Gigabyte GT-U6000

Odličan eksterni TV tjuner u minijaturnom formatu koji odgovara dimenzijama flash diska. Dekoder čip je isti koji koriste i druge skuplje TV kartice, što rezultuje odličnom slikom na koju nema nekih posebnih zamerki. Set podržanih funkcija je standardan za uređaje ove klase, a cena potpuno opravdana.

Gigabyte je nalik na mnoge proizvođače hardvera dosta proširio svoj asortiman, pa smo tako videli recimo napajanja ove kompanije, a u priču se uključuju i multimedijalne periferije kao što su TV tjuneri. Model GT-U6000 je analogni TV tjuner u eksternoj, USB varijanti koji je vrlo praktično rešenje koje je mnogo jednostavnije za instalaciju od TV tjuner kartica, ali i dosta zgodno za upotrebu sa laptop računarima. Što se tiče mogućnosti i specifikacije, nema puno razlika u odnosu na klasične interne modele. Cena odgovara proseku, tako da treba samo proveriti kako se ponaša u realnim uslovima.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, vrlo jednostavna instalacija
  • Odlične performanse, u rangu skupljih internih modela
  • Veoma dobar daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Tjuner: NXP 18271
  • Dekoder: NXP 7136
  • Konektori: TV, IR
  • Dodatno: Daljinski upravljač
  • Sistemi: Analog TV NTSC / PAL / SECAM

Gigabyte GT-U6000

U pakovanju se pored tjunera dobija i odličan daljinski upravljač, kompaktnih dimenzija i kvaliteta takozvanog card tipa, koji je kompatibilan sa MCE funkcijama operativnog sistema. Sam tjuner je veličine USB flash diska, sa zaštitnom kapicom ispod koje se nalazi USB konektor. Sa druge strane se nalazi nestandardni konektor za antenski kabl, no dobijaju se i odgovarajući adapteri tako da neće biti problema sa povezivanjem. IR prijemnik je sakriven ispod plastike crne boje i integrisan u kućište, tako da se dobija maksimalno funkcionalan uređaj u minimalnim dimenzijama. Na CD-u se stižu drajveri i uputstva, zajedno sa softverom za gledanje i snimanje programa, mada kao i obično, savetujemo da se proveri web sajt proizvođača i preuzmu najnovije verzije.

Što se tiče instalacije, potrebno je tjuner priključiti na slobodan USB port (2.0 verzija je poželjna), posle čega sledi instalacija drajvera, i u nekim slučajevima će operativni sistem to uraditi automatski, bez potrebe da se bilo šta interveniše. Sledi povezivanje antenskog kabla i instalacija softvera, a zatim i skeniranje spektra i memorisanje kanala. Kao i sve moderne tv tjuner kartice, i ova ima mogućnost regularnog i programiranog snimanja programa (MPEG1/ MPEG2/ MPEG4/ iPod/ PSP formati su podržani), skidanje screenshot-ova, time shift odloženog gledanja. Tjuner čip je onaj koji koriste i druge analogne kartice ovog proizvođača, tako da se performanse mogu porediti sa njima. Slika je odlična, a tjuner dosta dobre osetljivosti, i tu nema zamerki, a dosta toga će ipak zavisiti i od jačine i kvaliteta signala, što je i očekivano.

Rezime

Ova eksterna TV tjuner kartica je dosta dobre cene (eksterni modeli su inače uvek skuplji u odnosu na interne), i predstavlja instant rešenje za one koji ne žele da otvaraju kućište i instaliraju TV tjuner karticu ili imaju laptop u kom slučaju je ovo najbolja varijanta. Kvalitet slike je dosta dobar, upotreba vrlo jednostavna zahvaljujući dosta dobrom softveru i odličnom daljinskom upravljaču, tako da je cena potpuno opravdana. Gigabyte se dosta brzo nametnuo kao ime koje asociramo sa kvalitetnim TV tjunerima, a tako GT-U6000 zaslužuje preporuku zbog svega što smo videli.

Conclusion

This external TV tuner card has very good price (external models are always more expensive in relation to internal ones) and it represent instant solution for those who don’t want to open case and install TV tuner card or for those having a laptop, which is the best variant in this case. Picture quality is very good, it is easy to use thanks to very good software and awesome remote control so its price is totally justified. Gigabyte imposes itself as the brand characterized by high quality TV tuners so GT-U6000 deserves our recommendation for everything it provides.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2010.): 43€

Grappolo ustupio: Gigabyte GT-U6000
maloprodaja: Kumodraška 247