LC Power Pro-35BS3

Još jedna u nizu eksternih USB fioka za 3.5" hard diskova, ovoga puta je to LC Power model Pro-35BS3. Napravljena od aluminijuma što utiče na veoma dobro hlađenje diska, ali ima i bitnu vizuelnu komponentu. Peformanse su potpuno očekivane pošto se radi o USB 2.0 interfejsu.

Eksterne hard disk fioke su vrlo popularne pošto ima dosta korisnika koji imaju potrebu da svoj hard disk ponesu sa sobom. Iako ove fioke nisu toliko male ni lagane, ipak predstavljaju odličan način da se hard disk 3.5" formata pretvori u mobilni izvor podataka. Iako postoje daleko praktičniji 2.5" eksterni diskovi, postoji dosta korisnika kojima 3.5" varijanta više odgovara. Iz kompanije LC Power dolazi jedna od mnogobrojnih USB eksternih fioka koje smo već ranije isprobali, model Pro-35BS3. Ova fioka je odlične izrade i vrlo dobre cene, što je uvek popularna kombinacija.

Ključne karakteristike

  • Kućište od aluminijuma
  • Potpuno pasivno hlađenje
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 3.5" SATA
  • Dodatno: postolje
  • Dimenzije: 35 x 110 x 195mm
  • Težina: 926g
  • Materijal: aluminijum

LC Power Pro-35BS3

Ova fioka je dimenzija 35x110x195 mm i teži skoro 1Kg prazna, tako da nije baš nešto što se neće osetiti u torbi ili rancu. Dizajn je prilično elegantan, crne je boje sa srebrnim ivicama sa prednje i zadnje strane, i bez problema će se uklopiti u bilo koje okruženje. U pakovanju se dobija USB kabl, eksterni adapter za napajanje i malo plastično postolje pomoću koga se fioka može postaviti i vertikalno. Nema potrebe za diskom sa drajverima pošto i nema neke posebne instalacije pošto operativni sistem sam instalira sve potrebne drajvere prilikom prvog priključenja. Kvalitet izrade je odličan, a za kućište je upotrebljen aluminijum (spolja je površina brušena) koji pored lepog izgleda ima i ulogu da doprinese dobrom hlađenju.

Inače, hlađenje fioke je pasivno, dakle samo protok vazduha i velika rashladna površina zbog aluminijuma, a kako se pokazalo, to je sasvim dovoljno i nema govora o prekomernom zagrevanju fioke. Sa prednje strane se nalazi samo oznaka proizvođača i dve statusne diode: Power i Read/Write . Prekidač za uključivanje i isključivanje diska je pozadi, gde su i USB konektor, priključak za napajanje i mali otvori za vazduh. Fioka se lako otvara odvrtanjem par šrafova, i vidimo da je unutrašnjost takođe prilično jednostavna. Za instaliranje diska ga je potrebno priključiti na SATA konektor, a zatim i šrafovima sa donje strane fiksirati, što je jednostavan i brz postupak.

Rezime

Kao što je uvek i slučaj, performanse eksternih USB fioka zavisi samo od USB 2.0 interfejsa, a vrlo malo od toga koji se hard disk instalira. Ovo znači da se mogu očekivati brzine transfera do 30MB/s, što je u principu sasvim dobro, ali i dalje dosta ispod mogućnosti aktuelnih hard diskova. Ovo je nešto što očekujemo da se promeni sa USB 3.0 standardom, no za sada ovakve fioke i dalje predstavljaju logičan izbor. LC Power model se odlično pokazao i možemo da konstatujemo bez dileme da se kupovina ovakve fioke isplati.

Conclusion

As is always the case, the performances of external USB bays depend only on USB 2.0 interface, and very little from the fact which hard drive is installed. This means you can expect transfer speeds up to 30MB/s, which is generally quite good, but still well below capabilities of current hard disks. This is something we expect to be changed by the USB 3.0 standard, but for now this bays continue to be a logical choice. LC Power model is very good, and we can conclude without doubt that the purchase of such bay is worthwhile.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2010.): 23€

LC Power ustupio: LC Power Pro-35BS3
zvanični sajt: mid9.rs