XWAVE Set-Top Box STB1

Još jedan od Set-Top Box uređaja koji se mogu kupiti, sa popularnom cenom od oko 30€. U pitanju su vrlo slični modeli, skoro pa identičnih specifikacija, gde se najveće razlike odnose na podržane konektore, na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

Na našem tržištu može da se pronađe veliki broj Set-Top Box uređaja, tako da je očigledno da postoji veći broj onih koji su nespremni za digitalizaciju. Ovo naravno neće važiti za vas ukoliko TV program primate preko kablovskog ili satelitskog operatera, ili recimo putem IP televizije. Dodatno, ukoliko je televizor novijeg datuma proizvodnje i poseduje DVB-T2 tjuner, takođe neće biti potreban eksterni Set-Top Box. Ipak, ima izgleda dosta onih koji koriste standardne TV antene kojima će ovakav dodatak biti neophodan da bi mogli da nastave da prate TV program.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezoluciju
  • Reprodukcija multimedije preko USB porta, snimanje TV programa na USB disk
  • Razne dodatne funkcije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: SD/HD DVB-T2, SD/HD MPEG2 i MPEG4 AVC H.264
  • Konekcije: ANT IN/OUT, USB 2.0 (USB flash memorija), HDMI, SCART, koaksijalni audio
  • Podržane rezolucije: 1080p@60Hz, 1080p@50Hz, 1080p@25Hz, 1080i@60Hz, 1080i@50Hz, 720p@60Hz, 720p@50Hz, 576i, 576p, 480p, 480i
  • Dimenzije: 150x98x35mm

XWAVE Set-Top Box STB1

Kao i kod većine Set-Top Box uređaja, i ovaj model je smešten u prilično kompaktno kućište koje zauzima svega 150x98x35 mm. Kućište je od plastike u mat finišu, prosečnog kvaliteta i u suštini nema nekih velikih razlika u odnosu na ono što smo već videli kod drugih modela. Sa prednje strane su tu oznake proizvođača i modela, par tastera (Power, Channel - i +), statusna dioda, IR prijemnik i USB port. Preko USB-a se može priključiti eksterna USB memorija ili disk, za update softvera (firmware-a), ali i snimanje TV programa ili reprodukciju multimedije. Podržani formati su: DivX,MPG,MKV,MP4,AVI, MP3, JPEG,BMP.

Sa zadnje strane Set-Top Box-a su smešteni fiksirani naponski kabl, SCART priključak, HDMI i koaksijalni audio port, kao i RF antenski ulaz i izlaz. Ovo poslednje je posebno zgodno za one koji će koristiti neki od starijih televizora koji imaju smao RF ulaz. U pakovanju stiže još samo i kratko korisničko uputstvo, kao i daljinski upravljač koji je prosečnog kvaliteta, sa gumenim i nešto mekšim tasterima. Ovaj tjuner podržava sliku do Full HD 1080p rezolucije, stim što je za to potrebno koristiti HDMI interfejs. Podešavanje je jednostavno, uz meni na našem jeziku, i samo treba pravilno spojiti antenu i TV, posle čega se može pustiti automatska pretraga kanala.

Rezime

Kao i većina sličnih modela, i ovaj podržava teletext, praćenje rasporeda emisija na tv kanalima, ali i parental lock pomoću koga možete iskontrolisati koliko i šta deca mogu da gledaju. Tjuner je dobre osetljivosti i nismo imali nikakve konkretne primedbe na rad, tako da dobija odlične ocene, posebno zbog odlične cene. Ukoliko imate TV sa SCART ili samo sa RF antenskim priključkom, ovako nešto će biti savršen izbor za prelazak na digitalne kanale.

Conclusion

Like other models, this one supports teletext too, monitoring of program schedules on TV channels, but also offers a parental lock, which allows parents to control what children can watch and for how long. The tuner has good sensitivity, beyond reproach, so it gets good grades, especially because of the excellent price. If you have a TV with a SCART or just with the RF antenna connector, something like this would be the perfect choice for the transition to digital channels.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 32€

NT Company ustupio: XWAVE Set-Top Box STB1
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.
više informacija: digitalniprijemnik.rs