Gigabyte GT-P6000

Standardni analogni TV tjuner kompanije Gigabyte koji nam donosi sve opcije na koje smo navikli (pomenimo EPG, Teletext i Time Shift) uz više nego dobar kvalitet slike. Dosta je jednostavan za korišćenje i biće vrlo dobar izbor za početnike zbog više nego intuitivnog interfejsa.

Već smo u par navrata videli neke modele Gigabyte TV tjunera, eksterne modele i PCI hibridni, a za one koji ne razmišljaju još o digitalnoj televiziji, videćemo i klasičan TV tjuner, GT-P6000. Gigabyte je primenio jednostavnu recepturu, uzeo je dobro poznate i kvalitetne tjuner i dekoder, upakovao to na kvalitetnu karticu i dodao svoj softver. Kod TV kartica je najbitnija osetljivost tjunera (naravno i kvalitet samog TV signala, pa ako imate lošu sliku na TV-u, bolje i da ne pokušavate sa TV tjunerom) i prateći softver (ukoliko nemate nameru da eksperimentišete sa nekim nezavisnim rešenjem) pošto su opcije i mogućnosti praktično iste kod svih modela različitih proizvođača i ništa krucijalno novo nismo videli već duže vreme.

Ključne karakteristike

  • Low Profile kartica
  • Vrlo funkcionalan i kompaktan daljinski upravljač
  • Podržani su EPG, Teletext i Time Shift
  • Dosta brzo skeniranje TV stanica
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GT-P6000 - Interfejs: PCI

  • Tjuner: NXP 18271
  • Dekoder: NXP 7131E
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio, IR
  • Dodatno: Daljinski upravljač
  • Sistemi: Analog TV NTSC / PAL / SECAM, FM radio

Gigabyte GT-P6000

GT-P6000 je standardna TV tuner kartica koja dolazi u PCI verziji i Low Profile formatu što je odlično za sve one koji sastavljaju neki HTPC računar u malom kućištu u koje ne bi mogla da stane kartica regularne visine. Pakovanje je kao i kod većine TV kartica prilično bogato, sa sobnom antenom (koja se u našim uslovima može koristiti samo ako baš nema druge solucije), FM antenom, IR prijemnikom, kabl-adapterom (S-Video, kompozitni i stereo RCA audio konektori) i minijaturnim daljinskim. Iako možda neko voli klasične daljince nalik na one od TV-a, mi ipak navijamo za ove male, a Gigabyte model konkreno ima taman dovoljno tastera da se ne mora ni prilaziti računaru za kontrolu reprodukcije. Ono što je takođe dobro je činjenica da podržava MCE i PVR profile pa će i praktično svaki program raditi sa njim bez ikakvih problema.

Na tjuner se povezuje antentski kabl sa običnim, analognim TV signalom a podržani su svi standardni TV sistemi (PAL, Secam i NTSC). Zanimljivo je da kartica podržava i HDTV signal, mada ne verujemo da će to kod nas imati korisnu primenu pošto je sva prilika da će HD kanali biti distribuirani preko digitalne televizije. Automatsko skeniranje celog opsega kanala je relativno brzo a tjuner dovoljno osetljiv da neće biti propuštenih stanica. Za slušaj da je to potrebno, nađene stanice se mogu i finije doterati, a na kraju je potrebno samo poređati kanale i memorisati setovanja. Od opcija je podržano sve ono što uvek i viđamo, od podrške za EPG (Electronic Program Guide) odnosno TV vodiča i Teletexta do instant i programiranog snimanja programa ali i Time Shift opcije koju imaju gotovo svi noviji modeli. Ovo je zgodno pošto pritiskom na jedan taster pauzira program koji ide uživo (u stvari pauzira sliku a istovremeno počne da snima ostatak) pa se gledanje može nastaviti kasnije bez neke komplikacije oko podešavanja snimanja.

Rezime

Po nama, jedna od možda i najbitnijih stvari vezano za TV tjunere je i video ulaz, što znači da možete do računara dovesti sliku sa nekog video izvora (preko S-Video ili Kompozitnog interfejsa) kao što je kamkorder, multimedijalni plejer ili nešto treće, i pomoću softvera video konvertovati i snimiti u željeni format. Ulazni signal i TV program se može snimati u nekom od najčešće korišćenih formata MPEG1, MPEG2, MPEG 4 ili direktno u iPod ili PSP format, što je vrlo praktično. Ukoliko možda želite i da se malo bavite video editovanjem, Gigabyte u paketu daje i Power Director 6. Kvalitet slike je ono na šta će sigurno svi obratiti pažnju, a kod modela GT-P6000 će to biti pozitivno iskustvo i ako obezbedite dovoljno kvalitetan TV signal, nećete imati nikakvih primedbi. Kod slabijeg signala, rezultati spadaju u prosek i nema nekih većih razlika u odnosu na većinu drugih tjunera.

Conclusion

One of the most important things related to TV tuners is video input, which means you can reproduce picture over PC from some video source (using S-Video or Composite interface) such as camcorder, multimedia player or something else and convert and record video in a desired format using an appropriate software. Input signal and TV program could be recorded in some of the most used formats such as MPEG1, MPEG2, and MPEG 4 or directly to the iPod or PSP format, which is a very practical. If you want to have fun with video editing, Gigabyte gives you Power Director 6. Picture quality is the thing everybody will notice, that is for sure and with GT-P6000 model that will be a positive experience. If you provide high quality TV signal, you will not have any objections. If you have low signal, you will have average results without any significant differences in relation to other players you can find at the market.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): 30€

Grappolo ustupio: Gigabyte GT-P6000
maloprodaja: Kumodraška 247