GoPro HERO Silver Edition

Imali smo priliku da isprobamo jednu od najpopularnijih prenosnih kamera: GoPro Hero model. Vrlo kompaktnih dimenzija, zahvalna za montažu gde god to zatreba, sa dobrom autonomijom i sjajnim kvalitetom slike. Odličan izbor za početnike kojima treba akciona kamera.

Teško da ima puno onih koji do sada nisu čuli za sjajne GoPro kamere. Od sportista, adrenalinskih zavisnika, vozača motora pa do hobista i svih koji vole da zabeleže video o svojim avanturama, svi su se u nekom trenutku sreli sa GoPro kamerama. Proizvođač u ponudi ima već više različitih modela, a nama je za oko zapao GoPro Hero, osnovni model novije generacije. Radi se o entry level modelu koji ima dovoljno toga na raspolaganju da oni manje zahtevni korisnici budu zadovoljni, uz sada već tradicionalno dobar kvalitet slike GoPro modela.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Zaštitno kućište
  • Izuuzetno jednostavan za korišćenje
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa

Specifikacija

  • Rezolucija: 720p (50,60fps, Ultra Wide, 1280 x 720), 1080p (20,30fps, Ultra Wide, 1920 x 1080)
  • Video format: H.264 codec, .mp4
  • Video setovanja: Spot Meter, SuperView, QuikCapture
  • Fotografije: 5MP, Wide FOV, 2592 x 1944, 10 photos/2 seconds (5 fps)
  • Memorija: MicroSD card slot, minimum Class 10 ili UHS-1, do 32GB
  • Baterija: 1180mAH, 3.8V, 4484mWh
  • Konektori: Mini USB 2.0
  • Dimenzije: 74x52x33
  • Težina: 111g (kamera sa kućištem)
  • Dodatno: vodootporna do 40m dubine

GoPro HERO Silver Edition CHDHA-301

Kao i sve GoPro kamere, i Hero model odlikuju prilično kompaktne dimenzije i težina od samo 111g kada je smešten u zaštitno kućište. Odmah da kažemo i to da je ovo zaštitno kućište (dolazi sa dva različita poklopca, obična i vodootporna varijanta) u pakovanju, kao i jedan USB kabl i dva samolepljiva adaptera za montažu na ravnu i zakrivljenu površinu. Treba reći i to da na tržištu postoji zaista veliki broj raznih adaptera i dodataka koji će pomoći da se GoPro kamera instalira bilo gde, od bicikla, motora, pa do šlema i automobila, da samo navedemo neke od primera. Ukoliko planirate da ronite i snimate, kamera će u kućištu izdržati bez problema do dubine od 40m. Dobra vest je i da se kamera pokazala prilično izdržljivom, što će obradovati one koji se bave nekim od ekstremnijih sportova.

Rukovanje ovom kamerom će biti prilično jednostavno, iz prostog razloga što postoji relativno malo stvari koje možete raditi i svodi se na fotografisanje ili snimanje videa. Naravno, za to su zaslužne i veoma jednostavne kontrole u vidu dva okidača (u zavisnosti kako će se kamera koristiti) i QuikCapture mod gde kraći pritisak na taster pali kameru i počinje snimanje videa, dok duži uključuje kameru i započinje time-lapse snimanje fotografija. Kamera hvata dosta široki ugao (oko 170 stepeni) i ima automatski low-light režim rada, a ugrađeni mikrofon prilično dobro hvata zvuk ispred kamere.

Fotografije su dostupne u maksimalnoj rezoluciji od 2592 x 1944 piksela (5MP), uz burst režim gde se 10 fotki zabeleži za 2s (odnosno 5fps-a), dok je video moguće snimiti u 720p ili 1080p rezoluciji, pri maksimalno 50/60 odnosno 20/30 fps-a. Video snimci se beleže u MP4 formatu (H.264 kodek). Sa prednje strane kamere imamo mali LCD displej na kome će biti prikazane relevantne informacije, dok je od konekcija dostupan jedino Mini USB port (za AV i punjenje baterije). GoPro Hero nema ugrađenu memoriju, već je tu MicroSD memorijski slot koji podržava memorijske kartice do 32GB, a proizvođač preporučuje da to budu minimum Class 10 odnosno UHS-1 modeli.

Rezime

Ova kamera je dovoljno mala i sa pregrštom opcija za montažu (posebno iz dodatke koji se svuda već mogu pronaći), sa baterijom koja će bez ikakvih problema pokriti minimalno oko 2.5h snimanja videa maksimalne rezolucije. Ono što bi voleli da vidimo jeste HDMI interfejs koji bi olakšao povezivanje i reprodukciju videa na TV-u, no za osnovni model ima i više nego dovoljno toga da bude stvarno sjajan izbor. Kvalitet slike je ono po čemu su GoPro modeli i poznati i teško da će iko naći neku ozbiljniju zamerku. Ukoliko tražite prenosnu Full HD kameru koja će izdržati malo nepovoljnije uslove rada, GoPro Hero je stvarno odličan izbor u osnovnoj kategoriji.

Conclusion

This is a small camera with a handful of mounting options (especially with add-ons that can be found everywhere) with a battery that will easily provide a minimum of 2.5hrs of video recording at maximum resolution. We'd love to see the HDMI interface to facilitate networking and video playback on the TV, but this basic model offers enough options to be a great choice. Image quality is what makes the GoPro models well known and hardly anyone will find any serious shortcoming. If you are looking for a portable Full HD camera that can withstand adverse conditions, GoPro Hero is a great choice in the entry-level category.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 150€

Gigatron ustupio: GoPro HERO Silver Edition CHDHA-301
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com