Drift Stealth 2 action camera

Još jedna od izuzetno popularnih akcionih kamera. Naravno, GoPro modeli su tu dominantni, ali ko god želi da pobegne od mainstream kategorije, evo dobre prilike. Dobar objektiv, odličan dizajn i set opcija koji ga svrstava uz najbolje 1080p modele iz ponude.

Dobro nam je poznato da su GoPro kamere već široko rasprostranjene među ljubiteljima ekstremnih sportova, pa i svih onih koji jednostavno žele da snimaju iz prvog lica šta god da rade. Konstantno se pojavljuju novi proizvođači i modeli koji pokušavaju da osvoje makar delić tržišta kojim GoPro kako se čini suvereno vlada, i to do sada i nije bilo baš toliko uspešno. Polako ali sigurno se pojavljuju 4K modeli (i pre nego što smo zvanično prešli na 4K televizore), međutim ima dovoljno onih kojima će i 1080p biti sasvim dovoljno detaljno da zabeleže sve što ih zanima. Iz kompanije Drift nam stiže interesantan model, Stealth 2, koji će vrlo verovatno privući pažnju ljubitelja akcionog videa i fotografije.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Full HD video (1920x1080 piksela u 30fps-a)
  • HDMI interfejs
  • 3h autonomije
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: Aptina 3MP 1/3" CMOS Sensor, 135°
  • Ekran: 1.3” Mono Graphic Backlit LCD
  • Video: mov (H.264) ; 1080p Full HD resolution (1920 x 1080 pixels); 25-30 fps
  • Fotografije: 5, 8, 12 MP
  • Memorija: Slot za MicroSD memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: Micro HDMI connector type D, Micro-B USB, WiFi
  • Baterija: lithium-ion 1500 mAh, maksimalno 3h snimanja
  • Dimenzije: 80 mm x 42 mm x 27 mm
  • Težina: 97g

Drift Stealth 2

Ovo je do sada najmanja i najelegantnija Drift kamera koju smo videli, staje u dlan ruke i po zapremini može da se poredi sa GoPro HD Hero 3+ modelom, od koga je daleko logičnijeg, izduženog formata. Sa svojih 80x42x27 mm i težinom od 97g, definitivno će odgovarati onima koji paze na svaki dodatni gram koji nose. Konstrukcija je veoma kvalitetna, a plastika izdržljiva, a specifikacija kaže da je splash proof (dakle ne vodootporna za šta naravno postoji posebno kućište, već otporna na vlagu i laganu kišu) i weather proof (otporna na sneg, prašinu i blato, a radiće na temperaturi do -10).

Ono po čemu se izdvaja iz konkurencije jeste to što ima poseban 1.3" ekran koji će poslužiti za lakše kadriranje i postavljanje kamere, lakše upravljanje dostupnim opcijama, objektiv koji se može rotirati do 300 stepeni, što opet dosta znači kod postavljanja kamere, dok je inače pokriven ugao od oko 135 stepeni po horizontali. Još jedna zanimljivost: ova kamera sa donje strane ima klasičan, metalni, navog za stativ, tako da se može koristiti u kombinaciji sa brojnom već raspoloživom dodatnom opremom. U pakovanju dolazi samo par osnovnih adaptera za montažu, dok će za sve ostalo morati da se dokupljuje oprema. Tu je i USB kabl za transfer podataka i punjenje baterije.

Za podešavanja su raspoređeni tasteri sa obe strane kamere, dok su baterjia i konektori sakriveni ispod posebnog poklopca koji ih hermetički štiti od spoljašnjeg uticaja. Ugrađena je baterija kapaciteta 1500mAh koja će izdržati do 3h autonomije, što je odlično. Ova kamera dolazi sa konfiguracijom od 256mb SLC Nand Flash i 2GB DDR2 SDRAM-a, 1/3" CMOS senzorom od 3MP i mogućnosti da snima fotografije do rezolucije od 12MP a video do 1080p u 30fps-a. Slika je fenomenalna, i posebno nam se dopalo to što je fisheye efekat dosta manje izražen (ugao snimanja je sa nekih prosečnih 170 stepeni smanjen na 130). Fotografije nas i nisu toliko oduševile, no opet, sasvim su dobre za jednu akcionu kameru. Za one koji žele da povećaju fps, na 720p rezoluciji se može snimati u 60fps-a dok se u WVGA rezoluciji dobija i 120fps-a.

Rezime

Nije teško zaključiti da se radi o stvarno sjajnoj akcionoj kameri koja itekako može da se poredi sa brojnom konkurencijom. Ipak, sa cenom od skoro 200€ ima dosta toga da se bira, i neće biti ni malo lako ući na tržište u kome je GoPro praktično sinonim za ove kamere. Ukoliko hoćete ipak nešto drugačije od klasičnih GoPro kamera, ovo je svakako model koji vredi uzeti u obzir.

Conclusion

This is a great action camera that can be compared with a large competition. However, at a price of 200 Euros, the choice is huge, and it will not be easy to enter the market in which the GoPro is practically synonymous for these cameras. If you want something different from the classic GoPro cameras, this is a model worth considering.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 190€

WinWin ustupio: Drift Stealth 2
Prodaja: winwin.rs, emmi.rs