KWorld IPTV UB110

Veoma simpatičan gadget, minijaturni USB TV tjuner. Za razliku od modela koji su oblika flash diska, ovaj tjuner je oblika kocke. Sve najbitnije opcije su podržane, od Time Shift-a do Picture in Picture-a, ail nema FM tjunera ni daljinskog upravljača, što je ujedno i najveća zamerka.

KWorld TV tjunere smo videli u više navrata, interne i eksterne varijante, analogne i hibridne, i pravilo je bilo da su uvek nudili odličnu sliku i standardan set opcija koje podržavaju i većina tjunera drugih proizvođača, uz vrlo dobru cenu. Ovoga puta ćemo videti interesantan "običan" analogni TV tjuner neobičnog dizajna. Ovaj tjuner je namenjen korisnicima koji žele što mobilnije i jednostavnije rešenje za gledanje TV-a preko računara.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije, USB 2.0 Plug and Play
  • Veoma jednostavan za instalaciju i podešavanje
  • Sasvim solidan kvalitet slike i podržan Time Shift i Picture in Picture

Utisak kvare

  • Nema daljinskog upravljača
  • Ne podržava prijem FM radio stanica

Specifikacija

KWorld IPTV UB110 - Interfejs: USB 2.0

  • Prirodna rezolucija: 720x576
  • Video formati: MPEG 4/2/1
  • Konektori: Multi-cable (AV/S-Video, Audio input)
  • Teletext: Ne podržava
  • Daljinski: Nema
  • Dodatno: FM tuner

KWorld IPTV UB110

Tjuner je smešten u kućište oblika kocke minijaturnih dimenzija napravljeno od glossy crne plastike i srebrnog okvira. U suštini, da ne znamo koji je uređaj u pitanju, teško da bi pogodili da se radi o TV tjuneru. Sa zadnje strane uređaja se nalaze tri konektora, mini USB za povezivanje sa računarom, konektor za povezivanje antenskog kabla i poseban konektor za povezivane nekog eksternog uređaja kao što je kamkorder ili slično preko S-Video ili kompozitnog konektora. Podržani su obični analogni PAL i NTSC signali, ali ne i FM radio. Ono što je šteta je i to što u pakovanju nema daljinskog upravljača, što je postalo nezaobilazan deo opreme TV tjunera, bez obzira na model i namenu.

} Pošto koristi USB 2.0 interfejs, instalacija se svodi na Plug and Play princip pošto je samo potrebno da priključite tjuner USB kablom na računar, i sačekate da se instaliraju potrebni drajveri. Sledeći korak je povezivanje TV kabla i pokretanje softvera u kome se skeniraju i pronalaze TV kanali. Ovaj tjuner podržava neke od najbitnijih opcija kao što su Time Shift kojim možete pauzirati program koji uživo gledate, on se u pozadini automatski snima na hard disk i nastavlja sa prikazivanjem kada ste spremni da nastavite. Snima se u neki od podržanih MPEG formata, stim što treba napomenuti da će neki zahtevati i preuzimanje kodeka sa Interneta. Picture in Picture je takođe podržan, a za ovo je potrebno i povezati pored Televizije i još neki dodatni izvor slike. U pakovanju dolazi i CyberLink Live softver koji ima mogućnost da praktično preko Interneta prenosi TV program tako da ga možete gledati bilo gde, no to uslovljava veoma dobar upload link, kojim ne može puno ljudi kod nas da se pohvali.

Rezime

Ova simpatična kockica je vrlo praktičan gadget, minijaturni TV tjuner koji je jednostavan za instalaciju i upotrebu. Kvalitet slike koju prikazuje u zavisnosti od jačine i kvaliteta TV signala, može biti prilično dobar, a osetljivost tjunera je dovoljno dobra za naše uslove. Softver je solidan i jednostavan za korišćenje, a opet napominjemo da je nama najviše falio daljinski upravljač koji je preduslov da se zaista osećate kao da gledate televiziju.

Conclusion

This awkward cube is a very practical gadget indeed, miniature TV tuner simple to use and to install. Picture quality depends from strength and quality of TV signal, it could be rather good and tuner sensitivity is very good for our conditions. Software is solid and simple to use. The only thing we needed to feel like watching TV shows is a remote control.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 58€

EWE Comp (www.ewe.rs) ustupio: KWorld IPTV UB110
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096