RaidSonic ICY BOX IB-110StU3-B

Još jedan hard disk dock za SATA hard diskove u 2.5" i 3.5" formatu. Koristi se veoma jednostavno i samo treba hard disk ubaciti ili izvaditi, a kako je Hot Swap podržan, neće biti potrebe da se računar restartuje.

Ponovo je došao do nas jedan RaidSonic uređaj, eksterni dock za hard diskove, ovoga puta sa USB 3.0 interfejsom. Za one koji ne znaju, objasnićemo samo kratko da je USB 2.0 dosta ograničavajući kada su u pitanju perforamanse hard diska, pa se tako u najboljem slučaju moglo očekivati oko 30MB/s. Kod kopiranja veće količine podataka, to i nije toliko praktično, pa se sa nestrpljenjem čekala nova verzija popularnog standarda koja u praksi donosi oko 3 puta veće brzine, što nije mala razlika, i konačno više nije interfejs usko grlo sistema. RaisSonic dock je vrlo jednostavan i praktičan dodatak koji će biti vrlo koristan kada treba na brzinu priključiti neki hard disk na sistem, bez otvaranja kućišta.

Ključne karakteristike

  • Vrlo praktičan dizajn
  • Hot Swap podrška
  • Odlične USB 3.0 performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 2.5" i 3.5" SATA
  • Dimenzije: 146x84x82 mm
  • Dodatno: Plug & Play, Hot Swap

RaidSonic ICY BOX IB-110StU3-B

Iza pomalo nemušte oznake modela se krije brat blizanac dock-a u USB2.0 verziji koju smo već videli. Relativno kompaktnih dimenzija od 146x84x82, predviđeno je da dock stoji na ravnoj površini (sto ili gornja stranica kućišta). Kvalitet plastike (crna mat varijanta) je dosta dobar, a izrada odlična i deluje dosta čvrsto. Dizajn je karakterističan i nema puno sličnih modela drugih proizvođača a da liče na RaidSonic dock-ove. Sa prednje strane vidimo Power statusnu diodu u vidu prstena, a odmah ispod je i status dioda koja će signalizirati da je u toku transfer podataka. U pitanju je nešto jače plavo LED svetlo koje će možda nekome malo i zasmetati, pogotovo noću.

Sa zadnje strane imamo konektor za napajanje (adapter je eksterni, veličine onog koji se koristi za punjače za mobilni), kao i prepoznatljivi USB 3.0 (plave boje) konektor, kao i Power taster. U pakovanju se dobija i odgovarajući kabl dobre dužine, a kako je u pitanju Plug&Play uređaj, nema nikakve instalacije drajvera. Koristi se dosta jednostavno, sa gornje strane se disk ubaci vertikalno (sa SATA i naponskim konektorima na dole), dok ne "klikne" na unutrašnji konektor, posle čega može da počne da se koristi, čim sistem obavi neophodne instalacije (automatski). U ovaj dock staju 2.5" (do kapaciteta od 500GB) i 3.5" (do 2TB), naravno pojedinačno, ne u isto vreme.

Rezime

Ovaj hard disk dock je odličan dodatak koji će priključenje hard diskova maksimalno pojednostaviti, uz odlične brzine transfera, što treba zahvaliti USB 3.0 interfejsu. Ono što je takođe jako dobro je to da će dock raditi priključen i na USB 2.0 port, pa nije loša varijanta za one koji tek planiraju upgrade na neku noviju matičnu ploču ili kupovinu posebnog USB 3.0 kotrolera. Sve zajedno, ova periferija ne košta mnogo, ali spada u verovatno i najpraktičnije dodatke za svaki sistem.

Conclusion

This hard drive dock is a great addition that will make connecting of hard drives simple providing excellent transfer speeds, thanks to the USB 3.0 interface. The dock will work when it is plugged into USB 2.0 port, so it is not a bad option for those who are planning upgrade to a newer motherboard or purchasing of a special USB 3.0 controller. Overall, the price of this peripheral is affordable, and probably is one of the most practical additions for the system.

Testirani proizvod je uzorak.

ComputerLand ustupio: RaidSonic ICY BOX IB-110StU3-B
zvanični sajt: pyramid.rs