Gembird USB Videograbber UVG-002

Jednostavan USB adapter koji služi za konvertovanje analognih video snimaka u digitalni format. Sve što je potrebno se dobija u pakovanju, a samo treba obezbediti najsvežije drajvere sa sajta proizvođača.

Već smo viđali ranije razne modele uređaja za digitalizaciju odnosno prebacivanje audio i video signala u digitalni format, tako da Gembird USB Videograbber nije tako nova stvar, ali je u pitanju veoma kompaktna i interesantna USB verzija. Uglavnom se TV tjuner kartice koriste u ove svrhe, međutim nije svima jednostavno ni izvodljivo da instaliraju karticu, plus ima i dosta onih koji koriste laptop računare u ove svrhe, tako da USB varijanta predstavlja i jedino dostupno rešenje. Ovo je dosta zgodan gadget za one koji imaju neke stare kasete ili kameru, a žele da sačuvaju kolekciju konvertovanu u neki od formata koji se može puštati sa aktuelnih plejera ili sa računara.

Ključne karakteristike

  • USB interfejs i vrlo jednostavna instalacija
  • Veliki broj podržanih formata

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0/2.0
  • Rezolucija: NTSC 720 x 480 at 30 fps, PAL 720 x 576 at 25 fps
  • Konektori: composite RCA, S-Video, stereo RCA audio, SCART (preko adaptera)
  • Dimenzije: 90 x 27 x 14 mm
  • Video formati: High-Definition AVCHD, MPEG-2 HD, WMV-HD; MPEG-2; MPEG-4; MPEG-4 AVC; MPEG-1; WMV; DV-AVI; QuickTime; RealMedia; 3GPP2 for 3G mobile phones

Gembird USB Videograbber UVG-002

Ideja iza ovoga je vrlo jednostavna, na slobodan USB port računara ili laptopa se priključi Videograbber, instaliraju drajveri (dostupni na sajtu proizvođača). Zvanično je podržan samo Windows i to zaključno sa verzijom 7 (u 32 i 64 bitnim verzijama), no ne bi trebalo da bude problema ni sa Windows 8, no ipak treba sačekati oficijelne drajvere. Pakovanje je prilično bogato, pa pored kratkog uputstva i drajvera (uvek treba proveriti da li postoji i svežija verzija na sajtu proizvođača), dolazi i sijaset dodatnih kablova: produžni USB kabl (da se uređaj ne mora direktno priključivati na USB port računara), Audio i Video RCA produžni kablovi (1.25m i 1.50m), S-Video kabl (1.50m) kao i jedan adapter na SCART.

Na uređaju sa jedne strane imamo USB konektor sa zaštitnom kapicom, sa jedne strane i statusnu diodu, a vidimo da je inače plastično kućište svuda sa otvorima za ventilaciju. Sa druge strane uređaja su fiksirani kablovi koji nisu dugački (zato se i dobijaju toliki produžni kablovi). Dimenzije uređaja su inače 90 x 27 x 14 mm i on ne zauzima mnogo prostora. Ono što je bitno je da podržava ulazni signal u PAL formatu 720x576 piksela i 25fps-a odnosno NTSC u 720x480 piksela i 30fps-a, tako da to treba uzeti u obzir pre kupovine. Što se tiče podržanih izlaznih video formata, odnosno formata u koje se može konvertovati, to su praktično svi aktuelni video formati, uključujući i AVCHD, 3GGP2 za mobilne, ali i MPEG2 i 4 verzije.

Rezime

Ovaj uređaj vrlo korektno radi posao i to bez ikakvih komplikacija, putem pratećem softvera se relativno brzo konvertuje video sadržaj, stim što smo primetili da ume da se prilično i zagreje dok radi. Iako je ciljna grupa kupaca ovakvog uređaja prilično ograničena na one kojima treba što brži i jednostavniji način da neke starije snimke prebace u digitalni format, odnos cena i performansi je takav da stvarno neće biti puno razmišljanja. Ostaje da se vidi da li će biti kompatibilan sa Windows 8 operativnim sistemom, a za one kojima to nije problem sledi i preporuka.

Conclusion

This unit is working very good and without any hassle. Thanks to provided software, it is relatively easy to convert video contents quickly, except we’ve noticed it is getting warmer while working. Although the target group for this device is limited to those who need faster and easier way to transfer some older recordings to digital format, the price/performance ratio is such that there will be no need to think twice. It remains to be seen whether it will be compatible with Windows 8 operating system, and for those who do not care about that, we recommend this product.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird USB Videograbber UVG-002
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs