Samsung SMX-F40RP

Ovaj model kamkordera je veoma kompaktnih dimenzije i vrlo lak za korišćenje. Iako će napredniji korisnici verovatno potražiti neki drugi model, F40RP je veoma jednostavan za korišćenje i sa menijem bez puno opcija, tako da će biti izuzetno lak za rukovanje. Kvalitet slike ne izostaje, pa dobija i našu preporuku, stim što treba imati na umu i par stvari koje smo primetili.

Već smo videli da je počela migracija sa analognog na digitalni format kada su kamkorderi u pitanju, i već se mogu kupiti Full HD modeli po prilično dobroj ceni. Ono što smo ovom prilikom testirali je kamera namenjena prosečnom korisniku koja je prilagođana onima koji nemaju puno iskustva ali traže dobru kameru koja će zabeležiti dragocene trenutke. Ono što je bitno kod ovog modela je da je posebno prilagođen za prebacivanje videa i slika na računar, za šta neće biti potrebno puno znanja ni vremena. Ova kamera je vrlo kompaktnih dimenzija, i prilično zgodna za nošenje, stim što bi bilo lepo da u paketu opreme postoji i neka torbica ili futrola. Za razliku od naprednijih modela, ovde nema puno opcija i mogućnosti, ali sa druge strane je i mnogo lakša za upotrebu, što nikako nije zanemarljiva osobina.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet slike u 720p rezoluciji
  • Za skladištenje se koriste vrlo praktične SD/SDHC memorijske kartice
  • Prilično dobar ekran
  • Jednostavnost upotrebe

Utisak kvare

  • Prilično jednostavan set opcija
  • Nema eksternog ni integrisanog blica
  • Nema interne memorije

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CCD, 680.000 piksela
  • Optika i sočivo: 52X (65X intelli zoom) , 2200x Digital, f=2.1 - 109.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Mediji za snimanje: SD/SDHC memorijske kartice, bez integrisane memorije
  • Video: H.264 SD format, 720x480 piksela rezolucija
  • Fotografije: 1600X1200 piksela
  • Konektori: AV terminal (komponentni), USB 2.0
  • Dimenzije: 52x58.4x112.5mm
  • Težina: 140g

Samsung SMX-F40RP

Model F40RP postoji u dve boje, crvenoj (kao primerak sa testa) ili standardnoj crnoj. Kamera je izuzetno kompaktna, što nam se vrlo dopalo pošto je veoma zgodna za nošenje, no preporučujemo da je oni sa malo većim šakama isprobaju pre kupovina pošto je moguće da će inicijalno ipak biti malo nezgodna za korišćenje. Napravljena je od plastike solidnog kvaliteta, ali ne i vrhunskog, no nismo primetili da ima recimo krckanja ako se malo jače stisne. Ono što se odmah primećuje je da nema eksternog konektora za blic kao ni ugrađenog blica, tako da će snimanje noću i u uslovima slabijeg osvetljenja biti malo problematično. Sa druge strane, kaiš za šaku je vrlo udoban i čvrst, tako da neće žuljati šaku. Odmah pored njega je smešten i taster za otvaranje poklopca objektiva, što i nije baš najlogičnija pozicija za ovo.

Kontrole sa gornje strane (pomerene skroz pozadi) su vrlo jednostavne, postoji jedan Power taster za uključivanje kamere, Mode taster za biranje režima snimanja, Photo taster za fotografisanje i zum klackalica koja je za nijansu manja nego što bi bilo idealno. Sa zadnje strane vidimo da postoje dve statusne diode (Recording, Photo i Playback mod) i Record taster koji je odlično pozicioniran. Baterija zauzima najveći deo zadnje strane, i u pitanju je Lithium-Ion model koji će izdržati 250 minuta upotrebe. Ovo nije loše vreme, a treba znati i da nema posebnog eksternog punjača, već se kabl za napajanje priključuje direktno na kameru. Ovo nije baš najsrećnije rešenje pogotovo ako će neko dokupiti još jednu bateriju pošto će kamera morati da ostane pored izvora struje dok se baterija puni.

Ekran je dijagonale 2.7" i rezolucije od 230.000 piksela, prilično dobre slike i ono što je najbitnije vrlo dobro vidljiv po dnevnom svetlu. Pored njega se nalaze Menu i Record tasteri kao i jedan četvorosmerni, za navigaciju kroz menije. Ekran se može rotirati, tako da je vrlo zgodan za snimanje u različitim uslovima, pogotovo što ne postoji klasično optičko tražilo. Na telu kamere (ispod ekrana) stoji i par dodatnih funkcijskih tastera, kao i poklopac ispod koga su Mini USB, AV (za kompozitni signal) i konektor za napajanje i slot za SD/SDHC memorijske kartice. Video se snima u H.264 formatu i 720p rezoluciji, dok je rezolucija fotografija 1600x1200 piksela. Postoji i par nivoa kvaliteta (TV Superfine, TV Fine, TV Normal, Web Fine,Web Normal) od kojih su oni najniži veoma praktični pošto se tako snimaju klipovi koji se bez obrade mogu kačiti na YouTube recimo.

Rezime

Kvalitet snimljenog videa je odličan, i prosečni kućni korisnici sigurno neće imati puno primedbi. Iako je činjenica da nema puno toga što se može podešavati u meniju koji je kratak i jednostavan, ipak će to mnogima biti veliki plus. Napredniji korisnici će sigurno potražiti neki model više klase, dok svi ostali dobijaju kvalitetnu i jednostavnu kameru. Šteta je što nema interne memorije koja je uvek korisna ako se popuni memorijska kartica a treba snimiti samo još par stvari. Sve u svemu, F40RP možemo preporučiti svima koji traže što jednostavniji model koji nije žrtvovao kvalitet slike zarad lakoće rukovanja.

Conclusion

Quality of recorded material is awesome so the average home users will not have any remarks. Although there are no many things you can adjust in short and simple menu, many users will thing that as a plus. Advanced users will opt for some high-class model while other will get simple, high quality camera. It is too bad there is no internal memory that is usable if you fill out memory card capacity and you need to shoot more pictures. Overall, F40RP deserve all the praise and it is going to be perfect choice for all those looking for simple model.

Testirani proizvod je uzorak.

Stav ustupio: Samsung SMX-F40RP
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt:http://www.stav.com