SilverStone Raven RVS01

Vrlo interesantno eksterno kućište za 2.5" SATA diskove kompanije SilverStone iz Raven serije periferija. Kvalitet izrade je odličan a kućište je Tool-Free dizajna i najviše će odgovarati onima koji često menjaju diskove. Pored uobičajenog USB2.0 interfejsa, postoji i eSATA koji je značajno brži.

SilverStone je jedna od manje poznatih kompanija na našem tržištu, no od nedavno se mogu pronaći proizvodi ovog proizvođača koji ima prilično dobru reputaciju. Možda su najpoznatija kućišta i napajanja ove marke, no ima i raznih drugih dodataka kao što je recimo eksterno kućište za hard diskove. Pod Raven logom smo videli veoma interesantne i kvalitetne proizvode, tako da možemo zaključiti da je SilverStone ovu liniju namenio igračima i malo zahtevnijim kupcima. Do nas je stigao i model RVS01 koji će najviše odgovarati onima koji često menjaju diskove, ali i svima kojima USB2.0 interfejs nije dovoljno brz.

Ključne karakteristike

  • Vrlo praktičan dizajn
  • Brzi eSATA interfejs
  • Odličan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, eSATA
  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Dimenzije: 85 x 12 x 130mm

SilverStone Raven RVS01

Iako je ovo kućište za 2.5" diskove, sa dimenzijama od 85x130mm i debljinom od 12mm, neće baš tako lako stati u džep, što se možda neće svideti onima kojima su dimenzije diska među bitnijim parametrima. Dizajn je prilično neobičan, kučište je obloženo materijalom koji asocira na kožu, međutim u pitanju je ipak plastika crne boje koja je doduše dosta otpornija na habanje i trajnija (doduše i jeftinija). U pakovanju se dobija zgodna mekana futrola za nošenje, eSATA kabl i mali šrafciger (koji za montažu diska i nije potreban). Logo proizvođača je dosta diskretan i utisnut u materijal, no postoji i prorez kroz koji statusna dioda svetli plavom bojom.

Sa zadnje strane kućišta se nalaze mini-USB, eSATA i konektor za napajanje (adapter ne dolazi u pakovanju), a samo treba pomenuti da eSATA zahteva dodatno napajanje, pa će u tom slučaju morati da se koristi i USB kabl (kada su oba kabla priključena, automatski se koristi eSATA. Hard disk se instalira vrlo jednostavno, otvara se poklopac (magnet ga drži fiksiranog), zatim se disk priključi na SATA konektor, dok aluminijumske žabice ležu na mesto gde se inače stavljaju šrafovi, tako da možemo reći da je u pitanju Tool-Free dizajn. Što se tiče performansi, tu nema mnogo filozofije, ako se koristi USB2.0 interfejs, očekivano je do 30MB/s, dok će eSATA omogućiti performanse na nivou hard diska u kućištu (naravno, konkretne performanse će zavisiti i od hard diska koji se koristi).

Rezime

SilverStone Raven RVS01 je jedno od interesantnijih eksternih kućišta, prvenstveno zbog dizajna ali i činjenice da je na raspolaganju eSATA interfejs preko koga se dobijaju daleko bolje performanse od uobičajenog USB2.0. Dok USB3.0 standard ne bude zaživeo, eSATA i dalje ostaje praktično jedini logičan izbor za one kojima je brzina transfera najbitnija stvar. U ovom slučaju, imamo Tool-Free kućište atraktivnog dizajna, brzi eSATA interfejs i podršku za sve 2.5" SATA hard diskove, i kada se na to doda i sasvim pristojna cena, preporuka sigurno ne može da izostane.

Conclusion

Silverstone Raven RVS01 is one of the most interesting external cases, primarily due to its design and the fact that the eSATA interface is available through which you can get better performances than usual USB 2.0 provides. While USB3.0 not becomes a standard, eSATA is practically the only logical choice for those to whom data transfer is the most important thing. In this case, we have a Tool-Free case with attractive design, faster eSATA interface and support for all 2.5 "SATA hard drives, and when you add an affordable price to that, the recommendation is inevitable.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 25€

Gigatron ustupio: SilverStone Raven RVS01
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com