Saitek Cyborg X Flight Stick

Najnoviji model prestižne Saitek Cyborg porodice naprednih igračkih kontrolera. Ovaj model nosi oznaku X, na desetogodišnjicu predstavljanja prvog modela iz serije. Izuzetnog kvaliteta i ergonomije, ovaj džojstik je jedan od najboljih letačkih gadgeta koji smo do sada videli.

Kao obeležavanje 10-godišnjice prvog Flight Stick džojstika kompanije Saitek, Saitek (sada u okviru Mad Katz-a) je predstavio model X koji će sigurno obradovati kućne pilote. Ovaj džojstik je napravljen da zadovolji i najstrože kriterijume igrača koji preferiraju simulacije letenja, da bude dovoljno izdržljiv i u borbenim simulacijama a dovoljno udoban za višečasovno letenje u normalnim uslovima. Saitek je dobro poznat kao kreator nekih od najnaprednijih kontrolera a Cyborg je prestižna serija koja je iz generacije u generaciju donosila nove i unapređene modele koji praktično nisu imali konkurenciju.

Ključne karakteristike

  • Izuzetna ergonomija, mogućnost podešavanja dužine i položaja palice i glave džojstika
  • 12 programibilnih tastera
  • Dvostruke throttle kontrole
  • Swivel kontroliše rudder
  • Garancija dve godine
  • Veoma dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Saitek Cyborg X Flight Stick - Interfejs: USB 2.0

  • Broj tastera: 12 plus kontrola potiska
  • Operativni sistemi: Windows 98, 2000, Me, XP, Vista

Saitek Cyborg X Flight Stick

Već na prvi pogled je jasno da ovo nije običan džojstik. Saitek modeli su i ranije imali veoma neobičan, futuristički dizajn, a X model uspešno nastavlja tradiciju. Ono što se odmah vidi je da se baza džojstika može sklopiti (rotacijom oko centra) a sama palica skinuti, kako bi džojstik zauzeo manje mesta kada se ne koristi. Ergonomija je uvek igrala bitnu ulogu kod Saitek džojstika, pa je tako i model X dobio sva moguća podešavanja: dužina i ugao nagiba palice i glave džojstika (ovo je ujedno i prvi džojstik koji to može), a moguće je čak menjati i položaj POV hat switch-a, što bi trebalo da je dovoljno da se džojstik prilagodi apsolutno bilo kome i to na najbolji mogući način. Posle malo eksperimentisanja, namestili smo džojstik da stvarno savršeno leži u ruci i minimalno zamara ruku kada se duže vreme igra.

Ne računajući trigger i AHT switch tastere, postoji 12 programibilnih tastera (od kojih su 6 na bazi), što se uz korišćenje Shift tastera može produžiti na duplo više, stim što je za to potrebno instalirati dodatni softver koji Saitek isporučuje uz svoje kontrolere, a koji je ujedno i jedan od boljih koji postoje. Sa strane se nalaze i dva throttle kontrolera koji su pozicionirani savršeno i samo dodatno dodaju na utisak izuzetno pametno dizajniranog letačkog džojstika. Ove kontrole su naravno takođe programibilne, pa u zavisnosti od igre i konkretnih potreba mogu dobiji bilo koju funkciju. Ovaj džojstik se u praksi pokazao sjajno i verujemo da je u trenutku pisanja teksta prilično teško naći bolji. Iako izgled više podseća na palicu nekog borbenog aviona, i na civilnim letovima se ponaša sjajno pošto je izuzetno udoban.

Rezime

Nema dileme da je Saitek Cyborg X izuzetan džojstik koji će veoma obradovati one koji vole da lete, a cena je takva da neće biti samo nedostižan san. Saitek ovim modelom potvrđuje izuzetnu reputaciju proizvođača najkvalitetnijih igračkih kontrolera, i mi možemo samo da potvrdimo ono što većina ljudi već dobro zna. Cyborg X je džojstik koji se samo poželeti može i ne treba mnogo gubiti vremena.

Conclusion

There is no dilemma that the Saitek Cyborg X is an exceptional joystick that will surprise those who love to fly, and its price is affordable so this joystick isn’t going to be just another elusive dream. With this model, Saitek confirms its reputation of an exceptional producer of high quality gaming controllers, we can only confirm what most of people already know. Cyborg X is a desirable joystick, and you don’t have to think twice.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2009.): 42€

Compdesk ustupio: Saitek Cyborg X Flight Stick
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86