Canon LEGRIA Mini Digital Camcorder

Veoma interesantna i pomalo neobična kamera kompanije Canon, koja je prilično originalnog dizajna. Snima video u Full HD rezoluciji i beleži prilično dobar kvalitet slike. Ostaje da se vidi kako će kupci reagovati na ovakav dizajn.

Zahvaljujući brojnim GoPro akcionim kamerama, novi žanr je rođen i veliki broj proizvođača je požurio (ili zakasnio, kako se uzme) da ponudi svoje modele ultra portabl kamera koje snimaju video u visokoj rezoluciji i pružaju dosta raznih mogućnosti za ambiciozne kamermane. Ipak, Canon nije poklekao i požurio da napravi repliku nečega što postoji, već je ponudio prenosni kamkorder koji jednostavno ne podseća ni na jedan model koji postoji na tržištu u ovom trenutku. Da li će se ovaj eksperiment isplatiti ili ne, ostaje da se vidi, tek LEGRIA Mini je vrlo kompaktna kamera koja snima Full HD video i ima ekran koji se može rotirati (eto veselja za ljubitelje selfija).

Ključne karakteristike

  • Vrlo praktičan ekran
  • Rezolucija videa do 1920x1080 piksela, 25fps i 24Mbps
  • WiFi za kontrolu sa mobilnog telefona

Utisak kvare

  • Video se ne može strimovati preko interneta

Specifikacija

  • Senzor, objektiv: 1/2.3" BSI CMOS 12.8 MP
  • Optika: Video 160°/71°, Fotografije 170°/78°, f/2.8, fokus od 0.4m
  • Video: MP4, maksimalno 25p: 1920 x 1080, 24Mbps
  • Foto: JPEG, Large: 4000 x 3000 (12M), Medium: 1920 x 1440 (2.76M), Small: 640 x 480 (VGA)
  • Procesor: DIGIC DV 4, Face Detect
  • Memorija: Slot za MicroSD (SDXC/SDHC/SD)
  • Interfejs: USB 2.0, HDMI 1.3
  • Ekran: 2.7" LCD, 230.000 piksela, touch (kapacitivni)
  • Dodatno: WiFi 802.11 b/g/n
  • Baterija: Lithium battery NB-4L
  • Dimenzije: 76 x 22 x 96mm
  • Težina: 160g

Canon LEGRIA Mini Digital Creative Camcorder

Ova kamera je vrlo neobičnog dizajna (barem za jednu portabl kameru) i nas najviše podseća na neki od novijih, minijaturnih LED projektora. Jednostavno rečeno, ovo nije kamera koju je zgodno držati u ruci, već je predviđeno da se postavi na ravnu površinu ili stativ. Ovo je prava šteta pošto praktično eliminiše iz jednačine sve one koji vole da koriste kameru u pokretu, kao i one koji bi da kameru fiksiraju na bicikl, motor ili auto. Kamera je dimenzija od 76 x 22 x 96mm i teži svega 160g (sa integrisanom baterijom i bez memorijske kartice), a šteta je što se u pratećem pakovanju ne dobija nema futrola ili torbica za nošenje.

Konstrukcija je takva da napred imamo objektiv koji je zaštićen integrisanim poklopcem koji se automatski otvara i zatvara kada se kamera uključi i isključi. Kamera ima stereo mikrofon napred i zvučnik. Sa donje strane su stopa koja se otvara i omogućava da se kamera postavi pod malim uglom u odnosu na podlogu, kao i navoj za stativ (što se itekako isplati kao investicija, posebno pošto kamera nema neku ozbiljniju stabilizaciju slike). Sa gornje strane je preklopljen LCD koji se pomoću dva zgloba može okrenuti ka prednjoj ili zadnjoj strani, što je prilično praktično i što će odlično odgovarati onima koji vole da se sami snimaju.

Kamera koristi širokougaoni objektiv koji po horizontali hvata ugao od 160/170 stepeni (za video i sliku), u kombinaciji sa prilično snažnim DIGIC DV 4 procesorom i 1/2.3" BIS CMOS senzorom. Ovo znači da se mogu očekivati zaista sjajni rezultati, što govori i pogled na specifikacije: video se snima u maksimalnoj rezoluciji od 1920x1080 piksela, 25fps-a i 24Mbps, dok se fotografije beleže u rezoluciji senzora od 12MP. Dostupne su i niže rezolucije, a LEGRIA Mini ima mogućnost da video niže rezolucije (720p, 4Mbps) strimuje direktno na neki mobilni uređaj, preko WiFi interfejsa. Isti se koristi i za daljinsku kontrolu kamere. Objektiv je fiksiran, ali ima mogućnost uvećanja odnosno digitalnog 4x zuma. Kamera nema internu memoriju, a tu je MicroSD slot (32GB je recimo dovoljno za malo manje od 3h videa u maksimalnoj rezoluciji).

Rezime

Uz automatski fokus od 40cm, mnoštvo automatskih profila i setovanja, dostupni su manuelno podešavanje balansa bele boje i kompenzacije ekspozicije, doduše bez manuelnih setovanja ekspozicije i otvora blende. Sa druge strane, može se lepo podesiti time-lapse fotografija. Kvalitet videa je odličan, i tu nemamo nikakvih zamerki, čak ni u situacijama kada nema baš puno ambijentalnog osvetljenja. Ono što nam je zafalilo jeste to da iako kamera ima integrisani WiFi, nema opcije da se video strimuje preko interneta, što bi bio zgodan dodatak.

Conclusion

Along with 40cm auto focus, many automated profiles and settings are available for manual adjusting of the white balance and exposure compensation; however, there is no a manual exposure or aperture setting. On the other hand, time-lapse photography can be nicely set. Video quality is excellent, beyond reproach, even when there is not enough ambient light. Although the camera has integrated Wi-Fi, there is no option to stream video over the Internet, which would be great.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon LEGRIA Mini Digital Creative Camcorder
zvanični sajt: canon.rs