Mio MiVue 358 dashboard camera

Dashboard kamere su postale veoma popularne, a evo stiže i jedan Mio model, MiVue 358. Kamera snima video u rezoluciji 1080p, sa odličnim kvalitetom slike i širokim uglom. Pored svega standardnog, tu je i GPS modul za geotagovanje.

Već smo pričali o takozvanih dashboard kamerama koje se najčešće koriste kako bi obezbedili da imate snimak dešavanja tokom vožnje, za slučaj da dođe do nezgode ili problema. Ima naravno i onih koji ovakve kamere koriste da bi zabeležili svoje vratolomije, no bilo kako bilo, sve je više kamera za kola koje čak i firme kupuju za službena vozila. Mio nam je jako dobro poznat po GPS navigacijama, a sada imamo i model kamere koji će sigurno biti interesantan kupcima zbog ugrađenog GPS modula koji će geotagovati snimke, tako da ne bude zabune gde su tačno nastali.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Full HD video (1920x1080 piksela u 30fps-a)
  • HDMI interfejs
  • G-senzor i GPS

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: CMOS lens; 5.0 megapixel; 120 degree wide angle
  • Ekran: 2.4" LCD
  • Video: mov (H.264) ; 1080p Full HD resolution (1920 x 1080 pixels); 13Mbps, 30 fps
  • Memorija: Slot za MicroSD memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: 1x HDMI, 1x mini USB 2.0
  • Dodatno: 470mAh baterija, G-senzor, GPS
  • Dimenzigje: 67.6 x 62 x 31.5 cm
  • Težina: 85g

Mio MiVue 358

Mio očigledno nije mnogo eksperimentisao sa dizajnom kamere, pa imamo četvrtasto kućište (doduše, zaobljenih kontura), sa nešto većim objektivom koji će sigurno svi odmah primetiti. Da bi kadriranje bilo što jednostavnije i uspešnije, pozadi se nalazi i 2.4" LCD ekran, koj je dosta dobar, ali koji će ipak morati da se zakloni rukom po sunčanom danu. U pratećem pakovanju dolazi dvodelni komplet za montažu u kolima, što je postupak od 5s za koji neće morati da se gleda upustvo, kao i punjač za kola koji ima fiksirani nešto duži kabl i malo je većih dimenzija. U tom smislu i mala primedba pošto će biti malo nezgodno ukoliko zajedno sa kamerom želite da koristite i navigaciju, koju nećete imati gde da uključite. No, ukoliko nabavite dovoljno dugačak kabl sa Mini USB konektorom, može da se koristi neki od kvalitetnijih USB adaptera za napajanje u kolima sa dva ili više izlaza.

Ugrađena optika hvata ugao od 120 stepeni ispred, tako da uz malo podešavanja, dobija se video koji lepo obuhvata sve što se dešava ispred vozila ali čak i bočne strane, što je i cilj. Sve Mio kamere (i dosta sličnih modela drugih proizvođača) su dizajnirane tako da, ukoliko su pravilno povezane na napajanje, automatski započnu snimanje kada se auto startuje, a prekinu kada se ugasi. Naravno, postoji opcija da se i manuelno pokrene snimanje. Sama kamera ima ugrađenu bateriju kapaciteta 470mAh, mada to neće biti dovoljno za neko duže snimanje, već više kao rezerva. Sigurno je neko već primetio u specifikacijama da postoji G senzor, a primena je vrlo praktična: kada se detektuje udarac (hoćete da vidite ko vas to stalno zakačinje na parkingu?) ili recimo malo oštrije skretanje, kamera automatski snima. Nije problem ni snimiti fotografiju ukoliko je tako nešto potrebno.

Rezime

Video se snima u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela i 30fps-a pri 13Mbps, a nije u pitanju kontinuirani video klip, već snimci od odprilike 3 minuta i 287MB. Nije loše napomenuti da sama kamera nema integrisanu memoriju, već da koristi MicroSD memorijske kartice, te nije loša ideja da se odmah i to dokupi (8GB je dovoljno za skoro 90min videa). Na snimku ćete videti tačnu brzinu kretanja i koordinate (eto čemu GPS služi), ali i tačan datum i vreme snimka. Kamera naravno ima i mikrofon i zvučnik, tako da će biti zabeleženi i zvuci. Sve zajedno, ako vam treba kvalitetna dashboard kamera koja će većinu stvari raditi sama, ovo je definitivno pravi izbor.

Conclusion

The model has the option to shoot video in Full HD resolution - 1920x1080 pixels and 30fps at 13Mbps, however, it is not a continuous video clip, but it is capturing clips of about 3 minutes and 287MB. The camera has no integrated memory, but uses a microSD memory card, so it is not a bad idea to immediately buy one (8GB is enough for almost 90min video). The footage shows the correct speed and coordinates (and that is the purpose of GPS), and the exact date and time of recording. The camera has a microphone and speaker, so the sounds will be recorded. If you need a high quality dashboard camera that will do most things by itself, this model is the right choice.

Testirani proizvod je uzorak.

ACR Mobile ustupio: Mio MiVue 358
zvanični sajt: acr.rs