NaturalPoint TrackIR 5

Najnoviji igrački kontroler iz TrackIR edicije donosi unapređene performanse, tako da sada imamo i najprecizniji i najosetljiviji TrackIR do sada. Uprkos nešto dužem periodu navikavanja i malo višoj ceni, ovako nešto treba definitivno isprobati.

TrackIR nije nov sistem i već smo se dobro upoznali sa mogućnostima ovog jako interesantnog igračkog kontrolera koji je doneo revoluciju u načinu na koji se pristupa simulacijama. Iako postoje veliki igrački kontrolori koji su napravljeni specifično za što bolji osećaj realnosti, TrackIR je problematici prišao sa druge strane, kreirajući tehnologiju koja omogućeva pomeranje pogleda na ekranu u zavisnosti od položaja glave. Iako je prilično diskutabilno šta je efektivnije: setup sa više monitora ili TrackIR, neosporno je da imamo vrlo inovativan način kontrole koji se koristi i u profesionalnim simulacijama. Bilo kako bilo, pred nama je verzija 5 TrackIR-a koja donosi veću rezoluciju i širi ugao rada, tako da se slobodno može reći da imamo vrlo zreo proizvod koji ima sve veću bazu korisnika.

Ključne karakteristike

  • Jednostavno korišćenje
  • Poboljšane performanse prethodnog modela

Utisak kvare

  • Cena
  • Nešto duži period navikavanja

Specifikacija

  • Rezolucija senzora: 640x480 piksela (softverski 96.000 x 72.000)
  • Ugao gledanja: 51.7°
  • Sample Rate: 120 fps
  • Odziv: 9ms
  • Interfejs: USB

NaturalPoint TrackIR 5

TrackIR komplet se sastoji iz dva dela: IR kamere visoke rezolucije i pasivnog markera koji se kači na kačket (koji u ovom slučaju ne dolazi u pakovanju). Ideja je prilično jednostavna, kamera snima i detektuje pomeranje markera (koji su u suštini refleksne površine koje odbijaju IR zrake koji se emituju (takođe iz kamere), i u njihovo relativno pomeranje u prostoru pretvara u pomeranje pogleda u igri. Ono što je karakteristično kod ove pete revizije TrackIR-a jeste širi ugao gledanja od 51.7 stepeni kao i rezolucija senzora kamere do 640x480 piksela. Ovo će doduše najbolje osetiti oni koji su koristili neki od prethodnih modela, pa sada imamo dosta glatkije pomeranje pogleda, kao i detektovanje malo većih pokreta glavom.

Ono što nam se posebno dopalo jeste podška za 6DOF (Degrees Of Freedom), odnosno prepoznavanje pomeranja glave u 3 dimenzije, tako da se može kretati po vertikalnoj i horizontalnoj osi, ali takođe i napred i nazad. instalacija je vrlo jednostavna, treba povezati kameru na slobodan USB port, instalirati TrackIR softver i odmah može da počne da se koristi. Ovo je ujedno možda i najkorisnija informacija, a to je da se već dobijaju predefinisani profili za najpopularnije igre tako da se odmah može početi korišćenje bez ikakvih dodatnih podešavanja, stim što se naravno sve može do detalja podesiti u pratećem softveru. Oni koji se nisu ranije sreli sa ovakvim kontrolerom će morati malo vremena da izdvoje za navikavanje, što je neizbežno, ali rezultati će biti takvi da će TrackIR vrlo brzo postati omiljeni deo opreme za igranje.

Rezime

Na prvi pogled, čini nam se da ovaj komplet i nije tako povoljne cene, imajući u vidu da se za isti novac može nabaviti neki od vrhunskih džojstika recimo, no činjenica je i da TrackIR donosi potpuno drugačiji doživljaj u igranju i da nivo realnosti raste. Sa svakom novom generacijom ovih kontrolera NaturalPoint dolazi korak bliže savršenstvu, a 5 revizija je do sada i najbolja bez ikakve dileme. Idealan scenario bi bio da se TrackIR negde isproba prvo, pa tek onda odluči za kupovinu pošto je moguće da neće baš svakome odgovarati ovakav način kontrole, no onim upornijim će se to sasvim sigurno isplatiti. U svakom slučaju, treba proučiti i listu igara koje su podržane pošto je i to vrlo bitan faktor koji treba uključiti u izbor.

Conclusion

At first glance, it seems that this set is not affordable at all; bearing in mind that for the same money you can get some of the excellent joysticks, for example, but the fact is that TrackIR brings a very different experience in gaming and that level of reality is growing. With each new generation of these controllers, NaturalPoint is a step closer to perfection, and fifth revision is the best for now, without any doubt. The ideal scenario would be to try TrackIR first, and then decide to buy because it is possible that not anyone will be satisfied with this type of control, but it will pay off to those stubborn users surely. In any case, it is advisable to study a list of games that are supported, because that is an important factor that must be included while choosing.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2011.): 200€

Start-Play ustupio: NaturalPoint TrackIR 5
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.com