Compro VideoMate E300

Ovo je analogni TV i FM tjuner sa PCI Express interfejsom i dodatnim AV ulazima preko kojih se može gledati i snimati analogni video signal. Pored gledanja i snimanja TV kanala, najčešće se koristi mogućnost digitalizacije videa sa eksternih izvora.

Compro je jedno od najpoznatijih imena kada su TV tjuner kartice u pitanju, i više puta smo imali priliku da se dobro upoznamo sa modelima ovog proizvođača. VideoMate E300 je jednostavna analogna TV tjuner kartica sa PCIe interfejsom, sa podrškom za FM radio tjuner. Ovakva kartica spada u osnovne modele, ali i kao takva ima sve ono što najveći broj korisnika i traži, a to je gledanje i snimanje TV kanala, uz dodatak praćenja i snimanja FM radio kanala. Ono što je bitno je da se obezbedi kvalitetan TV signal, što je preduslov za dobru sliku, bez obzira na to koji se čip koristi. U ovom slučaju, u pitanju je 10-bit ADC čip odličnih performansi.

Ključne karakteristike

  • Odlična slika
  • Podržava MPEG-1/2/4 snimanje TV programa ili Capture sa eksternih izvora
  • Jednostavan za korišćenje
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI Express x1
  • Tjuner:Analogni tjuner, FM radio
  • Konektori: Analog TV signal input, FM radio antena, IR receiver, 9-pin konektor za S-video, composite video, stereo audio input
  • Dodatno: Daljinski upravljač
  • Sistemi: Analog TV NTSC / PAL / SECAM, FM radio

Compro VideoMate E300

Ova kartica je standardnih dimenzija ali i nešto nižeg profila, tako da može biti vrlo zgodna za montažu u neka manja kućišta, na primer HTPC varijante. U pakovanju opreme, dobijaju se CD sa softverom, IR prijemnik za daljinski upravljač, FM antena, AV kablovi i mali daljinski upravljač. Daljinac je malih dimenzija i card tipa, vrlo zgodan za korišćenje i sa dovoljno funkcija da neće morati da se koristi računar uopšte kada se jednom sve podesi. Što se softvera tiče, dobija se prilično dobar ComproDTV za gledanje i snimanje TV programa i ComproFM 2 za slušanje i snimanje FM radio stanica.

Od konektora sa zadnje strane su tu onaj za analogni TV signal, ulaz za FM antenu, IR prijemnik i jedan konektor preko koga se priključuju S-Video i kompozitni video signali kao i Stereo audio ulaz. Ovo služi da bi se do kartice doveo video sa eksternih izvora kao što je neki kamkorder ili video plejer, a poenta je u tome da se onda taj video koji je u analognom formatu može prebaciti u digitalni korišćenjem ugrađenog Analog to Digital Converter čipa. Ovako nešto predstavlja vrlo dobro rešenje za one koji imaju video arhivu analognog formata koju žele da digitalizuju. TV tjuner inače podržava sve ono standardno kao što su Time Shift odloženo gledanje i Picture in/out Picture kada se mogu gledati istovremeno TV kanali i snimljeni materijal.

Rezime

Ova kartica nije mnogo drugačija od drugih Compro modela, u pitanju je osnovna varijanta sa analognim TV i FM tjunerom u PCIe varijanti. Kvalitet slike je odličan, ali treba obezbediti i kvalitetan signal što je možda i najbitnije. Od mogućnosti, izdvajamo mogućnost snimanja videa sa analognih izbora preko S-Video i kompozitnih ulaza i prebacivanje u digitalni format, što je pored gledanja TV kanala i najčešća upotreba ovakvih kartica. Cena je u rangu ostalih kartica ove kategorije, a model VideoMate E300 predstavlja vrlo lepo zaokružen proizvod odličnog kvaliteta.

Conclusion

This card is not much different from other Compro models; it is the basic variant with analogue TV and FM tuner in the PCIe variants. Image quality is excellent, but high-quality signal should be provided, which is perhaps the most important. Of the possibilities, we highlight the ability to record video from analog selection through S-Video and composite inputs and transfer to digital format, which is, next to watch TV channels, the most common use of these cards. The price is in the range of other cards in this category, and the model VideoMate E300 is a very nice product of excellent quality.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, maj 2010.): 40€

Direct Link ustupio: Compro VideoMate E300
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.