatno, tu su odličan kvalitet izrade ali i materijala, kao i jednostavna instalacija. voleli bi da vidimo malo kompaktniji adapter za napajanje pošto ovako zaista neće biti praktično za poneti bilo gde, no to je i prilično uobičajeno za 3.5" modele. Ukoliko se traži kvaliteta rack 3.5" formata, a bitno je da brzina transfera podataka bude što veća, Gembird EE3-U3S-2 svakako treba uzeti u obzir.

Conclusion

The main advantage of this rack is a USB 3.0 interface that provides faster data rate compared to USB 2.0. Excellent build quality characterize is as well as high quality materials and easy installation. We would like to see a more compact power adapter since this will not be practical to carry around, but it is common trait of 3.5" models. If high quality 3.5" rack offering high data rate is necessary, Gembird EE3-U3S-2 should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 27€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EE3-U3S-2 External USB 3.0 enclosure
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs