Diamond One Touch Video Capture

Oni malo stariji će se setiti Diamond-a kao svojevremeno vodećeg proizvođača grafičkih kartica, no vreme se menja a mi na testu imamo jedan Video Capture uređaj. Njegova uloga je da sa eksternog izvora videa (VHS, kamera) sliku prebaci u digitalni format i nareže na diskove. Po onome što smo videli, definitivno se isplati kupovina.

Kompanija Diamond je nekada davno bila jedno od najvećih imena za grafičke kartice, no vremenom se ipak dovoljno povukla iz igre da se dosta retko može naići na neki od njenih proizvoda. Mi smo na testu imali VC600 ili One Touch Video Capture, uređaj koji ima ulogu da sa eksternog video izvora prihvati sliku, enkoduje je u jedan od podržanih formata i ako treba odmah i nareže na Cd ili DVD mediije. Ovako nešto se može pokazati kao najbolja varijanta za prebacivanje videa sa kamkordera ili recimo VHS kaseta u digitalni format, a kako je cena uređaja prilično povoljna, ne bi trebalo da bude veliki izdatak za one koji svoju kolekciju video snimaka planiraju da prebace na računar.

Ključne karakteristike

  • Povoljna cena
  • Vrlo jednostavno se koristi
  • Solidan kvalitet videa

Utisak kvare

  • Instalacija u Win7 operativnom sistemu

Specifikacija

  • Interfejs: USB2.0
  • Konektori: Kompozitni audio i video, S-Video
  • Format snimanja: MPEG 4/2/1
  • Narezivanje: CD/DVD

Diamond VC600 One Touch Video Capture

One Touch Video Capture najviše podseća na eksterni USB TV tjuner, minijaturnih je dimenzija, sa fiksiranim kablovima: USB za povezivanje sa računarom i S-Video i kompozitni za izvor slike (i zvuka). Na samom uređaju postoje dve statusne diode (Power i Record) kao i jedan Rec taster kojim se aktivira snimanje videa (isto se doduše može uraditi i direktno iz pratećeg softvera). Instalacija drajvera nije komplikovana, osim što treba znati da pod Windows 7 operativnim sistemom (u 32 i 64 verziji) ne treba pokretati setup pod Compatibility modom, što bi prvo palo na pamet pošto ova verzija operativnog sistema nije na listi podržanih. U svakom slučaju, ispostavilo se da sve radi normalno kada se regularno pokrene setup, dok u suprotnom može biti problema.

VC600 može snimati signal sa NTSC (720x480 @30FPS) ili PAL (720x576 @25FPS) izvora u MPEG 4/2/1 formatu. Dodatno, može čuvati i screenshotove u JPG ili BMP formatu. Prateći softver je prilično elementaran u smislu da nema puno toga što se može podešavati, a dobra vest je da je podržano i narezivanje CD i DVD diskova. Kada se odabere odgovarajući medij, program će sam regulisati veličinu video fajlova kako bi stali na disk. Ovo je vrlo korisno, pogotovo ako se prebacuje veća količina snimaka, pa se čitav postupak dosta ubrzava. Što se kvaliteta slike tiče, on najviše zavisi od originalnog videa, a ono što smo mogli da vidimo je da tu ne bi trebalo da bude nekih posebnih zamerki.

Rezime

Ovakav uređaj je vrlo specifične namene, dosta jednostavan za upotrebu i sa dosta dobrim rezultatima. Ukoliko se traži najlakši način da se video kolekcija sa kamere ili VHS kaseta prebaci u digitalni format, onda ovako nešto jeste najbolji izbor. Cena je dosta dobra, pa ne treba nešto puno ni razmišljati oko kupovine, pogotovo što se zna da ovakvih uređaja i nema nešto puno kod nas na tržištu, pa će izbor biti u startu lakši.

Conclusion

This device has a very specific purpose; it is quite easy to use and provide good results. If you are looking for the easiest way to transfer video collection from the camera or VHS tape to digital format, then something like this is the best choice. The price is quite good, so there is no need to think too much, especially if you known that such devices are rare at local market, so the choice will be easier.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2010.): 36€

Pin Computers ustupio: Diamond VC600 One Touch Video Capture
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.